It’s Fiji time: eilandhoppen in de Stille Oceaan

Bij een bezoek aan Australië of Nieuw-Zeeland mogen de idyllische eilanden in de Stille Oceaan niet vergeten worden. Fiji is zo’n pareltje: met haar 333 vulkanische eilandjes, kleurrijke koraalriffen, kristalheldere water en tropische temperaturen is de dwergstaat een waar paradijs.

Haaien en kokosnoten
“Ni sa bula!” zingt een groep vrolijke mannen wanneer mijn reisgenote en ik op Waya Island aankomen. We hebben via organisatie Awesome Adventures een Bula Combo Pass aangeschaft waarmee we tien dagen lang kunnen eilandhoppen in Fiji en op verscheidene resorts kunnen verblijven. Dag één begint al goed: zodra ik voet zet op het eerste eiland, wordt een bloemenkrans om mijn nek gedrapeerd en krijg ik een kokosnoot met een rietje in mijn handen gedrukt. Ondertussen brandt de zon op mijn huid en hoor ik gezellig gitaargepingel, wuivende palmbomen en neerslaande golven op de achtergrond: kan het nog beter? Vanwege een ongelukje in Nieuw-Zeeland mag ik nog niet zwemmen, maar de hangmatten die verspreid over het eiland om gigantische palmbomen zijn geknoopt bieden mij net zo goed een oase van rust.

Fiji-resort
Na drie dagen gevuld te hebben met het openen van kokosnoten, het rondlopen in nabijgelegen dorpjes en het maken van armbanden van exotische planten is het tijd om naar het volgende eiland te gaan. We worden met een kleine speedboot naar een grotere boot gebracht, die ons vervolgens op Naviti afzet. Naviti is groen, klein en nagenoeg onbewoond: ideaal voor wat filosofische overpeinzingen en het opbouwen van een vriendschap met de hagedis op de veranda van het huisje. Met open mond kijk ik twee dagen lang naar de felblauwe horizon, waar water en lucht in elkaar lijken over te lopen. Ook op het volgende eiland, Nanuya Lailai, ben ik helemaal in mijn element. Ik mag weer zwemmen en wanneer een medewerker van het resort mij vraagt of ik tussen de haaien wil snorkelen, zeg ik volmondig ja. Even later lig ik in het water en ben ik omringd door drie reef sharks. Wat een leven.

Fiji-zee
Fiji time

De resorts op de eilanden hebben uitstekende activiteiten en trips geregeld: ik maak mandjes van bladeren, speel voetbal met eilandbewoners en andere reizigers en beklim met een gespierde Fijiër een steile berg voor een wonderschoon uitzicht over de Stille Oceaan. Belastingaangiftes, werkvergunningen en visa zijn nog nooit zo irrelevant geweest: de enige zaken die nu tellen zijn rust en eten. Wanneer mijn reisgenote en ik even later de licht verdovende lokale drank kava tot ons nemen, is dit maar al te duidelijk. Ontspannen, dát doe je in Fiji. Eilandbewoners hebben zelfs een woord om hun tijdloze bestaan aan te duiden: Fiji time. Inderdaad, klokken zijn hier non-existent. En geef ze eens ongelijk.

Het laatste eiland dat we aandoen op onze trip, Matacawalevu, blijkt een opsomming der delen te zijn: er is geen wolkje aan de lucht en het water is zo blauw dat het zelfs mogelijk is om vanaf het strand gekleurde vissen en koraalriffen te spotten. Het is dan ook geen verrassing dat hier menig film is opgenomen, waaronder Blue Lagoon met Brooke Shields. Omdat er per dag maar veertien toeristen op dit eiland aanwezig mogen zijn, is het ’s avonds stil rond de eettafel. Dat geeft niets: tevreden peuzelen mijn reisgenote, de drie andere reizigsters en ik de makreel en barracuda op die we die dag nota bene zelf met een handlijn hebben gevangen. We lopen nog een stuk over het strand en drinken vervolgens cocktails tot de zon ondergaat.

Fiji-vis
De volgende dag stappen we de grote boot van Awesome Adventures weer in. Het moment dat we ons weer naar Nadi moeten begeven, waarvandaan we het vliegtuig naar Australië pakken, is aangebroken. Hoeveel dagen waren er ook al weer voorbij gevlogen? Ik ben elk besef van tijd verloren, maar dat geeft alleen maar aan dat mijn avontuur in Fiji is geslaagd: ik heb in levende lijve mogen ondervinden wat Fiji time is. Ik moet zeggen dat het me prima is bevallen. Nu maar naar Tonga of Samoa?

Eilandhoppen met Awesome Adventures kun je het hele jaar door doen. Voor meer informatie kun je hier terecht.

Beeld: Maaike Goslinga.

Share

Maaike

De Rotterdamse Maaike Goslinga voelt zich het fijnst op vreemde bodem en daarom ontfermt ze zich als eindredacteur over de sectie 'Buiten'. Ook schrijft ze korte artikelen over wereldwijde trends en andere wetenswaardigheden. Gewapend met pen, notitieboek en rugzak hoopt zij later als onderzoeksjournaliste de wereld over te reizen.