Kleurrijke natuur in Bryce en Zion

Na onze prachtige ontdekkingen in Yellowstone reizen we verder zuidwaarts door de staat Utah in Amerika. Hier vinden we de natuurparken Bryce Canyon en Zion National Park op onze route. Met miljoenen bezoekers per jaar worden ook wij nieuwsgierig naar de prachtige natuur.

Mysterieuze rotsformaties
Bryce Canyon is opgericht als National Park in 1928 en is beroemd om de unieke geologische rotsformaties. Door de samenwerkende krachten van vriezen en dooien worden de kalk- en zandsteenformaties langzaam geërodeerd en vormen ze een prachtig kleurrijk landschap. De afgesleten toppen zorgen voor mooie formaties die in het zonlicht erg mysterieus lijken. Het landschap kleurt variërend van roze naar oranje.

Bryce
Tussen de rotsen met de Navajo trail
In Bryce Canyon rijden we van het ene prachtige uitzichtpunt naar het andere. En elke keer weer verrast de natuur ons. We lopen de Navajo trail die ons vele honderden meters diep de natuur in brengt. Nu lopen we tussen al die rotspunten die we net nog van bovenaf zagen. Een bizar idee. Als we onze tocht willen voortzetten met nog vele extra kilometers, worden we verrast door een hevige onweersbui. We zijn doorweekt, maar blij dat we net op tijd het metersdiepe pad verlaten hebben. We brengen met de auto door de regen een bezoek aan de laatste prachtige uitzichtpunten.

Veelzijdig Zion
De warmkleurige rotsen zijn ook Zion niet vreemd. Wel is het in 1909 opgerichte National Park groener met maar liefst 800 soorten planten. Daarnaast zijn er 75 soorten zoogdieren, 271 vogels, 32 reptielen en amfibieën. Ook dit park heeft de meest geweldige natuurlijke verschijnselen, zoals de Emerald Pools, Hidden Canyon, Angels Landing, een rotsformatie van 1753 meter hoogte, en Checkerboard Mesa.

Zion
Op grote hoogte bij de Emerald Pools

De Angels Landing klinkt enorm gaaf, maar de tocht duurt uren en vergt een erg goede conditie. Wij besluiten het te houden bij een bezoek aan de Emerald Pools. Ook een flinke tocht, al maken de mooie uitzichtpunten onderweg veel goed. Op ons eindpunt bij de Higher Emerald Pool zien we hoog op de rots zelfs nog een moose grazen. De weg naar beneden gaat een stuk sneller dan naar boven. Alweer is er regen op komst. Als het ’s middags opklaart, rijden we door een tunnel in het park en ontdekken we de bizarre ronde vormen van de Checkerboard Mesa. Wonderlijk hoe verschillend de natuur kan zijn in één park.

Op grote hoogte
Dat je in deze parken op grote hoogte bent vergeet je weleens. Zo deed ik ’s ochtends vroeg in de ochtendzon een korte broek met een shirtje aan. Maar hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Zo kwamen er al snel laagjes kleren bij. Iets om wel rekening mee te houden. Een voordeel van deze grote hoogte is het geweldige onweer dat je overal om je heen ziet. Je kunt kilometers ver om je heen kijken en wordt niet gehinderd door flats, fabrieken of torens. En opeens zie je de lichtflitsen zich kilometers lang in de lucht aftekenen. Wat zag dat er mysterieus en anders uit dan ik tot nu toe gewend was!

Zion
Busje komt zo
Beide parken zijn gewild bij toeristen. Elk park ontvangt jaarlijks zo’n vijf miljoen bezoekers. Dat is erg veel en het gaat helaas ook ten koste van de natuur. In beide parken rijden shuttlebussen om je naar de hoogtepunten te rijden. In Bryce Canyon kan je ook nog met je eigen auto op pad, maar in Zion is dit niet meer mogelijk. Hier wordt de natuur extra beschermd en moet je de auto of camper voor in het park achterlaten. En al rijden de bussen regelmatig, het beperkt wel je vrijheid. Omdat de natuur kwetsbaar is en behouden moet worden, komen er steeds vaker busjes om toeristen rond te leiden. Dus als je deze prachtige natuur graag zelf wilt bekijken, wacht dan niet te lang. Dan kan je zelf nog met je auto door Bryce Canyon rijden. Of door Yellowstone. En verlaat dan snel de hoofdweg en duik de bijzondere natuur in. Want pas dan komt de magie van de natuur echt goed tot haar recht.

Beeld: Marcella.

Share

Marcella

Marcella (1982) woont in de Friese hoofdstad. Ze studeerde hbo communicatie en heeft inmiddels in verschillende bedrijven ervaring opgedaan. Marcella houdt van gezelligheid, is gek op schrijven en is nieuwsgierig naar alles wat te maken heeft met social media en online communicatie. Reizen doet ze graag en het liefst zo ver weg mogelijk. Thailand, Amerika en Canada heeft ze al verkend, maar ook in Europa maakt ze graag stedentrips. Haar travelwishlist is nog erg lang. Bloggen doet ze al sinds 2003, en vanaf 2010 op haar eigen domein, www.marcellamolenaar.nl.