Muesli naar smaak

Toon me je favoriete muesli en ik zal zeggen wie je bent. Niets zo persoonlijk als ontbijtgraan: met of zonder vruchten, met chocolade, veel noten of juist niet? En eet je het met (soja)melk of yoghurt?

Toen ik drie soorten ontbijtgraan uit de supermarkt mengde en nog steeds niet tevreden was met het resultaat, besloot ik bij het begin te beginnen. Je eigen muesli maken is niet moeilijk, het is een heerlijk klusje voor een druilerige dag en je geniet maar liefst een paar weken van het resultaat. Wees niet bang van de natuurwinkel voor de inkopen en mix je eigen favoriet. Ik geef hier mijn succesmengsel.

Benodigdheden voor muesli voor ongeveer 15 personen
250 gram havervlokken
200 gram gemengde vlokken
100 gram amandelen, grof gehakt
75 gram zonnebloempitten
75 gram pompoenpitten
50 gram sesamzaad
100 gram lijnzaad (heel of gebroken)
150 gram rozijnen of cranberries, grof gehakt
½ theelepel kaneel
¼ theelepel kardemom
¼ theelepel zout
50 milliliter zonnebloemolie
90 milliliter honing
50 milliliter agavesiroop (of extra honing)
4 eetlepel bruine basterdsuiker

Bereidingstijd
15 minuten bereiden, 2 x 30 minuten baktijd, 2 x 30 minuten afkoelen

Muesli
Bereidingswijze
* Verwarm de oven voor op 165ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de vlokken, noten, zaden en specerijen door elkaar. Houd de vruchten en lijnzaad apart.
* Meng de olie, honing, siroop en suiker (als de honing niet vloeibaar is, eerst zachtjes verwarmen).
* Schenk het honingmengsel over de droge ingrediënten en roer totdat alles bedekt is.
* Verdeel de helft van het mengsel gelijkmatig over de bakplaat en bak ongeveer een halfuur in de bovenste helft van de oven. Haal de bakplaat om de 10 minuten even uit de oven en keer de muesli voor een gelijkmatige bruine kleur.
* Haal, wanneer je tevreden bent over de kleur, de muesli uit de oven en laat in een grote platte schaal afkoelen, terwijl je om de 10 minuten alles kort doorroert. In dit stadium wordt de muesli knapperig en wil je niet dat alles als één megamueslireep aan elkaar blijft plakken.
* Herhaal het bak- en koelproces met de tweede helft van het mengsel. (Als je het tegelijk doet op twee platen, laat dan de bakplaten wisselen van plek in de oven en houd rekening met een langere baktijd.)
* Meng als alle muesli is afgekoeld de rozijnen en het lijnzaad erdoor.
* Sluit af in een luchtdichte (wek)pot en schut de pot altijd even voor je gaat ontbijten.

Extra opmerkingen
*
Als je ongeveer de verhouding droge en natte ingrediënten van dit recept aanhoudt, kun je er lustig op los variëren: gedroogde appel en ander fruit (niet meebakken), andere specerijen, kokos, geen noten als je daar naar niet van houdt, of juist heel veel.
* Noten en zaden zijn een rijke bron van vitamines en mineralen. Met granen en vers fruit gemengd, is dit het beste dat je spijsverteringsstelsel kan overkomen op de vroege morgen. En lekker dat het is…

Beeld: Anna.

Share

Anna Kruip (1983) at tijdens haar jeugd in Brabant haar brood het liefst met veel hagelslag en bestelde als verjaardagsmenu bij moederlief steevast kaasfondue en chocolademoes toe. Voor de studie Nederlands kwam zij naar Leiden, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Vier werkdagen in de week laten veel tijd over om met eten bezig te zijn en haar smaak heeft zich inmiddels ontwikkeld tot lekker, gezond en afwisselend (met iets meer taart dan goed zou zijn). Naast kok en vraagbaak voor vrienden en familie, is Anna redacteur van Nadelunch.com voor de rubriek 'Lekker' – 'Binnen', waarin zij de lezer inspireert en doet watertanden.