Avocadopasta

Mijn favoriete wintergerecht is pasta. Mijn favoriete zomergerecht overigens ook, maar guacamole is een goede tweede. Stel je voor hoe gelukkig ik werd toen ik een recept voor avocadopasta probeerde: een liefdesbaby van pasta met een romige saus en pittige guacamole.

Het is gek dat ik dit niet eerder heb bedacht. Vroeger mochten mijn zussen en ik af en toe zelf koken. Waar zij hun lievelingsgerecht kozen, koos ik niet. Nee, ik gooide alles wat ik lekker vond door elkaar en haalde zo een van de basisregels van de wiskunde onderuit: plus en plus is soms wel degelijk ‘min’. Broccolitaart met aardappels en ragout, het is geen aanrader. Met die herinnering nog in mijn achterhoofd, begon ik wat huiverig aan mijn avocodopasta. Guacamole en spaghetti, een Italiaans-Mexicaanse nakomeling: kan dat ooit wat worden?

Ja, ja en ja. Het is fris. Het is zomers. Het maakt het volledig geaccepteerd om te dineren met guacamole. Het is voedzaam, maar tegelijkertijd zo romig en rijk dat ik moeilijk kan geloven dat het echt gezond is. Het is simpel, snel klaar, makkelijk aan te passen aan je eigen smaak en het is Pasta. Met guacamole. Guacamole-Pasta. Het is geniaal.

Onderstaand recept is mijn variant op het recept van Oh She Glows. Het is voor twee personen, maar als ik alleen ben, houd ik – afgezien van de spaghetti – verder dezelfde hoeveelheden aan. Je kunt nooit te veel avocado’s eten.

Benodigdheden voor avocadopasta voor 2 personen
150 gram spaghetti – ik gebruik volkoren, maar met witte gaat het ook prima
1 rijpe avocado
1/2 citroen
2-3 teentjes knoflook
2 el. olijfolie
2 tomaten
pijnboompitjes
peper
zout

Bijzondere keukenbenodigdheden
keukenmachine

Bereidingstijd
15 minuten

 Avocadopasta

Bereidingswijze
* Kook de spaghetti gaar volgens de verpakking.
* Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn, haal ze daarna meteen uit de pan en laat ze afkoelen. Ze verbranden snel en zijn dan toch een stuk minder lekker. Do as I say, not as I do.
* Snij de tomaat in stukjes, rasp de schil van de citroen (zorg dat je de witte, bittere schil niet meeneemt) en knijp het sap uit.
* Doe de knoflook, het citroensap en de olijfolie in de keukenmachine en maak er een glad geheel van.
* Voeg de avocado en het zout toe. Wees niet te zuinig met het zout, de zachte avocado kan wel wat gebruiken. Het originele recept vraagt om ½ theelepel; voeg het zout in delen toe en proef zelf wanneer je het goed vindt.
* Roer de avocadosaus door de spaghetti en schep dit op twee borden. Verdeel de tomaat en de pijnboompitjes erover en garneer met de citroenschil en zwarte peper. Eet smakelijk!

Extra opmerkingen
* Voor een wat pittigere variant: snipper een halve ui en voeg deze op het laatste toe.
* Is het je iets té gezond zo (help, veganistisch!), kun je niet zonder kaas (kaas forever and ever) of hou je gewoon heel erg van variëren? Wat blokjes feta passen er ook goed bij. Maak de avocadosaus dan iets minder zout; de feta is al zout van zichzelf.

Beeld: Eva F.

Share

Eva (1989) studeerde liberal arts & sciences met de hoofdrichting sociale geografie. Het liefst zou ze nog jaren doorstuderen – het maakt niet zo veel uit wat – maar gelukkig valt er ook buiten de collegebanken genoeg te ontdekken. Ze verslindt boeken, is verslingerd aan meer series dan goed voor haar is en ze reist wat af. Koffie in Londen, een taalcursus in Zuid-Spanje en in maart vertrekt ze voor een half jaar naar Californië. Voor Nadelunch is Eva eindredacteur voor de rubrieken Beeld en Binnen. Meer lezen van Eva? Bezoek haar website.