Nadelunch’ Barbecuezomer: mayonaise en aioli

Nu de zomer eindelijk is aangebroken, is het barbecueseizoen ook officieel voor geopend verklaard. Zie je het al voor je? Zwoele avonden met leuke vrienden, fijne muziek en ladingen lekker, gezond eten… Wacht even, gezond eten?

Barbecues bestaan toch meestal uit heel veel al dan niet zwartgeblakerd vlees met sauzen uit een potje on the side? Nee hoor, mijn barbecues niet. Oké, voor de echte liefhebber leg ik met alle liefde een biologisch hamburgertje op de grill, maar ik concentreer me altijd liever op de bijgerechten. Mij maak je op een barbecue namelijk pas echt blij met knapperig ovenbrood, zelfgemaakte mayonaise en frisse salades – en ik zal echt niet de enige zijn hierin. In deze barbecuereeks zal ik daarom een aantal van mijn favoriete bijgerechten voor bij barbecues met jullie delen. Maar fervente vlees- en viseters, wees niet bang. Het blijven natuurlijk bijgerechten en deze zijn dus prima te combineren met sjaslieks, zalmmoten en saucijzen.

Dit is de vierde en laatste editie van Nadelunch’ Barbecuezomer. Een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder een saus voor op brood, bij het vlees, of om eh… zo naar binnen te lepelen. Ahum. Daarom dit keer een recept voor huisgemaakte mayonaise en aioli.

Qua bereidingswijze verschillen mayonaise en aioli niet heel veel van elkaar. Aan mayonaise voeg ik altijd graag mosterd toe en dit hoeft niet bij aioli – al doe ik het stiekem wel. Aioli bestaat aan de andere kant voor een groot deel uit knoflook, en het ‘zuurtje’ dat ik daaraan toevoeg komt van citroen in plaats van azijn.

Mayonaise en aioli bereiden is in principe niet moeilijk. Belangrijk is dat je alle ingrediënten en zelfs de kom waarin je het gaat maken op kamertemperatuur laat komen. Daarna is het een kwestie van roeren, roeren, roeren totdat de ingrediënten gaan binden en opeens is je gladde eiermengsel veranderd in een lobbige saus. Lang leve dit wetenschappelijk wondertje!

Citroen en knoflook
Benodigdheden voor 1 bakje mayonaise

1 eidooier, op kamertemperatuur
1 theelepel Dijonmosterd of een andere fijne soort
fijn zeezout naar smaak, ongeveer een derde van een theelepel
versgemalen peper naar smaak
tussen de 90 en 120 milliliter zonnebloemolie, in een voor jou handig schenkkannetje
een kleine eetlepel azijn

Benodigdheden voor 1 bakje aioli
1 eidooier, op kamertemperatuur
0,5 theelepel Dijonmosterd of een andere fijne soort (optioneel)
1 flinke teen knoflook, geperst
fijn zeezout naar smaak, ongeveer een derde van een theelepel
versgemalen peper naar smaak
tussen de 90 en 120 milliliter zonnebloemolie, in een voor jou handig schenkkannetje
een kleine eetlepel citroensap

Bereidingstijd
20 minuten

Bijzondere keukenbenodigdheden
ruime (beslag)kom, op kamertemperatuur en vetvrij
garde

Bereidingswijze
* Doe de eidooier, de mosterd, het zout en de peper, en in het geval van de aioli de knoflook, in een kom en meng met een garde kort door elkaar.
* Voeg nu letterlijk druppel voor druppel de zonnebloemolie toe en roer het mengsel goed na elke druppel. Het is belangrijk dat je niet te veel olie in één keer in het mengsel giet, want dan is de kans groot dat je mayonaise of aioli gaat schiften. Je kunt beter te lang roeren dan te kort; de druppel olie moet helemaal zijn opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Let op: je moet het mengsel niet mixen of kloppen; roeren is het codewoord.
* Zodra je merkt dat het mengsel een dun sausje gaat worden, kun je telkens wat meer olie toevoegen. Een driedubbele druppel, zeg maar. Blijf wel goed roeren.
* En opeens merk je dat de eidooier met de olie gaat binden: je saus wordt dikker. Zodra dit het geval is, kun je ‘plasjes’ olie toevoegen waarna je telkens weer roert. Als het goed is, hoef je steeds minder lang te roeren totdat de olie is opgenomen.
* Het kan zijn dat je olie overhoudt of dat je juist wat meer moet gebruiken. Dit hangt af van hoe groot je eidooier is geweest. Helaas kan ik hier geen advies over geven; dit is een kwestie van gevoel. Maar iedereen weet wel hoe mayonaise eruit hoort te zien en zolang jouw saus die dikte nog niet heeft bereikt, moet je meer olie toevoegen. Zodra je saus wél die dikte heeft bereikt, moet je direct stoppen met olie toevoegen, anders gaat je mengsel alsnog schiften. Ik spreek, helaas, uit ervaring. Let op: de saus is erg geel, hij wordt pas mayonaise-achtig wit zodra je het zuur gaat toevoegen. Ook wordt hij nog wat dunner hierdoor.
* Voeg als laatste stap het zuur toe: bij de mayonaise de azijn en bij de aioli het citroensap. Roer nog even door en proef of je de saus hartig genoeg vindt. Zo niet, voeg dan nog wat zout toe.

Mayonaise en aioli – resultaat
Extra opmerkingen

* Je kunt voor de afwisseling ook een andere oliesoort gebruiken, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de bovenstaande sauzen met zonnebloemolie het lekkerst zijn. Olijfolie bindt niet zo goed en aan andere olies zit al gauw een kenmerkende smaak. Maar, wie niet waagt die niet wint, dus ga je gang!
* Natuurlijk kun je meer of minder knoflook toevoegen aan de aioli. De echte liefhebbers kunnen twee tenen knoflook ook makkelijk aan.

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.