Rübli torte: worteltjestaart, maar dan anders

Worteltjestaart Ik durf te wedden dat iedereen die zegt niet van worteltjestaart te houden, deze versie nog nooit heeft geproefd. Het is de goddelijke, Zwitserse variant op de vrij zware Amerikaanse carrot cake, die je herkent aan de dikke laag roomkaas erop.

De Zwitsers doen het beter, met amandelen in plaats van walnoten en een elegant citroenglazuur waar geen roomkaas aan te pas komt. De amandelen zorgen voor een korrelige maar toch smeuïge textuur en de citroen geeft een onweerstaanbare frisheid aan het geheel. Het recept komt uit een bak-encyclopedie uit de jaren tachtig waar je niet veel goeds van zou verwachten; zeker niet als je de kitscherige marsepeinen worteltjes ziet waarmee het baksel is versierd.

Toch is dit een recept dat niet meer weg te denken is van mijn verjaardagstafel. Wanneer ik de uitnodigingen voor mijn feestje verstuurd heb, zijn er altijd wel een paar genodigden die verwachtingsvol en haast bezorgd vragen: “Er is toch wel weer worteltjestaart, hè?” Een van hen spant de kroon. Zelfs nadat hij een hoeveelheid cake heeft opgesmuld die normale stervelingen voor onmogelijk houden, doet hij uitspraken als: “Waarom ooit nog iets anders eten, als er ook worteltjestaart van Anna bestaat?”

Niets van deze snoeverij geeft garantie voor succes bij iedereen, maar ik zou erop aan willen dringen dat je het er eens op waagt. Wie weet heb ook jij er een klassieker bij voor op feesten en partijen, of voor zomaar, wanneer je een onbedaarlijke trek in Rübli torte hebt.

Benodigdheden voor Rübli torte voor 2 tot 12 personen
Cake
circa 400 gram wortels, middenmaat
4 eieren
200 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
rasp van 1 kleine citroen
300 gram blanke amandelen
60 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout

Glazuur
150 gram poedersuiker, gezeefd
2-3 eetlepels citroensap

beetje boter om de vorm mee in te vetten
bakpapier

Worteltjestaart

Bereidingstijd
Ongeveer 75 minuten, exclusief afkoelen

Bereidingswijze
* Verwarm de oven voor op 185 ºC, bekleed de bodem van een springvorm van 26 centimeter doorsnede met bakpapier en bestrijk de randen met wat boter.
* Schil de wortels en rasp ze op de fijne kant van een blokrasp. Je moet ongeveer 350 gram overhouden.
* Maal de amandelen in een keukenmachine of met een staafmixer fijn. Dit levert een grover resultaat op dan wanneer je amandelmeel koopt en dat is precies wat we nodig hebben voor die overheerlijke structuur.
* Splits de eieren en roer (met de hand) de dooiers samen met de suiker, vanillesuiker en citroenrasp door de wortels. Voeg de amandelen, bloem, zout en bakpoeder hieraan toe en meng goed.
* Klop met een mixer de eiwitten helemaal stijf. Roer ongeveer een kwart van het schuim met kracht door het deegmengsel, waardoor het al een beetje luchtiger wordt. Spatel dan de rest van het schuim door het beslag zodat het nét gemengd is, maar het zo veel mogelijk lucht behoudt. Giet het deeg in de springvorm, schud een beetje totdat het gelijkmatig verdeeld is en schuif hem in de oven.
* Richttijd voor het bakken is 40 minuten, maar de ene oven is de andere niet. Dus let op: zodra de taart te bruin wordt, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie. Test de gaarheid van de taart voordat je hem uit de oven haalt door er een satéprikker in te steken. Wanneer er nog vochtig, plakkerig beslag aan blijft hangen, geef je de taart wat extra tijd. De baktijd varieert bij mij per locatie van 35 tot wel 60 minuten.
* Haal de taart als hij bruin en gaar is uit de oven en laat hem 10 minuten in de vorm staan. Haal hem dan uit de springvorm en laat hem op een taartrooster helemaal afkoelen.
* Roer daarna in een kommetje beetje voor beetje het citroensap door de poedersuiker totdat je een mengsel hebt met de consistentie van yoghurt. Wanneer het te vloeibaar is, doe je er wat poedersuiker bij, wanneer het te dik is wat citroensap.
* Leg de taart omgekeerd op een mooie schaal, trek voorzichtig het bakpapier van de bodem en strijk het glazuur erover. Wanneer de omgeving koel genoeg is, zal het glazuur mooi hard worden.

Beeld: Anna.

Share

Anna

Anna Kruip (1983) at tijdens haar jeugd in Brabant haar brood het liefst met veel hagelslag en bestelde als verjaardagsmenu bij moederlief steevast kaasfondue en chocolademoes toe. Voor de studie Nederlands kwam zij naar Leiden, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Vier werkdagen in de week laten veel tijd over om met eten bezig te zijn en haar smaak heeft zich inmiddels ontwikkeld tot lekker, gezond en afwisselend (met iets meer taart dan goed zou zijn). Naast kok en vraagbaak voor vrienden en familie, is Anna redacteur van Nadelunch.com voor de rubriek 'Lekker' – 'Binnen', waarin zij de lezer inspireert en doet watertanden.