Notenmelk

Een paar maanden geleden maakte ik voor het eerst zelf notenmelk. En zenuwachtig dat ik was! Had ik het recept wel goed begrepen (kon het dan echt zo makkelijk zijn?!), zou mijn melk dik genoeg worden en het belangrijkste: zou het smaken?

De antwoorden waren ja, ja en ja. Zelf thuis notenmelk maken van bijvoorbeeld amandelen is zo makkelijk dat ik onderstaand recept bijna geen recept durf te noemen.

In mijn omgeving merk ik de laatste jaren een grotere bewustwording van voeding in al haar aspecten op. Mensen van mijn generatie en jonger stoppen niet meer alles zomaar in hun mond, maar zijn zich bewust van de effecten die voeding op hun geestelijke en lichamelijke gesteldheid heeft. Zo kiezen steeds meer mensen voor alternatieven van zuivel. Als jij wel graag zuivel drinkt, dan zijn we even goede vrienden, maar ikzelf probeer mijn inname ervan tot een minimum te beperken. Maar ik eet wel graag havermout, cakes en andere lekkernijen die net wat smaakvoller worden door het toevoegen van melk. Notenmelk is dan ook een uitkomst voor mij.

Voorheen kocht ik altijd amandel- of hazelnootmelk, maar sinds een tijd maak ik op zondag zelf een batch, waar ik vervolgens de hele week mee kan doen. Het is zo makkelijk en je hebt er niet eens supersonische apparatuur voor nodig: ik gebruik mijn eeuwenoude blender van de Blokker en een pantykousje.

Toegegeven, zelf notenmelk maken is misschien iets duurder dan het te kopen in de winkel, maar daar staat tegenover dat het vele malen lekkerder is, dat je zelf kunt bepalen hoe zoet je de melk maakt (en of je hem überhaupt wilt zoeten) en dat er geen conserveermiddelen aan worden toegevoegd. En het staat ook gewoon heel leuk, zo’n fles melk in je koelkast.

Notenmelk
Benodigdheden voor 1 liter notenmelk

175 gram ongebakken noten naar keuze, bijvoorbeeld: amandelen (met vliesje), hazelnoten, paranoten, cashewnoten – je kunt ook twee verschillende soorten noten mixen
1 liter koud kraanwater
honing, agavesiroop, ahornsiroop of dadels naar smaak
een snuf zout

Bijzondere keukenbenodigdheden
(simpele) blender
maatbeker
ongebruikt dik pantykousje of het voetje van een ongebruikte dikke panty
schone lege melkfles of een andere afsluitbare fles van 1 liter

Bereidingstijd
tot 24 uur van tevoren weken, 10 minuten bereiden

Bereidingswijze
* Laat de noten minimaal 10 uur weken in een kom met ruim kraanwater. Rauwe noten bevatten enzymremmers die het verteren ervan bemoeilijken. De noten laten die enzymen los als je ze weekt in water, waar je verteringsgestel vervolgens weer veel baat bij zal hebben. Ikzelf zet mijn noten op zaterdagochtend onder water, waarna ik ze op zondagochtend verwerk. Ongeveer 24 uur dus.
* Als je amandelen gebruikt, moet je ze na het weken ontdoen van hun vliesje. De vliesjes zullen door het weken gemakkelijk loslaten. Spoel daarna de amandelen goed af onder koud stromend water. Andere noten laten hun vliesje helaas niet zo gemakkelijk los. Hazelnoten en paranoten spoel ik daarom meestal heel goed af onder koud stromend water en dan verwerk ik ze inclusief vliesje.
* Plaats de noten in een blender en voeg eventueel jouw zoetstof naar keuze toe. Ik gebruik meestal 1 eetlepel honing, 1 dadel of helemaal niets. Als je iets zoets gebruikt, voeg dan ook een snuf zout toe. Als je je melk niet wilt zoeten, hoef je geen zout toe te voegen.
* Giet 1 liter water in de blender en zet hem daarna aan. Laat een minuut of 3, 4 op hoog tempo blenden.
* Bereid in de tussentijd je zeefmechanisme voor: pak een maatbeker en hang daar je pantykousje in. Stroop het uiteinde van het kousje over de rand van de maatbeker, zodat je niet per ongeluk notenpulp kunt knoeien.

Pantykousje (1)

(Pantykousje 2)
* Giet je notenmelk in de panty. Ik doe dat altijd in twee keer, want mijn maatbeker is niet groot genoeg.
* Haal het kousje van de maatbeker en knijp hem uit alsof je een koe aan het melken bent (hoe symbolisch!). Giet de gezeefde notenmelk in je fles en zeef daarna eventueel de andere helft.
* De droge notenpulp kun je weggooien of je kunt er nog iets heerlijks mee maken. Zie voor ideeën bijvoorbeeld deze website.
* De melk is 4-5 dagen houdbaar in de koelkast. Je moet hem altijd even schudden voor gebruik.

Extra opmerkingen
* Het pantykousje kun je uitspoelen, laten drogen en hergebruiken totdat er ladders in ontstaan. Ik gebruik mijn pantykousje nu al een week of tien en hij doet het nog prima!

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.