Het Hollandse meisje in Thailand: mannen die op vrouwen lijken

Chiang Mai is een stad ten noordwesten van Bangkok. Het is eveneens een stad waar je wordt aangereden door kleurrijke tuktuks, die worden bestuurd door mannen met net iets te veel haar op de verkeerde plekken. 
 
In de stadsplattegrond van Chiang Mai zit meer logica dan in die van Bangkok. Zelfs voor iemand met het oriëntatievermogen van een watermeloen is het nog enigszins mogelijk om hier links van rechts te onderscheiden. Het oude gedeelte van de stad, en daarbij ook het gedeelte waar de meeste toeristische trekpleisters zich bevinden, is omgeven door een muur. De muur vormt een vierkant die op een plattegrond meteen opvalt. Verdwalen is dus onmogelijk. Tenminste, voor een persoon die een redelijk geheugen heeft. De eerste dag was ik al snel buiten de muur terechtgekomen en lichtelijk in paniek. Enig lichtpuntje: ik vond een winkel waar ze pindakaas en brood met pitjes verkochten.

Fietsen door Thailand
Fiets door de stad

Omdat Chiang Mai iets rustiger is dan Bangkok, is het huren van een fiets een prima optie. Voor een euro kun je als een echte Hollander de mooiste bezienswaardigheden bezoeken. De stad staat bekend om zijn mooie tempels. Trek er dus een dagje voor uit om de omgeving al fietsend te verkennen. Het is een stuk goedkoper dan een tuktuk en je bent meteen lekker sportief bezig. Begeef je je aan de rand van het oude gedeelte, dan is er een kans dat het fietsen wat meer lijkt op het spelletje Pacman. Je probeert de gemene soldaatjes, al het drukke verkeer, te ontwijken, maar in de meeste gevallen is dit moeilijker dan je denkt. Met een beetje gezond verstand zal je dit makkelijk overleven.

Kookcursus Thailand
Doe een kookcursus
Wanneer je je in het noorden bevindt, is het vooral leuk om diverse activiteiten te ondernemen. Op iedere straathoek vind je wel een tourist office die je iets zal aanpraten. Een activiteit die ik zeker kan aanraden, is een kookcursus doen. Ik hoorde goede verhalen over de ‘Thai Cooking Farm’, waar je kookles krijgt op een boerderij, zo’n zeventien kilometer buiten de stad. Op de boerderij wordt van alles verbouwd, waarmee je uiteindelijk zelf ook zal koken. Samen met enkele Fransozen stond ik achter de potten en pannen en kregen we stap voor stap te horen hoe we de beste Thaise curry’s, mango met sticky rice en springrolls konden maken. Het vervelende was wel dat we het gemaakte uiteindelijk ook weer zélf op moesten eten.

Vrouwen die mannen zijn
In Thailand is het erg populair om jezelf een make-over cadeau te geven wanneer je het niet helemaal eens bent met je geslacht. Op elke straathoek is dan ook wel de bekende shemale of ladyboy te vinden; een man die liever als vrouw door het leven gaat. Soms is de verbouwing zo goed gedaan, dat je geen verschil meer ziet. Tot het moment dat de desbetreffende persoon zijn mond opendoet en er een stem uitrolt die vergelijkbaar is met een opa die zijn hele leven zware shag heeft gerookt. Vlak bij de bekende Night Bazaar in Chiang Mai is er iedere avond een show met de bekende ladyboys. Uit nieuwsgierigheid zat ik op een dinsdagavond als een echte toerist vooraan met een cameraatje in de hand.

Vrouwmannen
De hele show had wat weg van een Disneyparade, waarin alleen Pluto ontbrak. Beyoncé, Abba en allerlei andere artiesten kwamen voorbij en iedereen zat met een grote glimlach op het gezicht te kijken naar de opgedofte ‘mannen’. Benen werden in de lucht gegooid en grappige playbackuitvoeringen werden gedaan (een beetje vergelijkbaar met de mond van Pippi Langkous die Nederlands spreekt). Op het einde van de avond stond ik ook op het podium te dansen met de ‘wij-zijn-vrouwen-maar-eigenlijk-ook-niet’. Als ik later oma ben, zal ik over deze avond vast nog aan mijn kleinkinderen vertellen.

Beeld: Francis en Flickr.com/<SMarti>.

Share

Francis

Francis (1989) is in het laatste jaar van de PABO beland. Naast het beroep van lerares, waarbij ze graag verhalen vertelt, heeft ze tig andere bezigheden. Zo spaart ze notitieboekjes, eet ze graag sushi, zou ze in een coverbandje willen zingen en heeft ze een liefde voor filmen en Man Bijt Hond. Deze zomer is ze met haar eigen filmproject begonnen, genaamd Asking the Dutch. Naast het blijven schrijven voor haar blog, zou ze later graag documentaires willen maken.