“A table for one, please.” Alleen reizen doe je zo

“En, waar zijn jullie al allemaal geweest?” vroegen veel Nederlanders me tijdens mijn reis door het zuidwesten van Amerika. Terwijl ik toch echt in mijn uppie voor ze stond. “Ik reis alleen”, glimlachte ik dan meestal. Het antwoord kon ik dromen. “Alleen? Maar dat is toch hartstikke saai?!”

Toegegeven: ik kan mezelf net zo goed vermaken in gezelschap als alleen, dus voor mij was alleen reizen een min of meer logische keuze. Ik kan me voorstellen dat die keuze minder voor de hand liggend is voor iemand die liever in het gezelschap van anderen is en beter functioneert met mensen om zich heen, maar toch denk ik dat alleen reizen ook voor die mensen – de meer extroverte persoonlijkheden onder ons – een must is. Alleen reizen maakt je namelijk niet alleen vrij en onafhankelijk, maar biedt je ook waardevolle (zelf)inzichten. En dat is voor iedereen nuttig, of je nu introvert of outgoing bent.

Maar hoe doe je dat dan, alleen reizen? Wat moet je doen, wat moet je laten? Eigenlijk is het niet heel anders dan samen op pad gaan, met als enige verschil dat je wat vaker op jezelf aangewezen bent en soms dus stevig in je schoenen moet staan. Maar voor wie goed voorbereid op weg wil, zijn de onderstaande tips alvast een duwtje in de richting van een allesbehalve saaie soloreis.

1) Durf alleen te zijn
Als je alleen bent, ben je voor buitenstaanders gemakkelijk te benaderen. Mensen zijn geïnteresseerd in iemand die een kamer voor één persoon boekt of in de supermarkt op zoek is naar voorverpakte sandwiches in plaats van naar een heel brood; ze zijn benieuwd naar je verhaal en knopen daarom vaak een praatje aan. Doordat je zo toegankelijk bent, ben je als alleenreiziger dus vaak amper alleen. En dat is heerlijk, maar tegelijkertijd is alleen reizen ook heel intensief, omdat je alle nieuwe indrukken zelf moet verwerken. Zorg daarom voor genoeg tijd en ruimte voor jezelf. Dwing jezelf elke dag opnieuw om alles wat je hebt gezien en gedaan een plekje te geven (schrijf er bijvoorbeeld over), zodat je daarna weer verder kunt.

2) Eet buiten de deur
Natuurlijk is het prima om af en toe op je hotelkamer te eten. Vooral wanneer je wat van de hiervoor beschreven tijd voor jezelf nodig hebt, is dat een fijne optie. Maar kijk ook verder dan je hotelkamer! Voel je niet geïntimideerd door de locals, stap gewoon die hippe bar of dat kneuterige café binnen als je trek of dorst hebt en ga met een rechte rug en je kin omhoog aan een tafeltje zitten (of aan de bar, als je wat minder wilt opvallen).

Wapen je met een boek, telefoon, laptop of opschrijfboekje als je het een beetje eng vindt, of kijk gewoon ongegeneerd naar de mensen om je heen — plezier gegarandeerd. Het grote voordeel van alleen eten? Niemand veroordeelt je als jij voor de derde keer in de week chocolademousse toe bestelt. En als je het eenmaal een keer gedaan hebt, dan is het de volgende keer alleen maar leuker. En lekkerder. Beloofd.

3) Zorg voor je eigen veiligheid
Alleen reizen is niet gevaarlijker dan samen zijn, zolang je maar oplet en alert bent. Vermijd slechte buurten, en als je er onverhoopt toch belandt: kijk niemand aan, stop je plattegrond weg en loop ongeïnteresseerd door, zoals je dat zou doen in je eigen woonplaats. Berg waardevolle spullen veilig op. Ga nergens heen zonder dat je telefoon is opgeladen. Zorg dat thuisblijvers altijd weten waar je bent. Stel iemand op de hoogte van je plannen wanneer je een berg gaat beklimmen of een woeste rivier gaat trotseren, spreek af wanneer je weer contact zal opnemen en laat hem/haar alarm slaan wanneer je dat niet doet. En als je een rondreis maakt: bel het hotel waar je gaat overnachten, vertel hoe laat je denkt in te checken en laat ze alarm slaan wanneer je er twee uur na die tijd nog steeds niet bent. Zo creëer je je eigen veiligheidsnet.

4) Wees niet bang voor eenzaamheid
Je bent zo eenzaam als je wilt. Dat klinkt gemakkelijk en dat is het ook: eenzaamheid is een gevoel dat je toelaat of afschermt en heb je dus zelf in de hand. Het is prima om een gevoel van heimwee te ervaren wanneer je een groots uitzicht met iemand wilt delen. En het is ook prima om af en toe te denken: waar ben ik aan begonnen? Waarom moest ik ook alweer zo nodig alleen? Maar pas op dat je er niet in blijft hangen. Zwelg even in zelfmedelijden, huil even omdat je nu in je eentje in the middle of nowhere zit en waarom nou en je moet verdorie nog twee hele weken, maar leg dat gevoel ook weer naast je neer. Je bent in je eentje in the middle of nowhere, dus kun je er beter het beste van maken.

5) Geniet!
Als je voor het eerst ergens alleen hebt gegeten, een berg hebt beklommen en er niet af bent gevallen, je eerste heimweeaanval hebt gehad én hebt overleefd, geef jezelf dan een complimentje, bedenk hoe stoer je bent en geniet. Je reist alleen, je kunt doen wat je wilt, hoeft met niemand rekening te houden, hoeft het niemand naar de zin te maken, hoeft je tegenover niemand te verantwoorden en kunt alles in je eigen tempo doen. Dit is de vakantie van je leven, de reis van je leven, en jij hebt alles in de hand. En mocht het dan toch saai worden, zoals al die Nederlanders dachten dat mijn vakantie zou zijn (boy, were they wrong!), tsja… dan is dat helemaal je eigen schuld.

Beeld: Flickr.com/Zach Dischner, Photl.com en Flickr.com/-just-jen-.

Share

Leonie

Leonie heeft literatuurwetenschap gestudeerd en werkt in het boekenvak. Ze is geïnteresseerd in leesbevordering en leest in haar vrije tijd het liefst jeugdboeken.