Havermout-cranberry-notenkoekjes

Ooit kwam ik een recept tegen voor havermoutkoekjes met walnoten. Toen ik die koekjes voor het eerst maakte dacht ik: dit is de hemel. Ze waren zo heerlijk krokant, een beetje ziltig, maar toch ook zoet. Het perfecte tussendoortje, dus.

Omdat ik in de periode dat ik havermoutkoekjes ontdekte net bezig was met een rigoureus Gezond Eten-programma, verving ik in de loop der tijd de meeste ingrediënten voor gezonde(re) dingen. En ik kan je vertellen: de koekjes zijn nu lekkerder dan ooit. Ze vereisen wel de aanschaf van ingrediënten die niet zomaar in de supermarkt te vinden zijn; wel bij Ekoplaza en andere reformwinkels. Maar als je die spullen eenmaal in huis hebt, zul je nooit meer willen stoppen met het bakken (en opeten) van deze heerlijke havermout-cranberry-notenkoekjes.

Benodigdheden voor 25-30 koekjes
70 gram sucanat
2 eieren
125 gram harde kokosolie
1 theelepel gemalen zeezout
1 theelepel kaneel
1 mespunt gedroogd vanille-extract
3 eetlepels pindakaas
van verschillende soorten noten elk een handje, zoals: walnoten, pecannoten, amandelen en hazelnoten
100 gram biologische pure chocolade
een hand gedroogde cranberry’s
een hand rozijnen
1 eetlepel bakpoeder
130 gram havermout
175 gram tarwebloem

Bijzondere keukenbenodigdheden
beslagkom
mixer
keukenmachine (als je geen zin of tijd hebt om de noten handmatig te hakken)

Bereidingswijze

* Mix de sucanat, de eieren, de harde kokosolie, het zout, de kaneel, het vanille-extract en de pindakaas in een ruime kom tot een glad beslag. De mixer kun je hierna opbergen.
* Hak de noten fijn, maar niet te fijn. Hak ook de chocola in fijne stukjes. Voeg de noten en de chocola toe aan het beslag en roer met een (pol)lepel of pannenlikker even om.
* Voeg de cranberry’s en rozijnen toe aan het beslag en roer om.
* Voeg de havermout en het bakpoeder toe en roer weer om.
* Zeef de bloem boven het beslag.
* Meng het beslag nu met je handen tot een vochtig koekjesdeeg. Je hoeft het deeg daarna niet meer te kneden, zolang de bloem maar helemaal is opgenomen.
* Vorm een bal van het deeg en laat in vershoudfolie of aluminiumfolie een uur rusten in de koelkast.

Havermout-cranberrynotenkoekjes (1)
* Verwarm na een uur de oven voor op 175 graden.
* Vorm met je handen koekjes van het deeg en plaats deze op een ingevette ovenplaat. Het deeg komt waarschijnlijk niet helemaal op.
* Bak het eerste deel van de koekjes in ongeveer 15 minuten af, de koekjes zijn dan goudbruin gekleurd. Het klopt dat ze nog zacht zijn als ze uit de oven komen.
* Laat de koekjes tien minuten op de bakplaat liggen en daarna ongeveer een half uur verder afkoelen op een rooster of bord voordat je ze opbergt. In de tussentijd kun je natuurlijk het andere deel van het deeg afbakken.

Havermout-cranberrynotenkoekjes (2)
Extra opmerkingen

* Ik heb in dit recept wat gezondere ingrediënten gebruikt, maar je kunt de koekjes natuurlijk ook maken met (riet)suiker in plaats van sucanat, met (plantaardige) margarine in plaats van kokosolie en met vanillesuiker in plaats van vanille-extract. Ook kun je meer dan 70 gram sucanat of (riet)suiker gebruiken, maar laat wel altijd de verhouding vet-bloem gelijk.
* Het enige dat dit recept misschien wat ongezonder maakt, en waardoor het niet geschikt is voor veganisten, is het gebruik van eieren. Ik heb verschillende vervangers geprobeerd, maar helaas ben ik nog niet de ultieme egg replacer tegengekomen. Het koekjesdeeg moet nu eenmaal binden en dat is waar de eieren in dit gerecht voor dienen.
* Je hoeft niet alle noten te gebruiken die ik heb gebruikt; de koekjes zijn met alleen hazelnoten of walnoten ook heerlijk.
* Ik adviseer biologische pure chocolade, omdat je anders alsnog witte suikers binnenkrijgt en dat is juist niet de bedoeling bij deze verantwoorde tussendoortjes!

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.