Zelf labneh maken

Labneh is een welbekend begrip in de Libanese keuken. Het is het eerste mediterraanse hapje dat je als klein kind toegediend krijgt. Gedrenkt in olijfolie, erg geliefd als dip of gerold in een Arabisch stuk brood. Heerlijk, gezond en heel simpel zelf te maken!

Er gaan verhalen rond over mij dat ik vroeger als peuter driemaal ontbeet in Libanon. Eerst heel vroeg een gebakken eitje met opa. Daarna als oma wakker was een schaaltje labneh aflikken met mijn vingers (tot afgrijzen van mijn vader die al keurige tafelmanieren verwachtte). Als laatst Arabisch brood met halloumi-kaas en zaatar (thijm-oreganomix met sesam) wanneer mijn moeder was opgestaan. Ik genoot ervan om ze gezelschap te houden en me te laten voeren met lekkernijen.

Een Libanees ontbijt bestaat doorgaans uit vele schaaltjes met kaas, honing, ei, tomaat, komkommer, olijven, zaatar, labneh en vleeswaren. Labneh is uitgelekte yoghurt die een soort neutrale cream cheese wordt. Het woord labneh komt dan ook van het woord laban, wat ‘yoghurt’ betekent. Labneh wordt echter niet alleen tijdens het ontbijt gegeten, maar ook tussen de middag of als avondsnack. Door een Arabisch broodvel te beleggen, maak je een rolletje van labneh met tomaat, olijfolie, komkommer, munt, olijven… hmm. Hieronder lees je hoe!

Broodmandje
Benodigdheden voor labneh voor 6-8 personen
1000 gram Turkse of Griekse yoghurt
snufje zout
scheutje extra Virgin-olijfolie
1 takje munt voor de garnering
1 zak Arabisch brood (plat brood, te koop bij de mediterraanse toko)
schone, katoenen doek (theedoek bijvoorbeeld)

Bereidingstijd
De yoghurt moet minstens 8 uur uitlekken. Het opdienen duurt 5 minuten.

Bereidingswijze
*Schep de yoghurt met een lepel op het midden van de doek. Breng de uiteinden van de doek bij elkaar en maak vervolgens een knoop of zet ze vast met elastiek tot waar de yoghurt komt.
*Bevochtig de doek een beetje, zodat het vocht er gemakkelijk uit kan lekken, en hang het zakje ergens aan op met een bakje eronder. Dit hoeft niet hoog te zijn, zolang de yoghurt maar gewicht geeft om te kunnen uitlekken. Je kunt de zak ook in de gootsteen laten uitlekken, of boven een schaal. Laat vervolgens een nachtje staan.
*Maak de doek los en schep de labneh in een schaal. Kijk even of het mengsel niet te droog is geworden. Het moet een creamy textuur hebben. Anders gebruik je een klein beetje van het vocht.
Voeg een snufje zout aan het mengsel toe.
*Libanezen houden van mooi opgediend eten. Strijk de labneh glad in het schaaltje waarin je hem wilt opdienen met een lepel, waarbij je een gat in het midden maakt. Hierin giet je de olijfolie. Vervolgens garneer je met een paar blaadjes munt in het midden.
*Snij de Arabische broden in vier parten en deel ze uit aan je gasten. Je dipt het best door een stukje brood in een soort conehoedje te vouwen en de inhoud te vullen. Om een labnehrolletje te maken, beleg je een vel Arabisch brood en rol je die op. Het brood heeft twee lagen, gebruik slechts één laag.

Labneh
Extra opmerkingen

*Labneh smaakt het lekkerst als je samen met je dip stukjes tomaat, komkommer, olijf en munt eet.
Het lekkerste om erbij te drinken is een gewoon kopje Engelse thee!
*Bovenstaand recept is het recept voor ‘Labneh naturel ’. Je kunt ook basilicum, (gedroogde) munt, zaatar, knoflook en andere lekkere kruiden toevoegen aan het mengsel.

Sahten! (‘Eet smakelijk!’)

 

Beeld: Faten.

Share

Faten

Faten (1982) is van Libanese komaf, maar groeide op in Frankrijk en Nederland. Ze studeerde International Communication Management en later internationale betrekkingen in Amsterdam. Haar liefde voor de mediterraanse keuken zat er al vroeg in. Sinds ze klein was genoot ze met volle teugen van de kookkunsten van de vrouwen uit haar familie. Sinds een aantal jaar speelt bij haar het besef dat het tijd is om deze culinaire tradities over te nemen. Daarom is zij bezig met het opzetten van een culinaire beweging, Roots Cooking genaamd, om dit besef ook bij anderen te stimuleren. Faten is het gelukkigst als al haar zintuigen geprikkeld zijn door schoonheid en smaak. Ze proeft graag, houdt van een mooie presentatie van eten en is van mening dat eten veel meer inhoudt dan je maag vullen. Daarnaast heeft ze een liefde voor authentieke, etnische interieuraccessoires, dans en reizen.