Rodebietenrisotto

Rode bieten begreep ik vroeger nooit. Hoe kan een groente nou zo zoet smaken? En waarom zit er altijd ook zo’n vreemde aardse smaak aan bietjes? Tot vorig jaar weigerde ik rode bieten te eten. Te zoet. Te modderachtig. En die structuur! Rare, onbegrijpelijke groente.

Maar toen deed ik eens gek en bestelde ik vers bietensap in een sapbar: heerlijk. En niet lang daarna leerde ik van een vriendin dat afgekoelde gekookte bieten heel goed smaken in een salade. En niet lang daar weer na maakte ik voor het eerst zelf rodebietenrisotto en, lieve lezers, zoiets lekkers had ik tot dan toe nog niet gegeten. Die zoete, aardse bietensmaak was heel subtiel aanwezig en in combinatie met een volle rode wijn en krachtige kippenbouillon echt een voltreffer.

Nu zullen bieten nooit mijn favoriete eten (of drinken) worden, maar ze zijn de afgelopen tijd wel gestegen in mijn achting. Ik begrijp ze steeds beter, die krootjes.

Benodigdheden voor rodebietenrisotto voor 2 personen
3 rauwe rode bieten, ongeveer 500 gram
750 milliliter kippenbouillon
1 ui, gehalveerd en in ringen
een scheut olie of ghee
3 tenen knoflook, geperst
250 gram risottorijst
150 milliliter volle rode wijn, bijvoorbeeld cabernet sauvignon
1 eetlepel gedroogde tijm van goede kwaliteit
zachte geitenkaas naar smaak

Dressing voor over de risotto
het sap en de rasp van 1 biologische citroen
1 eetlepel gedroogde tijm van goede kwaliteit
6 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en peper naar smaak

Bietenrisotto

Bereidingswijze
* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Snijd de onderkant en bovenkant van de bietjes af. Spoel ze daarna goed af onder koud stromend water en droog ze met wat keukenpapier. Pak de bieten, ongeschild, in in aluminiumfolie en leg ze drie kwartier in de voorverwarmde oven.
* Maak in de tussentijd de dressing: combineer alle ingrediënten en roer tot een sausje. Zet opzij.
* Haal de bieten na drie kwartier uit de oven. Pak ze uit en schil ze. Voorzichtig: de aluminiumpakketjes zijn behoorlijk heet! Snijd de geschilde bieten in dobbelsteentjes en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bietenblokjes nog een kwartier in de oven goed gaar worden.
* Breng de bouillon aan de kook en hou warm. Voeg als de blokjes biet klaar zijn de helft ervan toe aan de bouillon en pureer met een staafmixer. Zet de andere helft van de bieten even opzij. Zeef de kippen-/bietenbouillon, gooi de pulp weg en breng de bouillon wederom aan de kook. Hou de bouillon vanaf nu voortdurend tegen het kookpunt aan.
* Verhit een flinke scheut ghee of olie in een pan en bak de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg de tijm toe en roer even door.
* Doe de risottorijst in de pan en roer. Als alle korreltjes glazig zien, voeg je de wijn toe en laat je die al roerend verdampen.
* Zet het vuur laag en giet een soeplepel bouillon op de rijst. Net voordat de rijst dreigt droog te koken, voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Blijf ondertussen voortdurend roeren. Proef regelmatig of de rijst gaar is. Dit hoeft nog niet op het begin, maar als je zo’n 500 milliliter bouillon hebt toegevoegd. Waak ervoor dat de risotto niet te papperig wordt en laat de risotto ook niet helemaal droogkoken; hij hoort een beetje uitloop te hebben.
* Zet het vuur uit. Roer de andere helft van de bietendobbelsteentjes door de risotto en laat met de deksel op de pan een minuut of drie staan.
* Garneer de risotto met de geitenkaas, tijmdressing en een draai versgemalen peper.

Extra opmerkingen
* Natuurlijk kun je in plaats van gedroogde tijm, verse tijm gebruiken. Ikzelf vind gedroogde tijm in gerechten echter krachtiger en dus lekkerder van smaak.
* Ik denk dat deze risotto ook lekker is met groentebouillon in plaats van kippenbouillon, maar besef wel dat kippenbouillon een wat meer gelaagde smaak aan het gerecht geeft.

 

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.