Linzensoep

Er is iets met linzensoep. Namelijk: ik ken niemand die het niet lekker vindt. Het heeft denk ik te maken met de fluwelen meligheid die van gekookte linzen uitgaat. Ja, je zou zelfs kunnen zeggen dat de structuur van linzensoep iets troostends heeft. En in combinatie met de flauwe aanwezigheid van midden-oosterse kruiden zorgt een heet bord ervan voor een heel subtiel feestje in je mond.

O, wat hou ik van linzensoep. Maar er zijn dagen dat ik hunker naar een smaaksensatie in plaats van een subtiel smaakpalet. Zeg, een troostende arm om me heen die me daarna, hop hop, weer moedig voorwaarts stuurt, in plaats van een armoedig bemoedigend knikje. Enter linzensoep 2.0. Onderstaande soep weet namelijk met een minimale hoeveelheid smaakmakers toch al mijn smaakpapillen op hol te brengen. Het beste van twee werelden dus: de vertrouwde gekookte linzen, maar dit keer inclusief kick. Geniet ervan!

Linzensoep (2)
Benodigdheden voor 5-6 kommen linzensoep

250 gram gedroogde rode linzen
een flinke scheut olie naar keuze
1 ui, gehakt
5 tenen knoflook, geperst
3-4 centimeter verse gember, geschild en geraspt
een snuf zout
1 eetlepel gemalen komijn
1 theelepel gedroogde cayennepeper
1 blik gepelde tomaten
1 liter groenten- of kippenbouillon
1 onbespoten citroen
een handje koriander of platte peterselie, gehakt

Extra keukenbenodigdheden
soeppan van normale grootte of een andere ruime pan

Bereidingswijze
* Halveer de citroen. Pers de ene helft uit en snijd van de andere helft drie flinke plakken af. Verwijder de pitten uit de plakken. Het restantje citroen kun je bewaren, opeten, of uitpersen en bij de rest van het sap voegen.
* Verwarm de olie in de soeppan en fruit de ui, knoflook en gember een minuut of vier, vijf op middelhoog vuur. Voeg een snuf zout toe en roer door.
* Voeg de komijn en cayennepeper toe en roer even zodat de geuren vrijkomen.
* Voeg de linzen, de tomaten met hun sap en de drie plakken citroen toe. Laat twee, drie minuten pruttelen terwijl je goed blijft roeren.

Linzensoep (1)
* Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
* Laat vanaf kooktijd de linzen in ongeveer dertig minuten gaar worden.
* Voeg een scheut water toe als je merkt dat de soep door het uitzetten van de linzen te dik wordt.
* Voeg na dertig minuten het citroensap toe en laat de soep nog een paar minuten staan op het fornuis, het vuur uitgedraaid. De plakken citroen kun je gewoon in de soep laten zitten, maar ze zijn wellicht te bitter om daadwerkelijk op te eten. Die keuze laat ik aan jou over!
* Serveer de soep met de gehakte koriander of platte peterselie.

Extra opmerkingen
* In plaats van een blik gepelde tomaten kun je vier stuks overrijpe echte tomaten gebruiken. Des te lekkerder zelfs!
* Deze soep is na een nachtje rust (of twee) nog lekkerder. De smaken hebben dan de tijd gehad zich te ontwikkelen: hallo extra kick.

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.