Kippenbouillon

Bijna niets kan mij zo gelukkig maken als een huis dat naar eten ruikt. En een huis dat naar kippensoep ruikt, staat met stip op nummer 1 van plekken waar ik graag vertoef. Daarom hierbij een recept voor kippenbouillon.

Deze bouillon is extra lekker als hij van een vette biologische (soep)kip is getrokken. Dit soort vette kippen kun je vinden bij de boer, maar ook gewoon bij Albert Heijn.

Met het volgende recept maak je ongeveer drie liter bouillon, dus maak dit alleen als je een vriezer hebt of als je iemand kent aan wie je het kunt weggeven. Het lijkt veel werk voor een ‘simpele’ kippenbouillon, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Bouillon is natuurlijk de basis voor soep, maar wordt ook gebruikt in risotto’s, (pasta)sauzen en ragouts. Die drie liter moet dus wel op komen!

Benodigdheden voor 3 liter krachtige kippenbouillon
1 hele (soep)kip
2 grote uien, met schil
4 kruidnagels
3 stengels bleekselderij
2 preien
2 flinke penen
3 tenen knoflook, met schil
3 laurierblaadjes
een bosje peterselie
een bosje tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm
1 flinke eetlepel peperkorrels
1 eetlepel gemalen koriander of korianderzaadjes
1 eetlepel mosterdzaadjes, bruin of geel
3 à 4 eetlepels grof zeezout

Bijzondere keukenbenodigdheden
soeppan, inhoud 8 liter
extra pan of een ruime kom
vergiet
schuimspaan

Kippenbouillon (1) Kippenbouillon (2)
Kippenbouillon (3) Kippenbouillon (4)
Kippenbouillon (5) Kippenbouillon (6)
Kippenbouillon (7) Kippenbouillon (8)
Kippenbouillon (9) Kippenbouillon (10)

Bereidingswijze
* Was de kip goed van buiten en van binnen en verwijder de verdwaalde veren. Je hoeft de kip niet te drogen.
* Halveer de ongeschilde uien en steek in elke helft een kruidnagel.
* Snijd de stengels bleekselderij, de preien en de penen in grove stukken.
* Doe de kip, de gesneden groenten en alle andere ingrediënten in de soeppan van 8 liter.
* Giet er ongeveer 5 liter koud water op en breng alles aan de kook. Dit duurt ruim een uur.
* Zet dan het vuur iets zachter en laat de bouillon vanaf kooktijd drie uur trekken. Houd de massa voortdurend aan de kook.
* Schep de schuimlaag die zich tijdens het koken vormt eraf met een schuimspaan als je een heldere bouillon wilt. Ik heb dat bewust niet gedaan, dus mijn bouillon blijft wat troebeler.
* Proef na drie uur of je de bouillon hartig genoeg vindt. De massa moet dan zo’n twee liter zijn ingekookt. Voeg eventueel nog zout toe.
* Zet het vuur uit. Plaats een vergiet in een grote kom of pan en schep met een schuimspaan beetje bij beetje de grove ingrediënten uit de bouillon. Filter hier weer de stukken kip uit. Aan de kip zit erg veel smaak, je kunt er bijvoorbeeld nog mee wokken of er een salade van maken. De kippenbotjes en de kapotgekookte groenten kun je echter weggooien.
* Giet het opgevangen vocht uit de grote kom of pan terug in de soeppan van 8 liter.
* Zeef vervolgens de bouillon in zijn geheel om alle fijne kruiden en restjes groenten te verwijderen.
* Verdeel de bouillon over kleinere (diepvries)bakjes als je dit prettig vindt.
* Laat de bouillon eerst afkoelen op het aanrecht en daarna nog een nacht in de koelkast.
* Schep de volgende dag het gestolde vet van de bouillon. Dit vet kun je eventueel gebruiken om in te bakken (let op: niet geschikt voor een cholesterolarm dieet), maar ik heb het weggegooid.
* Eenmaal afgekoeld en ontdaan van het gestolde vet, is de bouillon prima in te vriezen. Laat hem wel een dag ontdooien voordat je hem gebruikt.

Extra opmerkingen
* De ingrediëntenlijst is deels gebaseerd op die van Yvette van Boven in Home Made.
* Je kunt alles naar smaak aanpassen als je bijvoorbeeld bepaalde ingrediënten niet lekker vindt of als je juist iets mist.
* Ik had bij het maken van deze bouillon helaas geen bosje peterselie in huis, dus heb ik restjes peterselie gebruikt die ik ooit had ingevroren.
* Verse tijm is natuurlijk lekkerder dan gedroogde, maar als je dat niet in huis hebt is gedroogde tijm een goede tweede.
* Andere kruiden en specerijen, zoals dragon en foelie, zijn ook heerlijk in deze bouillon.
* In plaats van zout toe te voegen aan de bouillon, kun je een bosje selderij mee laten trekken. Dit is een natuurlijke smaakversterker.

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.