Emma of Phaffy? Waar een naam toe kan leiden

Namen babyIk fronste bedenkelijk toen ik hoorde dat presentatrice Nicolette van Dam haar dochtertje de naam Lola-Lily had gegeven. Ik ben niet de enige die de naam – zacht uitgedrukt – niet zo mooi vindt: op Twitter vlogen de tweets waarin de naam werd afgekraakt je om de oren. Boeiend dat jij de naam niet mooi vindt, zul je misschien denken. Maar de gevolgen van een lelijke naam kunnen verstrekkend zijn, zo bleek uit recent onderzoek.

We beoordelen mensen om ons heen voortdurend: als iemand gemeen doet, wordt hij of zij door de meeste mensen afgewezen en iemand die constant klaagt, maakt daar ook weinig vrienden mee. Mensen worden echter ook afgewezen vanwege dingen waar ze niets aan kunnen doen, zoals hun uiterlijk. Namen horen ook bij die laatste categorie. We hebben meteen allerlei associaties bij iemands voornaam. Zo zie ik bij Noa een klein schattig meisje voor me en doet Pjotr me altijd denken aan een heel dikke Rus.

De name-based interpersonal neglect hypothesis stelt dat negatieve namen negatieve interpersoonlijke reacties oproepen, die op hun beurt iemands levensuitkomsten negatief beïnvloeden. De onderzoekers Jochen Gebauer, Mark Leary en Wiebke Neberich testten deze hypothese en bekeken in drie deelonderzoeken of negatieve voornamen een negatief effect hadden op ‘interpersoonlijke verwaarlozing’ en drie levensuitkomsten: opleiding, roken en eigenwaarde.

Darling?
Deelnemers aan het onderzoek waren onlinedaters die een profiel hadden op de datingwebsite eDarling. Op deze website krijgt elke onlinedater iedere dag een mail met daarin partnersuggesties gebaseerd op gedeelde interesses en persoonlijkheidskenmerken. Deze suggesties bevatten alleen de voornaam, leeftijd en woonplaats van de potentiële partner. Als een onlinedater interesse heeft in een suggestie kan hij op een link klikken die verwijst naar het volledige profiel van de potentiële partner, maar hij kan de link ook negeren (‘interpersoonlijke verwaarlozing’).

In het eerste onderzoek werden onlinedaters met zeer negatieve namen vergeleken met onlinedaters met zeer positieve namen. De valentie van een naam werd bepaald aan de hand van een lijst van namen die door Duitssprekenden óf als extreem positief óf als extreem negatief worden beoordeeld. Zo zijn onze oosterburen weinig gecharmeerd van namen als Kevin en Chantal. In het tweede onderzoek werd gebruikgemaakt van een andere namenlijst waarin ook minder extreme namen voorkomen. In het derde onderzoek werden onlinedaters met populaire namen vergeleken met onlinedaters met minder populaire namen.

Uit de onderzoeken bleek dat personen met extreem negatieve, minder aantrekkelijke of impopulaire namen meer door potentiële partners werden genegeerd (lees: hun profiel werd minder vaak bezocht) dan personen met een positieve, aantrekkelijke of populaire naam. De onderzoekers vonden ook dat personen met negatieve namen meer rookten, een lagere eigenwaarde hadden en lager waren opgeleid.

De Sociale Verzekeringsbank publiceert elk jaar een overzicht van de populairste kindernamen. De Daans en Emma’s hoeven niet bang te zijn: hun namen waren in 2011 favoriet. Ouders die hun kinderen namen als Phaffy, Pit, Tippie, Winner of Willempje (voor een meisje!) gaven, moeten zich even achter hun oren krabben. Want wie weet hoe het met deze kinderen afloopt…


Beeld: Photl.com.

Share

Eline (1988) is orthopedagoge en werkt momenteel als promovenda bij de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de rol van de vader versus de moeder in het ontstaan en het overwinnen van angsten door kinderen. Deze wetenschapster in hart en nieren schrijft voor Nadelunch.com populairwetenschappelijke artikelen voor de categorie 'Wetenschap'. Haar expertise ligt op het terrein van de sociale wetenschappen. Zij verruilt daarnaast graag de ivoren toren van de wetenschap voor de digitale snelweg. Eline vindt het steeds weer een uitdaging complexe wetenschappelijke informatie voor een breed publiek toegankelijk te maken.