Lasagne met geroosterde groenten

Heb je een avondje met vrienden op de planning staan? Dit recept, vega of non-vega, is daar uitstekend voor. Je moet er de tijd voor nemen en dan kun je dubbel genieten. Van het klaarmaken én van het opeten!

Als ik weet dat er ’s avonds vrienden komen eten, dan ben ik eigenlijk al de hele dag zoet. Eerst bedenk ik wat ik zal klaarmaken. Natuurlijk houd je rekening met wat je gasten lekker vinden (als je dat weet), maar je probeert ze ook te verrassen. Door een (voor hen) onbekend ingrediënt toe te voegen of door er een twist aan te geven. Er zijn vast spannendere voorbeelden, maar je kunt par example van gehaktballetjes eens gehaktstaafjes maken.

Het boodschappen doen valt altijd even tegen omdat je toch wat meer kwijt bent dan anders. Je kunt dit voorkomen door eerst een goede, degelijke lijst te maken (is mij verteld), maar het is me nog nooit gelukt. Eenmaal thuis kan het feest beginnen.

Lees het recept goed door en leg van tevoren alvast alles klaar. Zo kun je genieten van het koken zonder je te haasten. Als het eten iets te vroeg klaar is: geen paniek. Je kunt het vaak in de oven warm houden (een afgekoelde oven of op een hele lage temperatuur). Dan kun je het welkomstdrankje ook meedoen!

Tips
Iedereen die weleens een kookprogramma ziet, herkent het beeld van de chef-kok die zijn leerlingen “PROEF!” in de oren schreeuwt. Afgelopen week heb ik een geweldige blogpost gelezen over the most common cooking mistakes. Je voelt je betrapt als je het leest: “You don’t read the entire recipe before you start cooking” of: “You make unwise substitutions in baking.” Met humor geschreven.

Inspiratie
Mijn inspiratie heb ik deze keer gehaald uit het kookboek Altijd iets te vieren, uitgegeven ter ere van het 125-jarige jubileum van Albert Heijn. Overigens hebben we zojuist op mijn werk een pakket van 40 kookboeken binnengekregen waar ik voor een volgend artikel een goed recept uit ga halen!

Voor nu: succes en geniet!

Groentenlasagne
Benodigdheden voor Lasagne met geroosterde groenten voor 6 personen
* 2 uien
* olijfolie
* 4 teentjes knoflook
* 2 eetlepels tomatenpuree
* 800 gram tomatenblokjes uit blik
* 1 theelepel gedroogde oregano
* 1 courgette
* 1 aubergine
* 300 gram spinazie
* 465 gram geroosterde paprika’s (zelf roosteren, maar ook in pot te koop)
* 250 gram gedroogde lasagnevellen
* 250 gram ricotta
* 250 gram buffelmozzarella
* 25 gram Parmezaanse kaas

Extra keukenbenodigdheden
grillpan en een zeef of vergiet

Bereidingstijd
45 minuten + 1 uur oventijd + 10 minuten wachten

Bereidingswijze
* Snipper de uien en fruit ze. Voeg de knoflook daarna toe (deze mag niet aanbranden, dan smaakt het hele gerecht bitter). Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en oregano toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
* Snijd de courgette en aubergine in de lengte in dunne plakken. Leg de plakken in de ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Zorg dat beide kanten zijn ingesmeerd met olie. Verhit de grillpan (zonder olie of iets dergelijks) en bak de plakken 2 minuten aan elke kant. Leg ze apart.
* Verwarm de over voor op 180 ºC.
* Verhit wat olijfolie in de grillpan en bak de helft van de spinazie 1 minuut. Voeg dan de rest toe en verhit nog 1 minuut. Laat de spinazie uitlekken in een zeef of vergiet.
* Laat de paprika’s uitlekken en spoel ze af. Vet de ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem met lasagnevellen. Verdeel er een dunne laag tomatensaus over. Leg er een laag courgette op en wat ricotta. Leg hier weer een laag lasagnevellen op, een laag tomatensaus, een laag aubergine en weer wat ricotta. Maak zo nog een laag met de spinazie en paprika. Eindig met lasagnevellen en bestrijk met tomatensaus. Snijd de mozzarella in plakken en leg de plakken erop. Rasp de Parmezaanse kaas erover en zet de lasagne 1 uur in de oven. Laat de lasagne 10 minuten buiten de oven afkoelen en stevig worden voordat je serveert.

Extra opmerkingen
* Vlees erbij? Bak wat gehaktballetjes ernaast. Voor de verandering kun je er ook gehaktstaafjes van maken.
* Lekker voor erbij: gemengde sla. Wil je helemaal de blits maken? Bestel op www.etsy.com een ombresetje slabestek zoals deze!

Beeld: Juliëtte.

Share

Juliëtte (1986) studeerde Amerikaanse geschiedenis en Journalistiek & Nieuwe Media aan de universiteit in Leiden en in Tennessee (USA). Inmiddels is ze werkzaam als redacteur bij een grote uitgeverij in Nederland, loopt ze stage bij culinair journaliste Mara Grimm en schrijft daarnaast veel en met passie. Vooral over Amerikaans eten en cultuur. Bezoek haar blog op www.madebyjuliette.nl.