Een stadion vol chiropractoren

Hoewel ik al best een tijdje voor Nadelunch.com schrijf, heb ik eigenlijk nog nooit over mijn eigen vak geschreven: chiropractie. Dat werd wel eens tijd, vond ik. En vandaag is de dag!

Ik heb pas een boek gelezen dat maakte dat ik wel móest schrijven over chiropractie. Het boek heet The Reality Check en is geschreven door Dr. Heidi Haavik, een in Nieuw-Zeeland gevestigde chiropractor en neurowetenschapper. Nu zijn er veel chiropractoren die boeken hebben geschreven, maar slechts enkelen richten zich in hun boeken tot de ‘normale mens’. Haavik heeft het voor elkaar gekregen een geweldig complex concept zo uit te leggen dat je het boek op straat uit kunt delen. Misschien niet in de Engelse wijk waar ik woon, maar dat terzijde.

Chiropractie
Wat is chiropractie nou precies? Dat is niet makkelijk uit te leggen, want iedere chiropractor werkt vanuit een andere invalshoek, iedere chiropractische opleiding vormt hun chiropractoren op hun eigen manier, en er zijn veel verschillende technieken in omloop gebaseerd op verschillende filosofieën. Als je echter alle chiropractoren op de wereld bij elkaar zou roepen en een groot voetbalveld voor ze af zou huren, heb je een stadion vol met gezondheidsprofessionals die allemaal één gemeenschappelijk doel hebben: het genezen van lichamelijke klachten die te maken hebben met het bewegings- en zenuwstelsel, en het promoten van een gezondere, minder farmaceutisch getinte levensstijl voor iedereen. Ik weet overigens niet precies hoeveel mensen er in een stadion passen als je het voetbalveld meetelt, maar het gaat om het idee.

IMG_7753

De medische wereld heeft veel moeite met het vinden van de beste manier om rugklachten te behandelen. Pijnstillers nemen alleen de pijn tijdelijk weg en zijn schadelijk als je ze langere tijd gebruikt. Fysiotherapie helpt veel mensen, maar ook veel mensen niet. Rugoperaties en zenuwblokkades zijn heftig, duur en hebben ook niet voor iedereen het gewenste effect. Nederland en veel andere landen beginnen heel kalmpjes aan in te zien dat chiropractie een aantal gaten in de rugzorg kan opvullen. Het is een relatief jonge beroepsgroep die gestaag groeit in formaat, door het publiek steeds meer gewaardeerd wordt en zich sterk ontwikkeld in kennis van en bewijsvoering voor bepaalde behandelingen.

In een notendopje
Een chiropractor is een universitair geschoolde professional die getraind is het in het identificeren, behandelen en voorkomen van probleemgebieden in het bewegingsstelsel, zenuwstelsel en de wervelkolom. Daarnaast is een chiropractor opgeleid in het identificeren van lichamelijke problemen die niet geschikt zijn voor chiropractische zorg en het doorverwijzen naar de juiste persoon. Een chiropractor luistert naar je probleem, probeert er samen met jou achter te komen hoe dit probleem is ontstaan met het oog op je geschiedenis, je leefstijl en je algehele gezondheid en beslist of jouw probleem geschikt is voor chiropractische zorg. Zo niet, dan verwijst hij door. Zo ja, dan identificeert hij probleemgebieden in je bewegingsstelsel, zenuwstelsel en wervelkolom, stelt een individueel behandelplan op dat het beste bij jou past om je zo optimaal mogelijk te laten functioneren, en kijkt vervolgens samen met jou naar mogelijkheden om dit probleem (en eventuele nieuwe problemen) te voorkomen in de toekomst. Dat is even in een notendopje wat je van ons kunt verwachten.

Ik wil daar wel graag een notitie bij maken. In tegenstelling tot veel andere landen heeft het beroep chiropractie in Nederland geen titelbescherming. Dat is erg jammer, want het houd in dat iedereen zich in principe chiropractor mag noemen zonder een fatsoenlijke opleiding te hebben afgerond. Om er zeker van te zijn dat je bij een capabele chiropractor terechtkomt, kun je er eentje zoeken via de zoekmachine op www.nca.nl. De chiropractoren die je hier vindt zijn aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie. Op de site kun je bovendien het beroepsprofiel van een chiropractor bekijken en antwoord krijgen op eventuele vragen.

Haavik’s grote vraag
Heidi Haavik is dus chiropractor en tevens neurowetenschapper. Zij is al heel wat jaartjes bezig met onderzoek naar de effecten van chiropractische behandeling, en in het bijzonder het effect van chiropractische behandeling op het functioneren van het brein en het zenuwstelsel. En ze ontdekte een aantal bijzondere dingen! Zo ontdekte ze bijvoorbeeld dat een chiropractische correctie van een probleemgebied in de wervelkolom er voor kan zorgen dat de neurologische ‘berichtjes’ die van je lichaam naar je hersenen reizen beter ontvangen en verwerkt worden, en de hersenen als gevolg daarvan duidelijkere berichtjes terug kunnen sturen naar je lichaam. Dat komt omdat het ruggenmerg, het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is van het ‘berichtenverkeer’ tussen je lichaam en je hersenen, door je wervelkolom loopt en erdoor beschermd wordt.

IMG_7744

Als een bepaald gebied in de wervelkolom niet goed functioneert, dan heeft dat een negatieve impact op het berichtenverkeer. Het gevolg daarvan is dat je lichaam niet secuur genoeg kan reageren op de berichten die het ontvangt van de hersenen, en andersom kunnen de hersenen niet secuur genoeg reageren op de berichten die het ontvangt van het lichaam. Het gevolg van zo’n storing in het berichtenverkeer is dat de kans om je te bezeren groter wordt. Haavik heeft dit getest bij onder andere ouderen en atleten. Wat bleek? Ouderen die door een chiropractor worden behandeld hebben minder kans om te vallen, en atleten hebben minder kans op blessures.

En, nu heeft Haavik ook ontdekt dat chiropractie een positieve invloed kan hebben op je seksleven. Zo zie je maar dat chiropractie goed is voor meer dingen dan je denkt!

Beeld: Anouk Bakker

Share

Irma (1991) is geboren in een klein dorpje in Drenthe en werkt als chiropractor. Ze heeft ontdekt dat haar twee passie's -chiropractie en schrijven- heel goed samengaan. Na vijf jaar voor studie in Engeland te hebben gewoond, is ze opgelucht weer op het platteland te mogen wonen. Haar kennisgebied is het menselijk lichaam, gezondheid en de wetenschap daar omheen. Naast het schrijven brengt ze veel tijd door met haar paarden, met lezen en buiten zijn, en met nadenken.