Eenvoudige garnalensoep van Holtkamp

Dit recept is een appendix bij het recept voor garnalenkroketten, dat Cees Holtkamp mij persoonlijk heeft toevertrouwd op een wel erg toepasselijk moment. Het vergt weinig extra werk en levert een heerlijk romige échte garnalensoep op.

Voor Holtkamps kroketten met jullie te kunnen delen, besloot ik per e-mail toestemming aan de bakkersfamilie te vragen. Uitgerekend op het moment dat ik met één hand in de garnalenragout en de andere in het paneermeel stond, ging mijn telefoon. Het was de meesterbanketbakker zelve die mij zonder aarzeling toestemming tot publicatie gaf, maar ook nog een toelichting wilde geven bij de bouillon. Ondanks de sprongetjes die mijn hart maakten, heb ik zo goed mogelijk naar zijn adviezen geluisterd:

“De meeste smaak van de garnaal zit in zijn dop en kop”, zo legde hij uit. “Als je dan toch aan het pellen gaat, zoals voor de garnalenkroketten, dan kun je maar beter het maximale uit je ‘afval’ halen.” Wat de familie Holtkamp zelf thuis dan ook altijd doet wanneer er bouillon voor de kroketten getrokken wordt, is in plaats van 300 milliliter water aan de doppen toe te voegen (de benodigde hoeveelheid voor de ragout), de bouillon trekken van de vijfvoudige hoeveelheid water. Zo krijg je, gratis en voor niets, een heerlijke soep op de koop toe!

Benodigdheden voor garnalensoep voor 2-4 personen
ongeveer 700 gram garnalendoppen en -koppen
1 sjalot, grofgehakt
1,5 liter water
klontje boter (voor een liter soep 50 gram)
gram bloem (voor een liter soep 60 gram)
gepelde garnaaltjes, zo veel je lekker vindt
1 eetlepel slagroom of crème fraîche per portie
eventueel wat fijngehakte peterselie
eventueel een kneepje citroensap

Bereidingstijd
15 minuten

Garnalen
Bereidingswijze
* Fruit in een soeppan het sjalotje in de boter, voeg na een paar minuten de doppen toe en giet er 1,5 liter water op. Breng aan de kook en draai het vuur uit.
* Zeef, als hij enigszins is afgekoeld, de bouillon en gooi de doppen weg.
* Zet de hoeveelheid bouillon die je voor de kroketten nodig hebt apart.
* Afhankelijk van het aantal porties soep dat je wilt serveren, kun je nu de bouillon verder laten inkoken, waardoor hij nog voller van smaak zal worden.
* Smelt voor de roux de boter in een pan met dikke bodem. Laat de boter bruisen, maar voorkom dat hij bruin wordt. Roer met een garde de bloem erdoor. Laat 1 à 2 minuten doorgaren tot het goudgelig van kleur is en de massa loslaat van de pan. Giet geleidelijk de bouillon bij de roux. Blijf roeren tot alle klontjes verdwenen zijn en de soep langzaam maar zeker bindt. Laat de soep al roerend even zachtjes doorkoken. Proef, breng op smaak met zout en peper.
* Maak de soep af met ongeveer een eetlepel room per portie.
* Serveer de soep in kommen met wat gepelde garnaaltjes, wat peterselie en als je daarvan houdt een kneepje citroensap.

Extra opmerkingen
* Voor een roux gebruik je altijd boter en bloem in de verhouding 5:6. Voor een liter soep is dat 50 gram boter met 60 gram bloem, maar als je de bouillon verder hebt laten inkoken, heb je minder roux nodig (anders krijg je een dikke saus). Met deze verdeelsleutel kun je zelf aan het rekenen en experimenteren.
*Als garnering voor de soep zou ik lekker gepelde garnaaltjes kopen (anders blijf je aan het doppen!), maar ik denk dat het ook heerlijk is met stukjes gerookte paling of forel.

 

Beeld: Photl.com en Anna.

Share

Anna

Anna Kruip (1983) at tijdens haar jeugd in Brabant haar brood het liefst met veel hagelslag en bestelde als verjaardagsmenu bij moederlief steevast kaasfondue en chocolademoes toe. Voor de studie Nederlands kwam zij naar Leiden, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Vier werkdagen in de week laten veel tijd over om met eten bezig te zijn en haar smaak heeft zich inmiddels ontwikkeld tot lekker, gezond en afwisselend (met iets meer taart dan goed zou zijn). Naast kok en vraagbaak voor vrienden en familie, is Anna redacteur van Nadelunch.com voor de rubriek 'Lekker' – 'Binnen', waarin zij de lezer inspireert en doet watertanden.