Hummus

Als je liever geen dierlijke producten op je boterhammen eet, blijft er niet veel hartig beleg voor je over. Avocado, sojakaas, en dan houdt het meestal wel een beetje op. Gelukkig opende een tijd geleden de midden-oosterse keuken mijn ogen. Al die spreads en sauzen die worden gegeten bij couscous en bulgur, daar moest vast iets bij zitten dat ik kon gebruiken voor op brood! Ik kwam uit bij hummus: een heerlijk zure kikkererwtenspread die heel makkelijk zelf te maken is. Zelf laat ik trouwens wel de rauwe knoflook eruit als ik de hummus maak voor op mijn werkboterhammen. Da’s wel zo aardig voor mijn collega’s.

Benodigdheden voor een bakje hummus
200-250 gram uitgelekte kikkererwten
2 eetlepels olijfolie
het sap van een halve citroen
1 flinke theelepel tahin
1 theelepel gemalen komijn
2 teentjes knoflook, geperst
een scheutje water
zout en peper naar smaak

Hummus (1)

Bijzondere keukenbenodigdheden
staafmixer

Bereidingswijze
* Doe de kikkererwten, de olijfolie, het citroensap, de tahin, komijn en knoflook in een maatbeker en staafmix dit totdat je een gladde puree hebt. Voeg eventueel een beetje water toe als het mixen niet goed lukt.
* Proef de hummus. Omdat de kikkererwten zijn geweekt in water met zout, kan het zijn dat de spread al zout genoeg voor je is. Zo niet, voeg dan zout toe en roer de massa.
* Verplaats de hummus naar een bakje en maal er verse peper over.
* Bewaar in de koelkast.

Hummus (2)
Extra opmerkingen

* Je kunt ook gedroogde kikkererwten kopen, maar deze moet je eerst zelf weken. En dat weken duurt wel even…
* In plaats van tahin kun je ook (geroosterde) sesamzaadjes gebruiken. De smaak van sesam is dan iets minder aanwezig, maar wat mij betreft is de hummus dan net zo lekker.
* Een wat zuurdere hummus krijg je als je ook het pulp van de halve uitgeperste citroen toevoegt. Lekker!

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.