De Matroos en het Meisje

De Matroos en het MeisjeVoormalig zeemanskwartier, de hoerenbuurt en China Town: de buurt Katendrecht (Rotterdam) heeft een rijke historie. Met de Nacht van de Kaap, waarin tijden van dames van lichte zeden en stoere zeebonken herleven, maakt nu restaurant De Matroos en het Meisje zijn opkomst in deze buurt.

Om acht uur gaan we aan tafel en het is gezellig druk in deze sfeervolle zaak. Nadat er een goede fles huiswijn is uitgeschonken, komt de bediening aan tafel vertellen hoe het er in dit table d’hôte aan toegaat. En dat is eigenlijk vrij simpel. We kunnen kiezen uit een drie-, vier-, vijf- of zesgangenmenu en mogen doorgeven of er iets is wat we echt niet lusten. We willen liever geen orgaanvlees. Dat is geen probleem.

De avond begint goed met een crème van aardpeer en paddenstoelen en deze amuse doet wat hij moet doen: hij streelt de smaakpapillen en doet verlangen naar meer uit de keuken van de matroos en het meisje. In een prettig tempo volgen de gerechten elkaar op; het voorgerecht is een tartaartje van gehakte oester, komkommer en zeebaars, het tussengerecht is een knapperig stukje big. Intussen vult de bediening geruisloos de flessen kraanwater en de mandjes stokbrood bij.

Hoewel alle gangen tot nu toe goed smaakten, is het hoofdgerecht echt het hoogtepunt van de avond. Gestoofd lamsvlees geserveerd op een bedje van boerenkool met truffelaardappeltjes en een stukje gebakken lamsvlees. Al mijn tafelgenoten waren het er over eens: dit gerecht klopte helemaal. Wellicht dat hierdoor het dessert wat tegenviel, maar dat kon de avond eigenlijk al niet meer verpesten. Volgende keer nemen we gewoon het kaasplankje.

De Matroos en het Meisje
Delistraat 52
3072 ZL Rotterdam
010-2152764

Share

Lindsey

Lindsey (1987) studeert bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hoewel deze wereldhavenstad haar thuis is, is ze er lang niet altijd te vinden. Zes maanden wonen en werken in Australië, studeren in Zweden, vertoeven op zandvlaktes... Je noemt het en zij doet het. Of heeft het al gedaan. Om onder andere haar reisvirus te kunnen bekostigen, werkt ze in de horeca. Dit doet ze al acht jaar lang bij verschillende restaurants, waardoor ze een brede kennis van diverse keukens heeft opgedaan. Lindsey schrijft dan ook niet alleen over reizen en eetgelegenheden voor de categorie 'Buiten', maar levert ook recepten voor 'Binnen'. Naast op Nadelunch.com vind je Lindsey ook op haar website: Dailylin.nl.