Preherfstige noedelsalade

Mijn favoriete seizoen is aangebroken! Tenminste, meteorologisch gezien, dan. Overdag is het nog heerlijk warm, maar de ochtenden en avonden zijn al koeler. Ik krijg weer lucht na een broeierige augustus. Ik kan me verheugen op de feestdagen. Maar bovenal: herfsttijd is oogsttijd.

En die oogst is toch zo prachtig. Van feloranje pompoenen via zachtgroene peren naar donkerpaarse bramen. Spruitjes, venkel, broccoli: het kan niet op in de herfst. Met zo veel verse, kleurrijke producten kost het mij dus echt geen enkele moeite om elke dag een rijke maaltijd op tafel te zetten. Ik sta vrijwillig uren in de keuken om pruimentaarten te bakken en om mijn pompoensoep te perfectioneren.

Centraal in onderstaand gerecht staat mijn favoriete symbool van de herfst: de paddenstoel (al dan niet rood met witte stippen). Maar speciaal voor degenen die nog niet helemaal afscheid willen nemen van de zomer, wat ik heel goed kan begrijpen, heb ik hier een luchtige maaltijd mee bereid. The best of both worlds, zal ik maar zeggen. Ideaal voor tijdens een lome nazomeravond op het balkon. Die herfst, die komt later wel.

Paddenstoel
Benodigdheden voor een preherfstige noedelsalade voor 2 personen
250 gram sobanoedels of bruinerijstnoedels, bijvoorbeeld van het merk TerraSana of King Soba (te koop bij de natuurvoedingswinkel)
300 gram gemengde paddenstoelen, de grotere exemplaren in stukken gesneden (ik gebruik hier shiitake, oesterzwammen en kastanjechampignons)
1 rode peper, in schuine ringetjes
een halve broccoli, in kleine roosjes

Dressing
2 eetlepels ingelegde gember of sushigember (te koop bij de toko of de natuurvoedingswinkel)
het sap van een halve limoen
2 eetlepels Japanse sojasaus
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel extra vergine olijfolie
2 eetlepels sesamzaadjes, geroosterd
2 lenteuitjes, in schuine ringetjes
zout en peper naar smaak

Bereidingstijd
20 minuten

Herfstige noedelsalade
Bereidingswijze
* Laat de ingelegde gember uitlekken, maar vang het vocht ervan op. Dit heb je later nodig voor de dressing.
* Verhit olie in een wok. Roerbak de paddenstoelen met de rode peper een paar minuten totdat de paddenstoelen geslonken zijn. Leg dit mengsel alvast in de schaal of kom waarin je de salade gaat maken.
* Verhit nogmaals olie in dezelfde wok en roerbak de broccoliroosjes een paar minuten totdat ze heldergroen kleuren. Voeg de broccoli toe aan de paddenstoelen.
* Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. De noedels van bovenstaande merken zijn binnen ongeveer 5 minuten klaar. Giet de noedels af en spoel na met koud stromend water. Voeg toe aan de slakom.
* Maak terwijl de noedels koken de dressing door het opgevangen vocht van de gember te mengen met het limoensap, de sojasaus, de ketjap manis, de sesamolie en de olijfolie. Snijd de uitgelekte gember in dunne reepjes en voeg toe aan de dressing.
* Schenk de dressing over de noedels, paddenstoelen en broccoli en schep de salade een aantal keren goed om. Voeg de lenteuitjes en sesamzaadjes toe en schep nog een laatste keer om.
* Serveer de salade met een draai zwarte peper en grof zeezout.

Extra opmerkingen
* Deze salade is vrij pittig. Als je niet van scherp eten houdt, laat dan de rode peper helemaal weg. Of gebruik de helft ervan, als je wel van scherp houdt, maar geen behoefte hebt aan traanogen en een loopneus.

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.