Herfstdiner: gebakken zalm met pastinaakpuree en worteltjes

Geel, bruin, groen en rood! Een bord vol prachtige herfstkleuren. Gebakken zalm met rozemarijn, pastinaakpuree en worteltjes gestoofd in frambozenconfituur. Niet alleen de kleuren, maar ook de smaken passen perfect bij dit seizoen.

Terwijl ik nadacht over mijn eerste recept zat ik bij onze open haard. Ik keek naar buiten, waar de gevallen bladeren door de tuin dansten, opgewaaid door de wind. Wat zou ik vanmiddag serveren als mijn eigen eethuisje niet slechts een droom, maar reeds realiteit zou zijn? Dit. Herfst op een bord.

Benodigdheden voor een herfstdiner voor 2 personen
2 zalmfilets
4 grote wortelen
400 gram aardappelen (loskokend)
een pastinaak
een scheutje melk
20 gram boter
olijfolie
zout en peper
nootmuskaat
verse rozemarijn
frambozenconfituur

Bijzondere benodigdheden
een staafmixer

Bereidingstijd
20 minuten

Herfstdiner

Bereidingswijze
* Schil de aardappelen en de pastinaak en kook ze zo’n 10 minuutjes gaar in licht gezout water.
* Schil ondertussen de wortelen en snijd ze in lange, fijne reepjes.
* Doe een scheutje olijfolie in een kookpot en stoof de worteltjes 10 minuten op een zacht vuurtje. Voeg na 5 minuten enkele eetlepels frambozenconfituur toe.
* Verhit ook een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan en bak de zalmfilets eerst op de velkant. Strooi wat rozemarijn over de zalm. Draai de filets na 4 minuten om en bak ze nog een minuutje verder. De zalm blijft hierdoor lichtroze en droogt niet uit.
* Giet het water af van de aardappelen en de pastinaak en voeg een scheutje melk en de boter toe. Mix het geheel met een staafmixer tot puree. Kruid naar wens met peper, zout en nootmuskaat.

Extra opmerkingen
* De baktijd van je zalm is natuurlijk afhankelijk van de dikte van je filets.
* Je kunt eindeloos variëren met de confituur: rodevruchten-, abrikoos- of aardbeiconfituur, het is allemaal heerlijk!
* Je kunt de pastinaak ook vervangen door aardperen.

 

Beeld: Flickr.com/M. Janicki.

Share

Griet

Griet (1989) groeide op in het Groot-Hertogdom Luxemburg alwaar ze naar een Europese School ging. Ze voelt zich meer Europeaan dan Belg, maar trok wel naar Gent om te studeren. Daar kwam ze vooral de liefde van haar leven tegen en samen met hem woont ze sinds een jaar in een West-Vlaams dorpje. Terwijl ze Office Management studeert in Kortrijk, dagdroomt ze van het openen van een eethuisje. De plannen voor deze droom worden ondertussen concreet gesmeden, de verbouwingen zijn begonnen en recepten worden uitgetest! Naast koken en schrijven houdt ze van Bikramyoga en haar kippen, ganzen, cavia en kat. Naast schrijven voor Nadelunch.com blogt Griet ook (onregelmatig) op haar website: deinktvis.wordpress.com