De onvergetelijke krachten van Yellowstone

Lopen over een vulkaan. De enkele bomen lijken net kale vogelverschrikkers – een schril contrast met een vrolijk rennend eekhoorntje. Links pruttelende blubber terwijl even verderop opeens een flinke straal water omhoog spuit. In het bijzondere landschap van Yellowstone ontdek je de krachten van de aarde.

Oudste nationale park
Yellowstone National Park ligt in de staten Wyoming, Montana en Idaho in de Verenigde Staten. Het vulkanische park bestaat al vanaf maart 1872 en is het oudste nationale park van de wereld. Sinds 1978 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met een oppervlakte van 8983 vierkante kilometer is het een van de grootste nationale parken van de Verenigde Staten. Daarnaast telt het park wel 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geisers in het Upper Geyser Basin. Old Faithful is de beroemdste geiser. Deze geiser spuit elke 92 minuten een 45 meter hoge kolom van water en stoom omhoog. In het park kun je ook veel diersoorten spotten: bizons, herten, verschillende beersoorten, coyotes en wolven.

Old Faithful

Van kalkformaties tot bizons
We beginnen boven in het park bij Mammoth Hot Springs. Hier zien we de prachtigste en kleurigste kalkformaties. Er zijn een soort trappetjes gevormd met treden van witte, gele en oranje kalk. Intussen stroomt er vloeistof over de treden, waardoor in de loop der tijd de afzetting verandert. Na een tijdje rijden we verder richting de Lamar Valley. Deze vallei staat bekend om wildlife. Bij de eerste twee bizons zijn we razend enthousiast en klikken we erop los. Even verderop spotten we een groep van wel honderd van deze sterke beesten. Erg bijzonder! Vlakbij grazen prachtige antilopes met een schattig wit kontje.

Kalkformaties

Bizon

De kleuren uit het boek
Op dag twee bezoeken we de Lower Geyser en de Upper Geyser. Hier vinden we eindelijk de kleurige poelen uit ons boek! We zien de felste kleuren geel, groen en blauw en de mooiste structuren. Af en toe moeten we wel even onze neus goed dichtknijpen. De enzymen in het water veroorzaken regelmatig een heel vieze geur die sterk lijkt op die van rotte eieren. Een bezoekje aan de Old Faithful kan niet uitblijven. En we hebben mazzel, want we zien de beroemdste geiser spuiten!

Pool

De grootste blokhut ter wereld
Ons budget liet het niet toe, maar wil je je bezoek aan Yellowstone nóg meer bijzonder maken, dan overnacht je in de onwijs grote blokhut midden in het park. Old Faithful Inn heeft erg luxe kamers, maar je kunt ook een simpele kamer nemen en de badkamer delen. Het hotel staat vlak naast de beroemde geiser, zodat je die zeker niet kunt missen. Natuurlijk zijn er ook andere accommodaties in of vlak bij het park. Je kunt bijvoorbeeld in een cabin slapen. Hier vind je alle mogelijkheden. Reserveer wel op tijd als je in het park zelf wilt slapen!

Blokhut

Te bijzonder om over te slaan
Wat voelde ik me nietig tussen al die natuurkrachten om me heen. Wat een bijzondere ervaring! Een bezoekje aan Yellowstone mag zeker niet ontbreken als je Amerika wilt bezoeken. Omdat het park wat hoger en in het midden van het land ligt, wordt het al snel overgeslagen in een rondje van Los Angeles naar San Francisco. Maar de geisers, poelen, het vulkanische landschap en het wildlife laten een werkelijk onvergetelijke indruk achter.

Beeld: Marcella.

Share

Marcella

Marcella (1982) woont in de Friese hoofdstad. Ze studeerde hbo communicatie en heeft inmiddels in verschillende bedrijven ervaring opgedaan. Marcella houdt van gezelligheid, is gek op schrijven en is nieuwsgierig naar alles wat te maken heeft met social media en online communicatie. Reizen doet ze graag en het liefst zo ver weg mogelijk. Thailand, Amerika en Canada heeft ze al verkend, maar ook in Europa maakt ze graag stedentrips. Haar travelwishlist is nog erg lang. Bloggen doet ze al sinds 2003, en vanaf 2010 op haar eigen domein, www.marcellamolenaar.nl.