Romig roerei

Ik heb een haat-liefdeverhouding met eieren. Ergens vind ik het idee van een ei eten een beetje… vreemd. En het zicht van een rauw ei stemt mij ook niet heel vrolijk: ik sta altijd panisch de chalaza uit de kom te scheppen (tot groot amusement van mijn geliefde).

Maar, eenmaal verwerkt of gegaard, ga ik overstag, hoor. Want zonder eieren zouden mijn koekjes niet bestaan. En zonder een ei zou spaghetti carbonara geen spaghetti carbonara zijn. En wat stelt een brunch op een lenteachtige zondagochtend eigenlijk voor zonder eitje?

Onderstaand recept voor romig roerei is uitermate geschikt voor op zo’n zondagochtend. Door extra eidooiers en melk toe te voegen en door het mengsel langzaam te laten garen, ontstaat er een soort dikke eiersaus die heerlijk smaakt op een knapperig bruin broodje uit de oven. Gaat prima samen met verse jus d’orange, scones met jam en een caffè latte.

Romig roerei (1)
Benodigdheden voor 2 personen

4 eieren
2 eidooiers
100 milliliter melk naar keuze, bijvoorbeeld ongezoete (!) sojamelk of koeienmelk
een klont roomboter
zout en peper naar smaak
eventueel verse bieslook

Bijzondere keukenbenodigdheden
zeef
steelpan

Bereidingswijze
* Roer de eieren en de twee eidooiers los in een kom.
* Voeg de melk toe en zout en peper naar smaak. Roer met een garde of vork totdat de melk is opgenomen.

Romig roerei (2)
* Giet het eimengsel door een zeef over in een andere kom. Door het zeven wordt het roerei straks extra luchtig en smeuïg.
* Verwarm de steelpan op middellaag vuur. Laat de boter smelten. Zodra die stopt met borrelen en voordat-ie bruin wordt, giet je het gezeefde eimengsel in de pan.
* Roer, roer, roer. De bedoeling is dat je stopt met verwarmen en roeren op het moment dat de eieren nét gaar zijn, maar wel nog uitloop hebben. Hoelang dat duurt hangt af van hoe hoog je vuur staat. Bij mij duurt het meestal een minuut of drie, vier.
* Serveer direct. Eventueel kun je verse bieslook over het roerei strooien, dat is lekker én het ziet er ook nog eens leuk uit.

Romig roerei (3)

Beeld: Nettelie.

Share

Nettelie

Nettelie (1986) is afgestudeerd in de Spaanse taal en cultuur en werkt in de buitendienst van een detacheringsbureau in facilitaire zaken. In 2012 heeft ze een jaar met plezier voor Nadelunch.com voor de rubriek 'Binnen: Aan tafel' geschreven. Zij hoopt met haar recepten te hebben kunnen aantonen dat gezond en lekker eten wel degelijk samengaan. Volg haar op Twitter: @nettelie.