Indruk maken: pasta met kokkels

De kokkel (ofwel hartschelp) is een van de smakelijkste en mooiste schelpen die de zee ons biedt. Rauw of gekookt: de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier een recept waar zelfs de niet-visliefhebber − ja, dit heb ik uitgeprobeerd van smult.

Dit recept heb ik gemaakt voor een vriendin die al gruwelt bij de gedachte aan een garnaal of een witvisje. Het is een simpel gerecht met mooie ingrediënten, waarbij de vissmaak enigszins op de achtergrond wordt geduwd door de rode peper, knoflook en sjalotten. Een fantastische manier dus om iemand kennis te laten maken met de zee en om een eeuwige indruk achter te laten: “Juul, ik schep voor de tweede keer op, zie je het!?”

De vangst
De kokkel is geen extreem dure ‘vis’; je betaalt zo’n 15 euro per kilo. Hij komt voor in de ondiepe kustwateren van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en in de Waddenzee. De juiste manier om ze te vangen is met de hand. De mechanische kokkelvisserij, verboden op de Waddenzee, verstoort de flora en fauna namelijk compleet. Gelukkig levert de handkokkelvisserij nog wel voldoende op voor de vissers. Bij vloed, een gunstig tij voor kokkelvissers, staan de vissers heupwiegend in het water: ze beoefenen de kokkelsalsa. Het is een techniek waarbij de vissers in een swingende beweging een hark en een netje door de zeebodem trekken.

Inspiratie: kookboek
Kook je altijd met het seizoen mee? Het echte seizoen voor de kokkels begint pas vanaf september. In de viswinkel zijn ze vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar.

Dit recept komt uit Het Nederlands viskookboek van Bart van Olphen. In alle opzichten een boek om in huis te hebben. Er staan namelijk alleen gerechten in van niet-beschermde vissoorten van Nederlandse bodem. Bovendien kom je veel meer te weten van visvangst, vissers en de zee.

Wist je trouwens dat je aan de ringen op de schelp de leeftijd kan aflezen?

Meer info over de kokkel vind je hier.

Voor nu veel kookplezier en geniet ze!

Kokkels
Benodigdheden voor pasta met kokkels voor 4 personen

* 1 kilo kokkels, gewassen
* 350 gram spaghetti
* 3 el olijfolie
* 2 knoflooktenen, gesnipperd
* 1 rode peper, ontdaan van de zaadjes en in kleine stukjes gesneden
* 2 sjalotten, gesnipperd
* 3 el droge witte wijn
* 2 el peterselie, fijngehakt
* peper uit de molen
* zout

Bereidingstijd
20 minuten

Bereidingswijze
* Zet een pan met water en zout op het vuur. Voeg de pasta toe zodra het water kookt.
* Zet een steelpan op middelhoog vuur en doe daarin de olijfolie, het knoflook, de rode peper en sjalotjes. Roer tot alles glazig is geworden en blus vervolgens af met de witte wijn.
* Voeg nu de kokkels toe. Schud de pan een paar keer om en sluit af met het deksel. Haal het deksel na 1 minuut van de pan, voeg de peterselie toe en schud de pan af en toe om, totdat alle schelpen open zijn.
* Zodra de pasta al dente is, moet je deze afgieten.
* Meng de pasta in de grote pan direct met de kokkels. Kokkels die dicht zijn gebleven of waarvan de schelp kapot is, moet je weggooien.
* Schep in diepe borden en maal er wat peper over.

Extra opmerkingen
*Ook lekker als lunchgerecht;
*Voor erbij: milde blad- of veldsla;
*Wijntip: een milde droge witte Pinot Grigio (Jacob’s Creek).

 

Beeld: Flickr.com/TummyRumble.

Share

Juliette G.

Juliëtte (1986) studeerde Amerikaanse geschiedenis en Journalistiek & Nieuwe Media aan de universiteit in Leiden en in Tennessee (USA). Inmiddels is ze werkzaam als redacteur bij een grote uitgeverij in Nederland, loopt ze stage bij culinair journaliste Mara Grimm en schrijft daarnaast veel en met passie. Vooral over Amerikaans eten en cultuur. Bezoek haar blog op www.madebyjuliette.nl.