Frambozenscones

Tijdens mijn verblijf in New York een jaar of wat geleden, bracht ik een bezoek aan een klein bakkerijtje genaamd Babycakes. Ze bakten en verkochten daar glutenvrije, eivrije en koosjere ‘lekkernijen’. Lekkernijen, lekkernijen… ik dacht er toen het mijne van.

Want gebak zonder boter, eieren en suiker, dat leek mij geen gebak. Sorry. Maar ik proefde er toch een vegan carrot cupcake en ik was om. Zo om, dat mijn lief mij het kookboek van Babycakes cadeau gaf: opdat ik maar veel ei- en suikervrije gebakjes mocht bakken! (Zodat hij ze kon opeten.)

En zie daar. Onderstaande frambozenscones bevatten de suikervervanger agavesiroop. Nu is het gebruik daarvan ook omstreden, maar beter voor je suikerspiegel is het sowieso. Er zit ook geen bloem in de scones, maar volkorenmeel – dat stilt de trek langer. Tot slot gebruik ik geen eieren of dierlijke vetten in dit recept. Hoera voor kokosolie en water! En voor frambozen natuurlijk, want die zijn nu weer overal verkrijgbaar: heel fijn.

Dan nog een tip: gebruik een schort, want die frambozen laten overal vlekken achter. Of leuker: gebruik geen schort, maak deze scones met (oppas- of buur)kinderen en klieder er lekker op los!

Benodigdheden voor 8 vegan frambozenscones
240 gram volkoren spelt- of tarwemeel
0,5 theelepel bakpoeder
een snuf zout
een mespunt gedroogd vanille-extract
75 gram kokosolie, plus iets meer om de scones mee te bestrijken
100 gram agavesiroop
60 milliliter heet water (uit de kraan)
1 bakje verse frambozen

Bijzondere keukenbenodigdheden
beslagkom
mixer

Bereidingstijd

10 minuten bereiden, 15-20 minuten in de oven

Bereidingswijze
* Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakplaat in of bekleed deze met bakpapier.
* Roer met een lepel of vork het meel, de bakpoeder, het zout en het vanille-extract in een beslagkom door elkaar.
* Smelt de kokosolie en roer die door de droge ingrediënten.
* Voeg hier ook de agavesiroop aan toe.
* Zet de mixer op de laagste stand en mix het beslag een paar seconden. Als het goed is, heeft zich een kruimelig deeg gevormd.
* Voeg nu rustig het hete water toe, terwijl je weer op de laagste stand mixt. Mix daarna nog een minuutje door totdat het beslag goed kleverig is.
* Gebruik een pannenlikker of lepel om de frambozen voorzichtig door het beslag te roeren. Dit is het moment waarop het een kliederboel kan worden.

Frambozenscones – Beslag
* Vorm met je handen een stuk of 8 platte ‘scones’ en plaats ze op de bakplaat.
* Smelt weer een beetje kokosolie en gebruik een lepel of een kwastje om de scones ermee te bestrijken.

Frambozenscones in oven
* Plaats de bakplaat in het midden van de oven en zet de timer op een kwartier. Duw na dit kwartier voorzichtig met je vinger op een scone om te kijken of hij gaar is. Een gare scone is goudbruin en geeft nog een beetje mee. Let op: de scones zullen niet heel erg rijzen, het blijven platte ‘koeken’. Ik heb mijn scones nog 3 minuten extra laten bakken, dus in totaal een minuut of 18.
* Laat de scones een kwartiertje afkoelen op de bakplaat en daarna verder afkoelen op een rooster. Je kunt de scones twee of 3 dagen bewaren in een afgesloten trommel.

Frambozenscones
Wil je ook bakken volgens de regels van Babycakes? Hun boek is gemakkelijk te bestellen:

Erin McKenna – Babycakes: Vegan, Gluten-Free, And (Mostly) Sugar-Free Recipes From New York’s Most Talked-About Bakery
Clarkson N. Potterson Publishers | ISBN 9780307408839
Voor € 21,99 kun jem hier bestellen.

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.