Slim Europa in

Op reis in Europa: wie wil dat nu niet? Buiten het feit dat ieder land op dit continent zijn eigen bijzonderheden en hoogtepunten kent, is Nederland een prima, centraal startpunt voor reizen naar elke windhoek. Nadelunch heeft een aantal tips voor je avontuur door Europa op een rijtje gezet.

Vervoer
Voor degenen die van gemak houden is Interrail een prima optie. Interrail is een overkoepelende organisatie die treinpassen uitgeeft waarmee reizigers kriskras door Europa kunnen reizen. Deze passen geven de reiziger het recht om bijvoorbeeld vijf dagen in de maand onbeperkt te reizen door een land naar keuze. Toch is deze manier van reizen met de trein verreweg de duurste optie en is het mogelijk de kosten te beperken. Het is namelijk vaak vele malen voordeliger om op de treinstations zelf losse kaartjes te kopen. Ter vergelijking: drie dagen onbeperkt reizen door Italië is €108,-, terwijl een enkeltje van Milaan naar Venetië ongeveer €10,- kost. Bovendien biedt een los ticket veel meer vrijheid, aangezien het mogelijk is om op elk station op elk gegeven tijdstip te beslissen waar je naartoe wilt in plaats van vast te zitten aan een ticket met een tijds- en locatielimiet.

Met de bus reizen is wellicht geen prettig vooruitzicht in de zomer (denk aan: zweethandjes en -ruggetjes, snurkende medepassagiers en ellenlange files onder de brandende zon), maar het is vaak een hele voordelige optie. Eurolines, het bekendste en grootste busbedrijf, rijdt naar meer dan vijfhonderd bestemmingen in Europa voor een paar tientjes. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper. Busabout maakt het de reiziger zelfs nog iets makkelijker: door middel van een zogenaamd hop on, hop off system brengt het busbedrijf je in één keer langs een vooraf uitgestippelde route naar keuze.

Voor degenen die de bestemming belangrijker vinden dan de weg ernaartoe, is er altijd nog het vliegtuig. Gek genoeg zijn vliegreizen soms zelfs goedkoper dan welk vervoersmiddel dan ook: lowbudgetmaatschappijen als Easyjet, Wizz Air en Ryanair vliegen dagelijks naar allerlei zonnige en andere populaire bestemmingen voor een paar tientjes retour. Een paar voorbeelden: ondergetekende is voor €60,- naar Cyprus gevlogen, voor €50,- naar Engeland, €40,- naar Italië en voor €35,- naar Tsjechië (retour). Vliegen kan dus uitermate goedkoop zijn, maar let wel: net als bij busreizen geldt dat hoe eerder je boekt, hoe minder je uitgeeft. Daarnaast ben je voordeliger uit wanneer je voor of na het hoogseizoen (1 juli tot 1 september) op vakantie gaat.

Naast openbaar vervoer zijn er andere opties. Zo kan het lonen om met een aantal vrienden een busje ergens vandaan te toveren en de kosten voor benzine te delen. Het voordeel hiervan is dat je de route helemaal zelf kunt uitstippelen en zelf kunt beslissen wanneer je on the road zal zijn. Toch betaal je een hoge prijs voor deze vrijheid: reizen met de auto is verreweg de duurste optie gezien de stijgende benzineprijzen en daarom zou je van tevoren goed moeten plannen hoever het budget reikt. Geen zin om in die oude Fiat rond te reizen, maar in een hip, kleurrijk busje? Ga dan voor een Wicked Camper. Dit bedrijf verhuurt met graffiti bespoten campervans met ingebouwd keukentje, bedden en een tafeltje, waardoor je een slaapplek, eetplek en vervoermiddel in één tot je beschikking hebt.

AccommodatieLandschap
Hotelkosten kunnen de pan uitrijzen, zeker als je besluit in het hoogseizoen weg te gaan. Het is daarom sowieso slim om vroeg te boeken, zodat je de drukte voor bent. De beste tip is echter om naar andere overnachtingsmogelijkheden te kijken, zoals hostels. Hostels, ook wel jeugdherbergen in ietwat oubollige termen genoemd, hebben vaak het imago dat ze alleen geschikt zijn voor rugzaktoeristen en jongeren, maar niets is minder waar. Veel hostels beschikken over grote slaapzalen met een aantal stapelbedden die, toegegeven, minder lekker liggen dan het standaard hotelbed. Toch beschikken veel jeugdherbergen steeds vaker over de meest moderne faciliteiten: familie-, en suite– en tweepersoonskamers doen bijvoorbeeld tegenwoordig gretig aftrek. De meeste hostels in Europa zijn overigens aangesloten bij de HI: boeken via deze website is vaak goedkoper dan het boeken van een kamer via een derde partij.

Ondanks hun suffe karakter, kunnen campings een hele goede optie zijn. Veel campings beschikken over hutjes of grasvelden waar tenten opgezet kunnen worden en reizigers dus voor een paar euro kunnen overnachten. In plaats van meteen op Google ‘Camping Soleil Frankrijk’ in te tikken: zoek eens op campings die ietwat uit de route liggen. Of kijk niet op pagina één, maar op pagina twee of drie van de zoekresultaten van de zoekmachine als je massale, toeristische Hollandse hotspots in het buitenland wil vermijden.

Het is ook mogelijk om als WWOOF’er een paar weken op een boerderij te werken, zoals eerder in dit artikel is beschreven. In ruil voor kost en inwoning werk je ongeveer vier uur per dag bij een biologisch bedrijf. Al mag dit concept niet helemaal onder de noemer ‘vakantie’ worden geschaard, toch is het werk verre van zwaar en doe je een unieke, culturele ervaring op. Bovendien mag je zelf kiezen hoe je de rest van de dag indeelt. Wandelen in de bergen van Oostenrijk of paardrijden over kustgebergte in Spanje na het werk: klinkt dat goed of niet?

Een goedkopere optie dan couchsurfen is er echter niet. Couchsurfing is een internationaal netwerk van mensen die een slaapplek in hun eigen huis aanbieden aan reizigers. Voor noppes. Nada. Niets. Couchsurfing betekent dan wel dat je niet in de meest comfortabele bedden slaapt, maar het concept is juist zo leuk omdat de culturele uitwisseling centraal staat, in plaats van het aspect ‘gratis reizen’. Er is niets leukers dan een plaatselijk gerecht te eten bij jouw gastvrouw of -heer, of de geheimen van een stad te leren kennen door je te laten rondleiden door een local. Vind je het leuk om een onvergetelijke culturele ervaring op te doen, dan is Couchsurfing iets voor jou.

FrankrijkBezienswaardigheden
Europa is ontzettend groot en divers en het ligt helemaal in jouw handen waar je naar toe gaat. Toch is het leuk om eens buiten je referentiekader te kijken. Rome, Londen, Parijs: allemaal fantastische steden, maar het is filelopen in de zomer en het feit dat al tientallen miljoenen mensen jou voor zijn gegaan maakt de plekken toch wat minder authentiek. Pak daarom een atlas en zoek naar de minder grote steden. Hamburg is bijvoorbeeld net zo rebels als Berlijn, Genua net zo’n oude handelsstad als Venetië en Liverpool net zo Engels als Londen. Minder bekend hoeft niet minder leuk te zijn, evenals een kleinere stad niet per se minder te bieden heeft dan zijn grote broeders. Bovendien is het juist bijzonder en vaak veel goedkoper om plekken te ontdekken waar niemand is geweest. Weg met de made in China-prullaria: we willen authentieke pasta uit Trieste en een vergeelde ansichtkaart uit een lokaal winkeltje van een oude, Griekse dame. Slim Europa in en rijk van ervaringen thuiskomen, daar gaan we voor.

Bron foto’s: Flickr.com 1, 2 & 3.

Share

Maaike

De Rotterdamse Maaike Goslinga voelt zich het fijnst op vreemde bodem en daarom ontfermt ze zich als eindredacteur over de sectie 'Buiten'. Ook schrijft ze korte artikelen over wereldwijde trends en andere wetenswaardigheden. Gewapend met pen, notitieboek en rugzak hoopt zij later als onderzoeksjournaliste de wereld over te reizen.