Spicy Thai Beef Basil

Hoewel ik dit gerecht tijdens mijn uitwisseling in de Verenigde Staten heb leren kennen, is het een klassieker in de Thaise keuken. Vriendlief durft al niet meer aan mij te vragen wat we zullen eten. Mijn antwoord is altijd: “Uhm, Thaise basilicum?”

Voor mij is dit gerecht het ultieme comfort food. Je kent het wel, van die dagen dat je trein vertraging heeft, je fiets gestolen is of je onverwacht een boete krijgt. Op die dagen heb je lekker eten nodig. Eten dat je eventjes meeneemt naar een ander land of oord. Heb je daar ook behoefte aan tijdens deze herfstachtige dagen? De geur van Thaise basilicum en de pittige smaak van rode peper in dit gerecht zullen je goed doen.

Naar Thailand
Op doorreis naar Taiwan was ik een paar dagen in Bangkok. Het hoogtepunt van mijn reis: het eten. Ik herinner me nog dat ik een fietstocht maakte – ja, alleen Nederlanders zijn zo gek – en de gids stopte bij een huis midden in een bosrijke omgeving, in Bangkok. Mijn ogen prikkelden en ik moest hoesten, waarop de gids begon te lachen. “Spicy right? She’s cooking dinner.” Ik stond paf. Hoewel ik een paar meter bij het fornuis vandaan was, dat in de buitenlucht stond, prikten mijn ogen en keel van de pittigheid. Stel je voor dat je het eet! Ik wil nog eens terug om alles te proeven. Toen ik zag dat er in het kader van de Fairtradeweek (25 oktober – 4 november) een receptenwedstrijd was uitgeschreven, waarmee je een reis naar Thailand kunt winnen, heb ik dit recept op papier gezet.

Naar de toko
Als je dit gerecht zonder pakje maakt, zoals volgens onderstaand recept, zal je voor de Thaise basilicum naar een toko moeten. Let op, het lijkt niet op Italiaanse basilicum en je hebt verschillende soorten. Ga voor de Thai holy basil, ofwel bai gka-prow of kraphao. Er zit tegenwoordig een toko in elke stad. Kijk je ogen uit en laat je adviseren over de verschillende producten die je daar ziet!

Benodigdheden voor Spicy Thai Beef Basil voor 2 personen
200 gram runderreepjes
2 handjes sperziebonen
1 blikje bamboescheuten
1 grote ui
200 gram rijst
olijfolie
peper en zout

Saus
(gearomatiseerde) olijfolie
2 rode pepers
3 knoflooktenen
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels oestersaus
1 kopje Thaise basilicumblaadjes (Thai holy basil, ofwel bai gka-prow of kraphao)

Bereidingstijd
20 minuten

Sperziebonen

Bereidingswijze
* Breng een pan water met een snufje zout aan de kook en kook de rijst.
* Je gaat nu eerst de saus maken. Snijd een pepertje en de knoflook fijn. Je kunt nu zelf kiezen hoe pittig je het gerecht wilt maken: als je de zaadlijsten uit de pepers verwijdert, wordt het gerecht minder pittig.
* Maal in een vijzel de peper en knoflook fijn zodat hun geuren en aroma’s vrij komen. Doe er een klein snufje zout bij.
* Mix in een ander kommetje de vissaus, sojasaus en oestersaus. Zet apart.
* Snijd de andere rode peper fijn. Snipper de ui.
* Verhit de (gearomatiseerde) olie in een wokpan. Verhit de runderreepjes gedurende 1 minuut. Leg ze apart.
* Gebruik dezelfde wokpan, doe er nog wat olie bij. Doe de peper/knoflookmix, de gesneden peper en de ui in de pan en laat het goed heet worden.
* Doe de bamboe en de sperziebonen erbij en voeg de mix van de sauzen toe.
* De pan moet goed heet zijn en je moet het eten voortdurend in beweging houden. Geef het wel de tijd om gaar te worden. Proef bijvoorbeeld of de boontjes al wat zachter zijn. De smaak van de kruiden en sauzen moet goed in de groenten trekken.
* Voeg op het laatst de runderreepjes en Thaise basilicum toe en bak nog een halve minuut mee.
* Giet de rijst af en serveer ernaast. Je zult het nodig hebben om te blussen!

Extra opmerkingen
* Dit gerecht is overigens ook lekker met garnalen en/of kip.
* Je kunt er natuurlijk ook noedels in plaats van rijst bij serveren.
* Je kunt ook babymaïs toevoegen.
* Te pittig? Voeg wat palmsuiker of bruine suiker toe.

Beeld: Juliette & Flickr.com/nociveglia.

Share

Juliette G.

Juliëtte (1986) studeerde Amerikaanse geschiedenis en Journalistiek & Nieuwe Media aan de universiteit in Leiden en in Tennessee (USA). Inmiddels is ze werkzaam als redacteur bij een grote uitgeverij in Nederland, loopt ze stage bij culinair journaliste Mara Grimm en schrijft daarnaast veel en met passie. Vooral over Amerikaans eten en cultuur. Bezoek haar blog op www.madebyjuliette.nl.