Kip tikka masala

Kennen jullie de Britse topkok Heston Blumenthal al? Deze beste man is altijd in search of perfection. In zijn televisieserie volgen we hem de wereld over, van New York tot New Delhi, in zijn zoektocht naar de meest perfecte hamburger, Schwarzwälder Kirsch en risotto.

Maar die vindt hij nooit. Hij laat zich alleen inspireren door zijn reizen en gaat vervolgens in zijn achtertuin in de weer met zelfgemaakte vuurovens of hij duikt een laboratorium in om met een microfoon te testen hoe ‘lekker’ verschillende soorten krokante kibbelingjasjes kunnen klinken. Op zoek naar perfectie. Nee, een huis-tuin-en-keukenkok is moleculair gastronoom Heston Blumenthal absoluut niet. Maar leuk om naar te kijken is het zeker.

Kip tikka masala schijnt het meest bestelde gerecht in Britse restaurants te zijn. Dus Heston, vaderlandslievend als hij is, ging in een aflevering op zoek naar het perfecte recept hiervoor, om de gasten in zijn eigen restaurant tevreden te kunnen stellen. Hij was alleen wel eerst dagenlang bezig met onderzoeken hoe je de kip het best kunt grillen (met een laspistool of toch maar in een oven?) en wat de verhouding fenegriek en kurkuma in de masalasaus precies moest zijn. Leuk om naar te kijken, maar logistiek en technisch gezien een te grote operatie voor thuiskoks zoals jij en ik.

Ik heb hieronder daarom een wat makkelijker te behappen recept opgesteld voor kip tikka masala. Want ook al is het gerecht in Nederland misschien nog niet zo bekend en populair als in Engeland, smakelijk is het zeer zeker.

Benodigdheden voor 2 personen
2 flinke biologische kipfilets, in stukjes
300 milliliter magere yoghurt (verdeeld in twee keer 150 milliliter)
1 teen knoflook, geperst
1 eetlepel citroensap
1,5 eetlepel tandoorikruiden (te koop bij de toko)
een scheut zonnebloemolie
1 ui, gehakt
2 eetlepels garam masalakruiden (te koop bij de toko)
2 theelepels tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten

Bijzondere keukenbenodigdheden
grillpan of koekepan
stoofpan

Bereidingstijd
24 uur marineren, 1 uur bereiden

Kip tikka masala (2)
Bereidingswijze
* Maak met een scherp mesje in elk stukje kipfilet een inkeping. Hierdoor zal de marinade beter in de kip kunnen trekken.
* Maak een marinade van 150 milliliter yoghurt, de geperste knoflook en het citroensap. Roer de kip erdoor en laat alles afgedekt 24 uur marineren in de koelkast.
* Laat de volgende dag de kip uitlekken in een zeef, maar vang de marinade op. Die heb je later nog nodig. Zorg dat er zo min mogelijk resten yoghurt op de kip achterblijven.
* Meng de stukjes kip met de tandoorikruiden en zet ze even weg.
* Verwarm zonnebloemolie in de stoofpan. Bak de ui op middelhoog vuur totdat hij glazig ziet en voeg dan de garam masalakruiden toe. Roer zodat de geuren vrijkomen.
* Voeg de tomatenpuree toe en roer door.
* Voeg de bliktomaten met hun sap toe en roer totdat ze openbarsten.
* Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de saus in ongeveer een half uur inkoken tot een dikke massa. Roer om de paar minuten.
* Verwarm, terwijl de saus inkookt, de grillpan of koekepan. Als je de kip in een koekepan gaat bakken, is het belangrijk om, net zoals bij de grillpan, geen olie of boter te gebruiken. De kip moet ‘droog’ bakken, maar wees niet bang: hij zal vanbinnen mals blijven doordat hij in yoghurt heeft gemarineerd.
* Grill of bak de stukjes kip inclusief de tandoorikruiden op hoog vuur tot ze net gaar zijn. Dit duurt een paar minuten. Zet de kip daarna weer even weg.
* Voeg als de saus na een halfuur is ingekookt de yoghurtmarinade toe en de andere 150 milliliter yoghurt. Roer ook de gegrilde kip door de saus en laat nog een minuut of tien op laag vuur indikken.
* Proef of je de saus hartig genoeg vindt (in de kruidenmengsels zit meestal al zout). Zo nee, voeg dan zout naar smaak toe.
* Serveer de kip tikka masala met rijst, gewokte groene groenten of een tuinbonensalade (waarover later meer) en naan.

Kip tikka masala (2)
Extra opmerkingen

* Zoals bij bijna alle gerechten waarin gepelde tomaten uit blik worden gebruikt, kun je daarvoor in de plaats ook drie of vier echte, overrijpe tomaten gebruiken.

* De kruidenmengsels die ik heb gebruikt, heb ik gekocht bij de toko. Maar je kunt de kruiden natuurlijk ook zelf samenstellen. Zoek op internet op wat er allemaal in tandoori- en garam masalakruiden zit, en ga in de weer met een vijzel. Werkt heel therapeutisch.

 Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.