Pasta van de nichtjes (en ode aan de mandoline)

Pasta. Van student tot sterrenchef, iedereen kookt pasta. Spaghetti met saus uit een potje of zelfgemaakte ravioli met ricotta-truffelvulling, van macaroni and cheese tot groentenlasagne: de variaties zijn eindeloos.

Toch heeft iedereen wel één of twee favoriete recepten waar ’ie eens in de zoveel tijd een onbedaarlijke trek in krijgt. Dit is een van mijn lievelingspasta’s omdat het eenvoudig te maken is, maar ook interessant van smaak is: zilt-vissig, fris door de kappertjes en spannend door de sinaasappel.

Waarom ik ook zo van dit recept houd, is omdat ik het heb geleerd van mijn nichtje Charlotte, een even grote smulpaap als ik. Er zijn weinig dingen leuker dan met haar over eten te praten, het te koken en het op te eten, vooral omdat onze smaak genetisch op elkaar afgestemd lijkt te zijn. En als het niet in levenden lijve kan, dan is ze er met deze pasta tóch een beetje bij. Eten is emotie, nietwaar?

Alle andere recepten met tonijn heb ik inmiddels uit mijn repertoire geschrapt, want als bewuste eter kun je daar toch eigenlijk niet meer mee aankomen, maar dit is mijn uitzondering op de regel. Heel af en toe. Met MSC-keurmerk-tonijn. En dan geniet ik er eindeloos van. Later heb ik er een simpele venkelsalade bij verzonnen en sindsdien zijn deze twee gerechten een hecht duo, waarschijnlijk doordat ze één ingrediënt delen: de sinaasappel.

Mandoline
De venkelsalade is een mooie aanleiding om eindelijk eens een lans te breken voor de mandoline, een (ten onrechte!) zwaar ondergewaardeerd keukengereedschap! Het is een soort schaaf met verstelbaar mes, waarmee je plakjes kunt snijden, variërend van een kleine centimeter tot slechts een fractie van een millimeter dik! En wat mij betreft is rauwe venkel hoe dunner, hoe lekkerder… Ook al ben je zeer bedreven met het koksmes, zo dun, snel en consistent als een mandoline kan niemand snijden. En als je er eenmaal eentje in de la hebt liggen, zul je hem al gauw gebruiken voor alle harde groenten die je in plakjes wilt gebruiken (bieten, wortels, aardappels) voor bijvoorbeeld gratines, maar ook voor uienringen, kaasflinters, chocoladekrullen en wat dies meer zij. “Ik ben zo dol op een mandoline!”

Pastaresultaat
Benodigdheden voor pasta van de nichtjes voor 4 personen
1 grote rode ui, gesnipperd
2 knoflookteentjes, geperst
blikje ansjovis, afgegoten
1 ½ eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
6 tomaten, grofgesneden
sap en rasp van een ½ sinaasappel
1 ½ eetlepel kappertjes, grofgehakt
1 blikje tonijn, afgegoten
4 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
1 theelepel paprikapoeder
scheutje extra vergine olijfolie
pasta (bijvoorbeeld spaghetti) voor 4 personen (350 à 400 gram)

Benodigdheden voor venkelsalade voor 4 personen
1 grote of 2 kleine venkels
1 flinke handsinaasappel
4 eetlepels (citroen)mayonaise, yoghurt, of een mengsel daarvan
kneepje citroensap

Bereidingstijd
30-45 minuten

Benodigdheden pasta Anna
Bereidingswijze salade

* Schil de sinaasappel tot net op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap dat hierbij vrijkomt op en knijp de vliezen uit.
*
Roer de mayo (of yoghurt) door het sap en breng flink op smaak met zout en peper en een kneepje citroensap.
* Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes, met of zonder mandoline.
* Meng de venkel met de saus, sinaasappelpartjes en versier eventueel met venkelgroen.

Bereidingswijze pasta
* Zet een pan met ruim water en zout op het vuur voor de pasta.
* Fruit op matig vuur in een hapjespan de ui en de knoflook in olie totdat ze glazig, maar niet bruin zijn (ongeveer 5 minuten).
* Kook de pasta 2 minuten korter dan de verpakking aangeeft. In de saus gaart de pasta nog een beetje na.
* Voeg de ansjovis, tomaten, kappertjes, tomatenpuree en sinaasappelsap toe, roer goed en laat met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten pruttelen op zacht vuur, totdat de ansjovis ‘gesmolten’ is en de tomaten zacht beginnen te worden.
* Maak de saus af door de tonijn en sinaasappelzest erdoor te roeren en breng op smaak met zout en peper (vergeet niet dat er ook nog paprikapoeder aan wordt toegevoegd!). Meng de afgegoten pasta erdoor met een scheutje extra vergine olijfolie en bestrooi met het paprikapoeder en de peterselie.

Extra opmerkingen
* Je kunt natuurlijk elke soort pasta gebruiken die je lekker vindt, maar in dit geval gaat mijn voorkeur uit naar spaghetti en dan het liefst volkoren.
* Als je een mandoline gebruikt, hoef je alleen eventuele bruine stukjes van de venkel te verwijderen en kun je hem in zijn geheel snijden (van kont naar top). Als je een (scherp) mes gebruikt, kun je de venkel eerst in de lengte doormidden snijden en de kern verwijderen.
* Je kunt de salade prima vóór de pasta klaarmaken (in tegenstelling tot de meeste salades).
* Ik heb geen aandelen in mandolines, maar zou dat best willen.
* Mijn laatste advies ten aanzien van mandolines: pas op je vingers!

Beeld: Anna.

Share

Anna Kruip (1983) at tijdens haar jeugd in Brabant haar brood het liefst met veel hagelslag en bestelde als verjaardagsmenu bij moederlief steevast kaasfondue en chocolademoes toe. Voor de studie Nederlands kwam zij naar Leiden, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Vier werkdagen in de week laten veel tijd over om met eten bezig te zijn en haar smaak heeft zich inmiddels ontwikkeld tot lekker, gezond en afwisselend (met iets meer taart dan goed zou zijn). Naast kok en vraagbaak voor vrienden en familie, is Anna redacteur van Nadelunch.com voor de rubriek 'Lekker' – 'Binnen', waarin zij de lezer inspireert en doet watertanden.