Makkelijk en bijzonder: mosselen

Mosselen dichtbijZeeuwse mosselen kunnen niet anders dan een eerlijk natuurproduct zijn. Kunstmest bestaat namelijk niet op de zeebodem. Weliswaar opgegroeid in de Wadden, verhuizen ze in hun laatste weken naar de Oosterschelde om schoongespoeld te worden.

Zeeuwse mosselen zijn bijzonder. De manier waarop ze in Nederland leven, de zogenaamde bodemcultuur, is uniek. De Belgen consumeren zo’n 30.000 ton per jaar aan mosselvlees en rekenen moules et frites tot hun nationale gerecht. België heeft echter geen Waddenzee, die een voorwaarde vormt voor de bodemcultuur. Daarom ontwikkelde het land de hangcultuur, ‘zodat zij ook een eigen mosseltje hebben’. Aldus een geïnterviewde mosselvanger in de film L’amour des moules.

Inspiratie
In L’amour des moules wordt de levensloop van de Zeeuwse mossel op een creatieve manier in beeld gebracht. Een chef-kok, een gynaecoloog en vissers en handelaren komen aan het woord. Je leert onder andere dat de vissers ieder een perceel hebben dat zij verzorgen (net als de boer zijn land) en dat zij eens in het jaar (of eens in de twee jaar) leegvissen.

Seizoen
De mosselprinses opent het mosselseizoen door de eerste rauwe mossel naar binnen te slurpen tijdens de havendagen in Zierikzee (altijd de vierde zaterdag van de maand augustus). Het seizoen loopt dan ook vanaf juli tot mei en dus niet alleen tijdens de maanden met een ‘r’.

Mosselen eten is gezellig en bijzonder. Bovendien is het erg makkelijk. Je moet het dus echt een keertje proberen! Kijk wel uit als je nog nooit mosselen hebt gegeten. Eet er de eerste keer niet te veel, omdat mosselen heel veel eiwitten bevatten. Hier kun je misselijk van worden.

Extra’s
*De filmagenda van L’amour des moules vind je hier.
*Zin in een leuk en leerzaam uitje? Ga naar de mosselexpositie op Neeltje Jans.
*De hangcultuur is heden ten dagen MSC-gecertificeerd. Voor meer informatie over de culturen kun je hier terecht.

Tips voor bij het kopen/koken van mosselen:
*Let goed op de verpakkingsdatum. Het liefst zijn de mosselen één dag, maar maximaal twee dagen geleden verpakt. Bij supermarkten zijn de mosselen ook weleens vier dagen geleden verpakt, niet doen! Het is echt zonde als je de helft moet weggooien omdat ze niet dichtgaan voor het koken.
*Doe er altijd een ui bij! Als de ui zwart wordt, zit er een rotte mossel in de pan en dan moet je de hele pan weggooien, aldus een Zeeuwse mevrouw in de Bredase Albert Heijn.

Benodigdheden voor Mosselen Traditioneel voor 4 personen
4 kilo mosselen
2 preien
2 uien
paar takjes bladselderij
2 laurierblaadjes
1 glas droge witte wijn, water of bier
peper

Voor erbij
brood of frites
remouladesaus, cocktailsaus en/of knoflooksaus

Bereidingstijd
20 minuten

Bereidingswijze
*Snijd de prei en de ui in dunne halve ringen. Snijd de bladselderijblaadjes grof. Doe deze met de groenten, de laurier en de wijn/het water/het bier in een grote pan. Verhit de pan nog niet.

Groenten in pan
*Leg de mosselen in koel water en loop ze één voor één na. Als eerst controleer je of ze dicht zijn. Zijn ze niet dicht, tik dan op de schelp. Het kan zijn dat hij dan alsnog sluit. Is dit niet het geval: weggooien, net als de mosselen met kapotte schelpen. Bij de ‘goede’ mosselen verwijder je nog een eventuele baard en daarna leg je ze in een bak met vers, koud water.
*Vul de pan voor driekwart met mosselen, strooi er peper overheen en breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook.

Mosselen in pan
*Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken.
*Als het goed is zijn de mosselen nu gaar. Serveer ze direct. Gooi mosselen die nog dicht zitten altijd weg.

Mosselen

Extra opmerkingen
* Remouladesaus zelf maken? Meng 4 eetlepels mayonnaise met 2 augurkjes, 1 eetlepel kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie, een halve theelepel dragon en 1 theelepel mosterd.
* Wijntip: Chablis.
* Zijn er wat mosselen overgebleven? Kijk hier voor ideeën over wat je ermee kunt doen.

Beeld: Juliëtte. 

Share

Juliëtte (1986) studeerde Amerikaanse geschiedenis en Journalistiek & Nieuwe Media aan de universiteit in Leiden en in Tennessee (USA). Inmiddels is ze werkzaam als redacteur bij een grote uitgeverij in Nederland, loopt ze stage bij culinair journaliste Mara Grimm en schrijft daarnaast veel en met passie. Vooral over Amerikaans eten en cultuur. Bezoek haar blog op www.madebyjuliette.nl.