Op uitwisseling: wat moet je regelen?

Je ziet het wel zitten, studeren in het buitenland. Een tijdje lekker weg, andere culturen leren kennen, feestjes aflopen… Wacht even. Fantaseren over buitenlandervaring is altijd leuk, maar goed voorbereid vertrekken, nog leuker. Waar je aan moet denken voor je dat fantastische avontuur tegemoet gaat.

Heb je eenmaal het plan om een semester (of twee) in het buitenland te gaan zitten (en wel hierom), dan is het geregel eromheen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Logisch, want een dergelijk plan is fijn. Je ziet jezelf al zitten in het verre Shanghai, etend met stokjes. Of in Londen, waar je nu eens goed Engels leert. Of in hip Denemarken, waar je na college aan het strand vertoeft. Of… Nou ja, keuze te over. Leuk. Hier in ieder geval wat zaken op een rij waar je even bij stil moet staan, zodat je lekker vertrekt. Waar je ook heengaat.

Woordenboeken
1.
Ja, waar ga je eigenlijk heen?
Misschien weet je het al, misschien niet, maar in beide gevallen is het verstandig je af te vragen: wat zoek je in een land en een buitenlandse onderwijsinstelling? En als je al iets in gedachte hebt: waarom wil je naar specifiek dat ene land (en niet naar een andere bestemming), naar die instelling? Studeren in Californië klinkt leuk – hallo life on campus, hot chicks en Amerikaanse feestjes met typische rode bekers, maar wat heb je er verder te zoeken?

Tot slot: check even of je instelling een samenwerkingsverband heeft met de instelling van bestemming. Het is toch wel jammer als jij al over een semester Stellenbosch droomt, terwijl je hogeschool of universiteit Zuid-Afrika niet op de kaart heeft staan.

2. Wat ga je doen?
Goed, wij weten ook wel dat de kans groot is dat je op uitwisseling vaker dan in Nederland je bierhelm opzet, maar even serieus: wat is je plan? Wat ga je precies studeren; welke cursussen ga je volgen? En waarom: ‘gewoon’, omdat je het interessant vindt, of sluit het echt aan op je studie? Of heb je andere plannen? Ga je stage lopen, onderzoek doen? Het klinkt logisch, ‘studeren in het buitenland’, maar het is handig als je goed van tevoren uitzoekt wat dat voor jou én de instelling waar je terechtkomt inhoudt, zodat je ook daadwerkelijk weet wat je in het buitenland doet.

Dus: bepaal je verwachtingen. Welk niveau moeten de cursussen hebben die je wilt gaan volgen, of waaruit wil je dat je stagetaken bestaan? Kan de gastinstelling dat bieden? En zo nee, is dat erg? Zijn er dan nog andere activiteiten waarmee je je tijd in het buitenland wilt opvullen? Flierefluiten omdat het in het buitenland anders uitpakt lijkt namelijk even leuk, maar is na drie weken toch een stuk minder grappig – dan kun je beter op vakantie gaan. Bepaal dus wat je wilt doen, of je dat kunt doen en wat je gaat doen als je dat wat je wilde doen, toch niet helemaal gaat doen.

Paspoort & geld
3. Kost dat?
Studeren in het buitenland is gaaf, maar niet gratis. En er daar tijdens maand twee achterkomen dat je alleen nog geld hebt voor huur en drie donuts op een dag, is ook verre van ideaal. Probeer dus van tevoren goed in te schatten wat je kostenposten zijn en vooral: hoe je die wilt gaan bekostigen. Maak je bijvoorbeeld kans op een beurs? (Zoek dit op tijd, als het kan een jaar van tevoren, uit!) Is het nodig tijdelijk een (extra) bijbaantje te nemen? Kun je nog wat sparen? Houd bij het maken van een overzicht niet alleen rekening met je uitgaven in het buitenland (huisvesting, collegemateriaal, levensonderhoud), maar ook hier (verzekering, vliegticket, eventuele inentingen en medicijnen).

4. Prikken en papierwerk
Heb je eenmaal besloten waar je heengaat en heb je groen licht van je onderwijsinstelling, dan begint het geregel. Natuurlijk dien je je aan te melden bij de gastinstelling, je huisvesting te regelen (daar, maar ook hier – wat doe je met je kamer thuis?), even na te gaan hoe het zit met je studiefinanciering en een verzekering die buitenlandproof is af te sluiten (sommige verzekeringen geven geld terug als je het goed doet, zoals Inshared). Soms moet je wat extra inspanningen verrichten. Denk aan een visum, inentingen en doktersverklaringen halen. Niets om je druk over te maken, wel iets wat je liever niet twee weken voor vertrek pas regelt. Zoek dus zeker enkele maanden voor je vrolijk incheckt op of je nog speciale papieren en/of verklaringen nodig hebt.

Veel geregel, zeg je? Ja – maar dat ben je, eenmaal op de plaats van bestemming, zo vergeten. Succes en vooral: heel veel plezier!

Meer weten over studeren in het buitenland? De site van het Nuffic biedt nuttige informatie, onder andere over beurzen.

Beeld: stock.xchng/dogmadic en stock.xchng/topfer.

Share

Fleur

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.