Nadelunch’ Barbecuezomer: tuinbonensalade

Nu de zomer eindelijk is aangebroken, is het barbecueseizoen ook officieel voor geopend verklaard. Zie je het al voor je? Zwoele avonden met leuke vrienden, fijne muziek en ladingen lekker, gezond eten…

Wacht even, gezond eten? Barbecues bestaan toch meestal uit heel veel al dan niet zwartgeblakerd vlees met sauzen uit een potje on the side? Nee hoor, mijn barbecues niet. Oké, voor de echte liefhebber leg ik met alle liefde een biologisch hamburgertje op de grill, maar ik concentreer me altijd liever op de bijgerechten. Mij maak je op een barbecue namelijk pas echt blij met knapperig ovenbrood, zelfgemaakte mayonaise en frisse salades – en ik zal echt niet de enige zijn hierin. In deze barbecuereeks zal ik daarom een aantal van mijn favoriete bijgerechten voor bij barbecues met jullie delen. Maar fervente vlees- en viseters, wees niet bang. Het blijven natuurlijk bijgerechten en deze zijn dus prima te combineren met sjaslieks, zalmmoten en saucijzen.

In de tweede editie van Nadelunch’ Barbecuezomer wil ik wederom een recept voor een salade met jullie delen, maar dan voor eentje die wat minder arbeidsintensief is en toch net zo smakelijk. Tuinbonensalade it is!

Tuinbonen zijn in de eerste zomermaanden volop vers te verkrijgen, maar om tijd te besparen kun je ook heel goed diepvriestuinbonen gebruiken. Net zo makkelijk. Al is het doppen van de tuinbonen een heel therapeutische bezigheid. Misschien toch een idee voor een enkeling…?

Tuinbonensalade
Benodigdheden voor tuinbonensalade voor 4 personen
400 gram tuinbonen, uit de diepvries of vers gedopt
1 kleine rode ui, fijngehakt

Dressing
0,5 theelepel gemalen komijn
0,5 theelepel gedroogde cayennepeper
1 flinke teen knoflook, geperst
2 eetlepels extra vergine olijfolie
een handje platte peterselie, gehakt
het sap van 1 citroen
zout en peper naar smaak

Bereidingstijd
15 minuten

Bereidingswijze
* Breng de tuinbonen in ruim water aan de kook. Laat 8-10 minuten koken, totdat de bonen gaar zijn, maar niet stukgekookt. Giet de bonen af en spoel ze geruime tijd na met koud stromend water. Laat goed uitlekken.
* In de tussentijd kun je de dressing maken: voeg alle ingrediënten bij elkaar en meng tot een dressing.
* Doe de afgekoelde tuinbonen en de gehakte ui in een kom, voeg de dressing toe, meng en eet smakelijk.

Volgende keer in Nadelunch’ Barbecuezomer: focaccia met kersen, rozemarijn en zeezout.

 

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.