Op uitwisseling: waarom? Daarom!

Een jaar naar Liverpool, een paar maanden naar Californië, een semester in China: de keuze is reuze voor studenten die in het buitenland willen studeren. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, minstens een paar maanden het vertrouwde Nederland achter je laten? Hierom.

Nieuwe inzichten

Je bent bekend met de manier van onderwijs geven, de ideeën die je docenten er over een bepaald onderwerp op nahouden en de stof die gebruikt wordt voor bepaalde cursussen. Je weet, kortom, hoe het werkt op jouw instituut, binnen jouw opleiding. Hoe vertrouwd dat ook mag zijn, het kan heel verfrissend zijn om eens een tijdje te bekijken hoe er elders met jouw vakgebied/discipline wordt omgegaan.

Ook de manier van onderwijs geven kan in het buitenland verschillen. Waar je bijvoorbeeld in Nederland binnen jouw veld gewend bent gemakkelijk data of informatie te kunnen verzamelen, kan dat in China nog weleens anders zijn. En krijg je hier vooral onderwijs over een bepaalde stroming binnen jouw vak, besteden ze in Canada vooral aandacht aan een andere theorie.

Je zult studeren en jouw studierichting dus ook van een andere kant bekijken en leren omgaan met bijbehorende uitdagingen – of dat nu een paper schrijven over een theorie waar je niets of zeer weinig van weet is, of het doen van onderzoek op een manier die je niet gewend bent. Dat levert zonder meer nieuwe studie-ervaring op, die je niet alleen ter plekke, maar ook thuis kunt gebruiken om meer uit je studie te halen.

Bestemmingen paspoort
Andere culturen

Misschien word je vergezeld door andere Nederlanders tijdens dat semester in het buitenland, maar zeker is dat je een hoop andere nationaliteiten tegen zult komen. Een paar maanden voor je studie in het buitenland betekent culturele diversiteit ten top, waarbij je open leert te staan voor andere culturen – hoe dichtbij die ook lijken. Franse spreekwoorden, Chinese specialiteiten, Amerikaanse gebruiken: je kunt het zo gek niet bedenken, of je krijgt ermee te maken. Ondergetekende was zo jarig tijdens haar uitwisselingstijd in China en hoorde Happy Birthday in tien talen voor haar gezongen worden. En terwijl je geniet van een specialiteit gemaakt door je Finse vrienden en ’s avonds aan het gist gaat met de club uit Polen, verbeter je je Engels ook meteen. En niet zo’n beetje ook.

Risico durven nemen
Hoewel je op de plaats van bestemming genoeg mensen zult leren kennen en je natuurlijk altijd contact met het thuisfront kunt onderhouden, is op uitwisseling gaan iets waar best wat lef voor nodig is. Al vertoef je nog geen vijfhonderd kilometer van huis, je bent niet in je vertrouwde omgeving. Mogelijk zijn de mensen (erg) anders en de gebruiken (heel) verschillend. De personen bij wie je thuis aanklopte bij mogelijke problemen/obstakels, zijn er (fysiek) niet en contact met nieuwe mensen komt niet als een gebraden duif je raam binnenvliegen. Je zult dus af en toe stevig in je schoenen moeten staan en soms ook zelf op mensen af moeten stappen om je uitwisselingstijd tot een succes te maken. Met op uitwisseling gaan leer je dus risico durven nemen en zul je (zo mogelijk) nog zelfstandiger worden. Iets wat niet alleen van pas komt bij latere reiservaringen, maar wat je ook goed kunt gebruiken voor een toekomstige baan.

Vrijheid
Wereld aan je voeten
Je hebt influenza en je zult, na je pillenvoorraad van de Etos erdoorheen te hebben gejast, toch echt naar de lokale apotheek moeten om in je beste Mandarijn iets tegen de koorts te halen. Je hebt een week vrij van college en wilt er eigenlijk wel op uittrekken om Java eens te gaan verkennen. Alleen. Je wordt gevraagd een praatje te houden voor die ene werkgroep, maar hebt eigenlijk nog nooit in het Engels gepresenteerd. Eng? Misschien, maar doe het toch maar. En als je het hebt gedaan, realiseer je dan dat het je wel mooi gelukt is of dat je het in ieder geval (dapper) geprobeerd hebt. Je bewust zijn van die zelfredzaamheid zal niet afdoen aan je zelfvertrouwen.

Kortom: een tijdje in het buitenland studeren brengt nieuwe, waardevolle inzichten, zowel op het vlak van studie als cultuur, maar ook op persoonlijk gebied. Is daar echt een uitwisseling voor nodig? Nee; op uitwisseling gaan is een van de manieren om je horizon op verschillende manieren te verbreden – letterlijk. Misschien vind je eerder besproken punten ook wel gewoon thuis, of tijdens een paar weken alleen reizen. Op uitwisseling gaan was in ieder geval voor mij een waardevolle ervaring, en het leukste is: die weegt niks in je koffer.

Beeld: Flickr.com/hjl en Flickr.com/abnelphoto.com.

 

Share

Fleur

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.