Indian Summer-salade met tomaat en bataat

Terwijl de pompoenen zich alweer opstapelen in de schappen en de bomen stilaan beginnen te verkleuren, laaf ik mij aan de laatste zonnestralen die tussen de herfstbuien door piepen. Ik wil nog geen afscheid nemen van de zomer!

Deze salade heeft best of both worlds: het royale zomergevoel van zoete tomaten en pittige waterkers, gecombineerd met herfstig gekruide, geroosterde zoete aardappel. De balsamico brengt, samen met allemansvriend feta, alle smaken bij elkaar.

Dit is een van mijn favoriete Jamie Oliver-recepten omdat het zo rijk is, vegetarisch, gezond en onverwacht. Verrassend pittig, lekker sappig en onverwacht snel op. Telkens als die uitpuilende schaal voor me op tafel staat, denk ik: lekker, morgen ook nog een beetje als lunch. Even later zijn zelfs de laatste pitjes uit het achtergebleven plasje dressing gevist.

Deze salade helpt je niet alleen het begin van de herfst door, maar zal je te binnen schieten wanneer je ook maar een mooie portie rijpe tomaten ziet liggen.

Benodigdheden voor een Indian Summer-salade voor 2 personen
2 middelgrote zoete aardappels (bataat)
2 theelepels komijnzaad, liefst ongemalen
1-2 kleine gedroogde pepertjes, liefst ongemalen
2 eetlepels gewone olijfolie
300-400 gram tomaten (idealiter gemengde, wilde)
2 bosuitjes
blaadjes van een klein bosje basilicum
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1,5 eetlepel balsamicoazijn
75 gram waterkers
100 gram feta
een hand vol gemengde zaden en pitten (zoals pijnboom-, pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaad)

Bereidingstijd
35 minuten

Bereidingswijze
*Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schrob of schil de bataten en snijd ze in stukken van 2-3 centimeter. Maal in een vijzel de komijn en pepertjes fijn. Verdeel de gewone olijfolie, het komijn- en pepertjespoeder, zout en peper over de bataat en rooster op een bakplaat (met bakpapier) bruin en gaar in ongeveer 25 minuten. Hussel de stukken tussendoor een keer.
*Snijd ondertussen de tomaten in stukken zoals jij ze hebben wilt. Snijd de bosuitjes van onderaf zeer fijn, tot waar het groen erg donker wordt.
*Meng de tomaten in een kom met de bosuitjes, het grootste deel van de basilicumblaadjes, balsamico, extra vierge olijfolie, zout en peper en laat marineren.
*Rooster de zaden en pitten in een droge koekenpan totdat ze bruin worden en – in het geval van de pompoenpitten – poffen (pas op, ze springen echt!).
*Combineer in een grote schaal de lauwwarme aardappels met de tomatensalade en verdeel de waterkers erover. De dikste steeltjes kun je er eventueel afhalen.
*Verkruimel de feta over de salade en strooi de pitten en de achtergehouden basilicum erover. Maak het, zoals elk Jamie Oliver-recept, af met een extra scheutje extra vierge olijfolie en geniet.

Extra opmerkingen
* In de ene (natuurvoedings- of oosterse) winkel verkopen ze witte zoete aardappelen, in de andere oranje. Ik vind de oranje niet alleen mooier, maar ook lekkerder. Het is moeilijk om ze aan hun schil te herkennen, maar als je even met je nagel over de schil krast, zie je zo welke je moet hebben.
* De bekende rode tomaat is maar een van de zovelen. Bij de groenteman of op de markt kun je soms kiezen uit gele, groene, oranje, bruin gestreepte of paarse exemplaren!

Beeld: Anna.

Share

Anna

Anna Kruip (1983) at tijdens haar jeugd in Brabant haar brood het liefst met veel hagelslag en bestelde als verjaardagsmenu bij moederlief steevast kaasfondue en chocolademoes toe. Voor de studie Nederlands kwam zij naar Leiden, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Vier werkdagen in de week laten veel tijd over om met eten bezig te zijn en haar smaak heeft zich inmiddels ontwikkeld tot lekker, gezond en afwisselend (met iets meer taart dan goed zou zijn). Naast kok en vraagbaak voor vrienden en familie, is Anna redacteur van Nadelunch.com voor de rubriek 'Lekker' – 'Binnen', waarin zij de lezer inspireert en doet watertanden.