I love Hamburg!

Ook zat van Berlijn? Bezoek Hamburg! De tweede stad van Duitsland is in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig platgelegd, maar is door de haven en het internationale karakter een erg leuke en bovenal interessante bestemming. Nadelunch neemt je een weekendje mee.

Hostel
Dichtbij metrostation Altona staat ons hostel Meininger. Een fijn en ruim opgezet hostel met een grote ontbijtzaal en vele loungeruimtes in een rustig gebied van Hamburg, waar het bovendien erg makkelijk is om kennis te maken met medereizigers. Zo ontmoeten wij twee Amerikanen die al meerdere maanden in Hamburg verblijven en wegens schaarste op woninggebied een tijdje in het hostel wonen. Na een interessant gesprek over Mitt Romney, de mijnen in Massachusetts en over vrienden van dit stel die dachten dat Nederlandse ziekenhuizen bejaarden euthanaseren, gaan mijn reisgenoot en ik snel op pad.

Speicherstadt

Haven
We kopen een dagpas van de Hamburger Verkehrsverbund (HVV)  bij station Altona. Zo kunnen we voor slechts €5,60 de hele dag met de U- en S-bahn. De Hamburgcard is ook een goede optie, vooral als je met een groep van meer dan twee mensen bent, gezien de korting die je krijgt bij restaurants, theater en musea. Onze eerste stop is Landungsbrücken. Een fijne plek om ‘ein Milchkaffee’ in de zon te drinken en te kijken naar de grote schepen die op en af naar de haven varen over de Elbe. Vanuit daar is het prima te lopen naar Speicherstadt, het oude deel van de stad, waar veel historische warenhuizen en panden staan. In dit gebied zijn ook veel mogelijkheden om een rondvaartboot te nemen om zo vanaf het water Hamburg te verkennen.

Van het centrum lopen we naar het meer Binnenalster. Doordat de zon schijnt zitten er erg veel jongeren aan de oever van het meer met een fles bier of koffie te kijken naar de fontein in het midden. Ik raak aan de praat met Heinrich, een echte Hamburger. Terwijl hij een slok neemt van zijn flesje Beck’s doet hij zijn best om ons er van te overtuigen dat Hamburg beter is dan Berlijn. Zijn tip aan ons is Sternschanze: de studentenwijk van Hamburg!

Alstermeer

Hip
Bij metrostation Feldstraße stappen we uit omdat Heinrich vertelde dat daar vaak een vlooienmarkt is. We hebben geluk! Terwijl Sofie, mijn Deense reisgenoot, bedenkt hoe ze een witte kast mee terug zal nemen in de trein naar Denemarken, vraag ik me af of ik dat handmade sjaaltje met drukknoop van vijftien euro echt zal gaan dragen. Na deze dilemma’s te hebben overwonnen lopen we verder langs vele kappers de wijk in en ontdekken al snel een hippe wijk met leuke koffiezaakjes, cafés en winkels met designers uit Hamburg. We besluiten om wat te gaan drinken bij het schattige cafeetje Hoffski op de Bartelsstraße. Je kunt er naast een lekker bakje koffie of thee je eigen zak muesli samenstellen. Overal staan bakken met verschillende soorten muesli waar je uit kan kiezen.

Na het winkelen in deze wijk, gaan we terug naar Altona. Daar gaan we eten bij het Pakistaanse restaurant Balutschistan op de Bahrenfelder Straße. Helaas is er geen Engelse menukaart, maar voordat we kunnen zeggen dat onze Duitse taalbeheersing ‘auch sehr gut is‘, vraagt meneer Balutsch waar we zin in hebben. Hij verzekert ons dat we een geweldige maaltijd zullen krijgen als we een paar ingrediënten noemen waar we zin in hebben. Gelukkig krijgt hij gelijk, want zodra Omar, de ober, de traditioneel Pakistaanse voorgerechten brengt, zijn we verkocht. Geduldig leggen zowel Omar als meneer Balutsch alles uit over de Pakistaanse keuken en dat alles voor een schijntje! Zeker een aanrader dus.

Reeperbahn

Hoeren
Hamburg staat als havenstad natuurlijk bekend als een plek waar de zeemannen een bezoek brengen aan de dames van lichte zeden. Op de Reeperbahn kan je wat dat betreft je hart ophalen. Overal schijnen roze en rode neonlichten om aan te geven dat daar toch echt de beste lap- of paaldans wordt gegeven. Als je iets verder loopt kom je op de Hans Albers-Platz, waar de ‘normale’ cafés en kroegen zijn. En als je na een lange nacht feesten op de Reeperbahn om half zeven ’s ochtends naar de Fischmarkt gaat voor een visje zoals veel jonge Leute doen, mag je wat mij betreft met recht zeggen: Ich bin ein Hamburger!

Beeld: Flickr.com/*jawee* (1), LuxTonnerre (2) & d.loop (3).

Share

Jenny

Jenny (1984) studeerde Media studies en Amerikanistiek en houdt iets te veel van reizen. Zelfs haar vliegangst staat dit niet in de weg, want zodra er geld op de bankrekening staat is de volgende reis alweer geboekt. Daarnaast zingt ze obsessief mee met liedjes en kan je haar wakker maken voor een kippenpoot, ook al probeert ze al jaren vegetariër te worden. Sinds deze zomer is ze naarstig op zoek naar een baan in de journalistiek, maar zolang dat niet lukt zit er niets anders op dan door te reizen.