Korianderbatata’s

Momenteel wordt er, met provocerende Mohammedprents en films, veel moeite gestoken in het vergroten van de kloof tussen het Westen en de Arabische wereld.  Maar we kunnen elkaar gewoon verstaan hoor, als we zin hebben in een patatje.

Batata betekent namelijk aardappel in het Arabisch. Voor een Nederlander toch wel een belangrijk woord om te onthouden, lijkt me. Batata bi kisibra, zoals dit bijgerecht officieel heet, is dan ook het beste van beide werelden. Heerlijk gekruide aardappelblokjes waar je gegarandeerd van blijft opscheppen! Het is een van mijn favoriete mezze en smaakt heerlijk bij andere gerechten, zoals hummus en gegrild vlees. Daarnaast kun je het ook gewoon als lauwe salade eten.

Benodigdheden voor korianderbatata’s voor 4 personen
1 kilo aardappelen
2 eetlepels korianderpoeder
3 à 4 knoflookteentjes
½ bosje verse koriander
1 theelepel zout
snufje peper
zonnebloemolie

Bereidingstijd
1 uur

Koriander batata's

Bereidingswijze
*Schil de aardappelen, was ze en snijd ze daarna in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
*Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan (frituren mag ook) en bak de aardappelblokjes totdat ze goudbruin zijn.
*Tijdens het bakken van de aardappelen snijd je de verse koriander grof.
*Laat vervolgens de aardappelblokjes uitlekken in een schaal op een stuk keukenpapier.
*Giet de olie uit de pan, maar laat een klein beetje achter.
*Pers de knoflookteentjes en bak ze samen met het korianderpoeder in dezelfde pan.
*Voeg de aardappelblokjes en het zout toe en schep goed om. Bak nog 5 minuten door.
*Voeg de verse koriander als laatst toe en haal de pan van het vuur. Serveer de aardappeltjes in een mooie schaal.

Bon appétit!

Koriander batata's

Extra opmerkingen
*Batata harra is de pittige variant van dit gerecht. Daaraan wordt ook chilipoeder of chilivlokjes toegevoegd. Ook heel lekker!
*Voor een frisse bite kun je als laatste, samen met de verse koriander, een klein beetje citroensap toevoegen.


Beeld: Faten.

Share

Faten

Faten (1982) is van Libanese komaf, maar groeide op in Frankrijk en Nederland. Ze studeerde International Communication Management en later internationale betrekkingen in Amsterdam. Haar liefde voor de mediterraanse keuken zat er al vroeg in. Sinds ze klein was genoot ze met volle teugen van de kookkunsten van de vrouwen uit haar familie. Sinds een aantal jaar speelt bij haar het besef dat het tijd is om deze culinaire tradities over te nemen. Daarom is zij bezig met het opzetten van een culinaire beweging, Roots Cooking genaamd, om dit besef ook bij anderen te stimuleren. Faten is het gelukkigst als al haar zintuigen geprikkeld zijn door schoonheid en smaak. Ze proeft graag, houdt van een mooie presentatie van eten en is van mening dat eten veel meer inhoudt dan je maag vullen. Daarnaast heeft ze een liefde voor authentieke, etnische interieuraccessoires, dans en reizen.