Currynoedelsoep

Op een dag was ik flink verkouden en zei mijn geliefde: “Vanavond zal ik eens een scherpe, comfort food-waardige soep voor je maken, die je die vermaledijde verkoudheid zó zal doen vergeten.”

Ik vroeg hem welke soep dat dan mocht zijn, waarop hij mij vertelde dat hij ter plekke een soep zou verzinnen. Improvisatie, en wat dies meer zij. Het kon dus vriezen of dooien, maar ik haalde nog maar eens mijn neus op en vond het allemaal best. Die avond bleek het te dooien.

Onderstaande currynoedelsoep is heel pittig, maar tegelijkertijd romig en zacht. Hij is daardoor uitermate geschikt voor als je ziek bent en behoefte hebt aan een niet al te moeilijk te maken gerecht waar je wel direct van zult opknappen. Dit laatste vooral als je er kippenbouillon in gebruikt, wat niet voor niets ook wel de joodse penicilline wordt genoemd. Maar ook als je niet ziek bent en alleen groentebouillon in huis hebt, smaakt-ie heerlijk, hoor.

Benodigdheden voor 4 kommen currynoedelsoep
olijf- of zonnebloemolie
2 wortels, in ringen
1 blikje bamboescheuten, gespoeld en uitgelekt
1 eetlepel rode currypasta
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel gemalen koriander
1 eetlepel gemalen komijn
1 theelepel kurkuma
1 liter kippen- of groentebouillon
4 maïskolfjes uit blik, in ringen
1 pakje kokosmelk
4 ‘blokken’ woknoedels (uit een pakje van Conimex), gegaard
1 rode paprika, in dunne streepjes
4 lente- of bosuitjes, in schuine ringetjes
een hand verse koriander, gehakt
een hand cashewnoten
eventueel een handje (geroosterde) sesamzaadjes
zout en peper naar smaak

Extra keukenbenodigdheden
soeppan van normale grootte, of een andere ruime pan

Bereidingswijze
* Verwarm een flinke scheut olie in de pan en bak de wortels en bamboescheuten op middelhoog vuur totdat de wortels bruine randjes krijgen.
* Voeg dan de currypasta, kerriepoeder, gemalen koriander, komijn en kurkuma toe en roer zodat de geuren vrijkomen.

Currynoedelsoep
* Giet daarna de bouillon in de pan, voeg de maïskolfjes toe en laat alles aan de kook komen. Laat het mengsel vanaf kooktijd een minuut of vijftien, twintig op laag vuur koken.
* Voeg daarna de kokosmelk toe en laat die nog vijf minuten zachtjes meekoken.

Currynoedelsoep (2)
* Maak ondertussen de borden op: schep in elke soepkom wat gare noedels en leg daar enkele reepjes paprika op. Schep een flinke soeplepel van de soep in de kommen en garneer met de uitjes, koriander, cashewnoten en eventueel de sesamzaadjes. Maal er zout en peper naar smaak over en serveer zo heet mogelijk.

Currynoedelsoep (3)
Extra opmerkingen

* Ik nodig je uit te experimenteren met andere soorten groenten en kruiden. Deze soep zal bijvoorbeeld ook heerlijk zijn met kort gewokte broccoli of bloemkool, met een scheutje sojasaus of oestersaus, met verse gember of met reepjes gegrilde of gerookte kip. Ook kun je mihoen gebruiken in plaats van noedels. Succes!

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.