Brownies – maar dan zoals je ze nog nooit gegeten hebt

Chocolade en ik, wij zijn de beste vrienden. We gaan ook heel ver terug: ik denk dat ik een jaar of… 1 was toen ik het hemelse goedje voor het eerst mocht proeven. En onze wegen hebben zich nooit meer gescheiden. 

Zo mag je mij ’s nachts best wakker maken voor een brownie. Of je geeft me er een voor het ontbijt, ook goed. Of bij een kopje koffie ’s middags. En je slijt ze ook heus wel aan me na het avondeten. Ik zei al: chocolade is mijn beste vriend. En dan het liefst in de vorm van brownies.

Een paar jaar geleden had ik zin in brownies en besloot ik ze zelf te maken. Ik had echter zo’n grote craving voor chocolade op dat moment, dat ik al het beslag rauw uit de kom heb gegeten (en mijn vingers erbij heb afgelikt). Nee, dat is inderdaad niet iets waar ik heel trots op ben. En ook niet waar je meteen aan denkt als iemand het heeft over raw brownies.

Want rauwe brownies zijn van een heel ander kaliber. Daar komt geen beslagkom of oven aan te pas. Geen dierlijke producten, fabriekschocolade en geen geraffineerde suiker. Wat dan wel? Welgeteld vijf natuurlijke, gezonde ingrediënten: Medjool-dadels, rauwe cacao, ongebakken walnoten en amandelen, en zeezout. Dat is alles, lieve lezers. Zoals jullie onlangs bij mijn collega Britt hebben kunnen lezen, kan het geen kwaad voor je gezondheid om af en toe een rauwe maaltijd te nuttigen. En waarom niet het nuttige met het aangename combineren en een schaal rauwe brownies ‘bakken’?

Medjool-dadels zijn groter en zachter dan gewone dadels en hebben een vleziger structuur. Je kunt ze onder andere vinden bij Turkse en Marokkaanse kraampjes op de markt. Rauwe cacao barst van de anti-oxidanten en heeft een veel positiever effect op je gezondheid en algemene gesteldheid dan gebrande cacao (de cacao die je in de supermarkt kunt krijgen). Rauwe cacao is onder meer (online) te koop bij de Amsterdamse natuurvoedingswinkel Unlimited Health.

Laat je overigens niet afschrikken door de prijs van de ingrediënten in dit recept. Met een schaal brownies doet een gemiddeld mens ongeveer een week of anderhalf. (Tenzij je iemand bent die zoals ik zonder schuldgevoel binnen een halfuur een schaal brownies kan leegeten.) En nogmaals, waarom zou je niet eens een keer iets terugdoen voor je ouwe, trouwe lichaam? Eet smakelijk!

Medjool-dadels
Benodigdheden voor 6-8 rauwe brownies
125 gram halve walnoten
50 gram rauwe cacao
een flinke snuf gemalen zeezout
ongeveer 200 gram of tussen de 8-12 stuks Medjool-dadels, ontpit
70 gram ongebakken amandelen, grofgehakt

Bijzondere keukenbenodigdheden
keukenmachine

Bereidingstijd
15 minuten bereiden, een paar uur wachten

Cacao
Bereidingswijze
* Plaats de walnoten in de keukenmachine en maal ze fijn.
* Voeg de cacao en het zout toe aan de walnoten en meng een paar seconden op hoge snelheid.
* Voeg nu per twee, drie de dadels toe aan het mengsel en laat de keukenmachine alles telkens goed mengen. Uiteindelijk moet zich een kruimelig, maar zeer kleverig, donkerbruin deeg vormen. Probeer het deeg vast te pakken. Als dat nog niet kan, voeg je telkens een nieuwe dadel toe totdat het deeg wel stevig is. Ik gebruik meestal zo’n tien dadels. Het deeg zal overigens lauwwarm aanvoelen, maar dit is volkomen normaal.
* Verplaats het deeg naar een kom en meng met je handen de gehakte amandelen erdoor.
* Kies een schaal uit en druk daar het deeg mooi in uit. Eventueel kun je de schaal eerst bekleden met bakpapier. Strooi een beetje rauwe cacao over de brownies en laat een aantal uren goed koud worden in de koelkast voordat je ze in stukken snijdt. Bewaar de brownies in de koelkast.

Brownie

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.