Nadelunch’ Barbecuezomer: focaccia met kersen, rozemarijn en zeezout

Nu de zomer eindelijk is aangebroken, is het barbecueseizoen ook officieel voor geopend verklaard. Zie je het al voor je? Zwoele avonden met leuke vrienden, fijne muziek en ladingen lekker, gezond eten… Wacht even, gezond eten?

Barbecues bestaan toch meestal uit heel veel al dan niet zwartgeblakerd vlees met sauzen uit een potje on the side? Nee hoor, mijn barbecues niet. Oké, voor de echte liefhebber leg ik met alle liefde een biologisch hamburgertje op de grill, maar ik concentreer me altijd liever op de bijgerechten. Mij maak je op een barbecue namelijk pas echt blij met knapperig ovenbrood, zelfgemaakte mayonaise en frisse salades – en ik zal echt niet de enige zijn hierin. In deze barbecuereeks zal ik daarom een aantal van mijn favoriete bijgerechten voor bij barbecues met jullie delen. Maar fervente vlees- en viseters, wees niet bang. Het blijven natuurlijk bijgerechten en deze zijn dus prima te combineren met sjaslieks, zalmmoten en saucijzen.

We zijn aanbeland bij deel drie van Nadelunch’ Barbecuezomer, waarin ik jullie eens flink aan het werk ga zetten. Op het programma staat focaccia met kersen, rozemarijn en zeezout. Ik hoor jullie denken: fruit, kruiden en zout – nee dank je. Maar probeer het maar.

Het lijkt namelijk veel meer werk dan dat het is. Het is vooral veel wachten omdat de focaccia twee keer moet rijzen. Maar in die wachttijd kun je je mooi concentreren op alle andere gerechten die je nog moet maken voor die barbecue voor tien personen. Of je kijkt drie afleveringen van Mad Men achter elkaar, dat kan natuurlijk ook. En wat betreft die combinatie van smaken: zou ik jullie ooit iets voorschotelen dat niet lekker is? Nee. Dat zou ik nooit doen. An die Arbeit!

Kersen
Benodigdheden voor 1 focaccia met kersen, rozemarijn en zeezout
300 milliliter lauwwarm kraanwater
1 zakje instantgist (7 gram)
500 gram spelt- of tarwebloem
een flinke snuf zout (meer dan een mespunt)
60 milliliter extra vergine olijfolie + 4 eetlepels extra vergine olijfolie (gescheiden)
1 eetlepel verse rozemarijn, gehakt
een bak verse kersen (ongeveer 400 gram)
ongeveer 1 theelepel grof zeezout

Bereidingstijd

25 minuten bereiden
90-120 minuten rijzen
25-30 minuten in de oven

Bijzondere keukenbenodigdheden
beslagkom
oven met ovenplaat
eventueel een kersenontpitter als je dat handig vindt

Focaccia met kersen
Bereidingswijze

* Doe de bloem in een beslagkom en voeg het water, het zout, de gist en de 60 milliliter olijfolie toe. Meng met je handen alles door elkaar en kneed het mengsel daarna een minuut of 10 heel goed. Ikzelf heb het deeg na een paar minuutjes naar een schoon aanrechtblad verplaatst om daar verder te kneden; voor mij werkte dat makkelijker.
* Maak een bal van het deeg en plaats deze bal in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat minstens een uur rijzen op een redelijk warme plek, bijvoorbeeld in het keukenkastje boven je fornuis.
* In de tussentijd kun je de kersen van hun pitten ontdoen. Dit kan met een kersenontpitter, maar ik heb zelf gewoon een scherp mesje gebruikt. De focaccia ziet er inderdaad misschien het meest netjes uit met hele kersen erop, maar ikzelf hou altijd wel van een beetje rommelig. Ik noem dat: rustiek. Halve kersen bij mij, dus.
* Haal het deeg na het rijzen uit de kom en kneed nog een minuutje. Verplaats het naar een royaal met olijfolie ingevette bakplaat. Spreid het deeg met je vingers uit totdat de bakplaat mooi bedekt is. Laat het deeg afgedekt met een theedoek nog een halfuur tot een uur rijzen, in ieder geval tot het zich in volume heeft verdubbeld.
* Verwarm na het rijzen de oven voor op 200 graden.
* Meng in een kommetje de 4 eetlepels olijfolie met de rozemarijn.
* Maak met je vingers wat deuken in het deeg op de bakplaat en verspreid met de achterkant van een lepel of een kwastje de rozemarijnolie erover. De olie mag zich in de deuken verzamelen.
* Verdeel de kersen over het deeg, stop er bijvoorbeeld een paar in de deuken die je hebt gemaakt. Nogmaals: rustiek is waar we naar op zoek zijn.
* Strooi als laatste het grove zeezout over het deeg. De focaccia mag best zoutig worden, maar wees wel voorzichtig. Ik heb uiteindelijk ongeveer driekwart eetlepel zout gebruikt.
* Plaats de focaccia in het midden van de oven en kijk na 25 minuten of hij mooi goudbruin is. Zo niet, laat hem dan nog een paar minuutjes langer bakken, eventueel op een hogere temperatuur.
* Snij de focaccia als hij klaar is in de gewenste hoeveelheid stukken en serveer als hij nog (lauw)warm is. Al smaakt-ie afgekoeld ook heerlijk, hoor.

Volgende keer in Nadelunch’ Zomerbarbecue: mayonaise en aioli.

 

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.