Terschelling in één dag (of meer)

Tussen Vlieland en Ameland ligt het derde Nederlandse waddeneiland Terschelling, waar je natuurlijk zee en strand vindt, maar ook gezellige dorpen, bossen en hoge duinen. Voor wie weinig tijd heeft, maar wel hét eilandgevoel wil ervaren: Terschelling in één dag.

Terschelling, dat is toch van camping de Appelhof? Waar jongeren met bierkratjes een muur rond hun tent bouwen? Ja, dat is óók Terschelling. Maar wie geen stap op een feestcamping zet, merkt er ook niets van. Voor hen is Terschelling gewoon een gevarieerd eiland, waar je leuke restaurantjes én uitgestrekte stranden vindt. Genieten van een dag Terschelling (naar wens te verlengen, uiteraard) doe je met de volgende tips.

Genieten begint op de boot
In Harlingen aangekomen en ingescheept op De Spathoek van rederij EVT (waarmee je voor maar € 5,- naar Terschelling vaart)? Ga lekker buiten zitten en geniet van de zilte zeebries. Kijk naar het spoor dat de boot achterlaat en verwonder je over de bochten die het schip moet maken. Wie ziet de vuurtoren van Terschelling, de Brandaris, als eerst? Bij eb zie je onderweg misschien wel zeehonden liggen op een van de zandplaten die je passeert. Wie sneller op het eiland wil zijn kan ook de (duurdere) sneldienst van rederij Doeksen nemen.

Vuurtoren Terschelling

Ontscheept?
Eenmaal van de boot af sta je zo midden in West-Terschelling. Er liggen op het eiland nog veel meer dorpen, maar in West is het meest te doen en omdat je op één dag even echt wilt genieten, zit het reizen er nu even op. Wie door de Torenstraat loopt, komt vanzelf bij de Brandaris uit. Misschien ben je onderweg al een gezellig restaurantje tegengekomen; sla anders rechtsaf de Boomstraat in. Daar vind je Lust (broodjes en Oosterse gerechten) en De Zee. Snelle hap? Haal dan gebakken vis bij de vishandel.

Als je aan de voet van de Brandaris staat zie je een hoog duin: het Seinpaalduin. Klim daar eens op en geniet van het uitzicht. Als je je omdraait zie je Vlieland, een uitgestrekt strand (de Noordsvaarder) en, aan de voet van het duin, het dorp met zijn smalle straatjes. Achter je vind je een donker dennenbos waarin je, als je een stukje doorloopt, het duinmeertje Doodemanskisten vindt. De naam spreekt tot de verbeelding en het is een mooi plekje.

Op het Groene Strand (en verderop de Noordsvaarder) vind je zeekraal, nieuwe duintjes en kleine poeltjes met krabbetjes. In de zomer kun je hier, achter de dam, ook heel fijn zwemmen. Wie de bulderende Noordzee wil horen (en zien) volgt de Longway richting West aan Zee. Je loopt door duinen en ruisende dennenbossen en komt vanzelf bij de strandopgang. Moe? Maak een stop bij De Bessenschuur, waar vroeger de cranberry’s opgeslagen werden. Als je een klein eindje van de strandopgang wegloopt, heb je het strand vast voor je alleen. Met de bus kom je terug in het dorp.

Strand Terschelling
Strand Terschelling
Terschelling – Harlingen

Is de avond gevallen en is het weer tijd om de oversteek naar de vaste wal te maken? Geniet nog even van het uitzicht. Loop een stukje over de dam. Vanaf hier zie je lichten van boeien, schepen en soms kun je de vuurtorens van de andere eilanden zelfs zien, net als de lichtjes in de haven van Harlingen.

Wil je langer blijven? Dan kun je ook meer doen:

  • Maak in West-Terschelling de Kapitein Rob-wandeling. Zo krijg je een goed beeld van het dorp en leer je ook meteen wat! Informatie kun je krijgen via de VVV; de route is aangegeven met plaquettes.
  • Ga je verder door naar het dorp Formerum? Bezoek dan het Wrakkenmuseum eens. In de woeste wateren rond het eiland zijn in de loop der jaren heel wat schepen vergaan. In dit museum kun je vondsten uit de wrakken bewonderen. Je ziet er bijvoorbeeld kanonnen, maar ook kleinere dingen als flesjes parfum en schoenen.
  • Als je doorrijdt of doorfietst naar Oosterend wordt het eiland steeds smaller en de weg steeds rustiger. Kun je niet meer verder, dan ben je bij de Boschplaat. Als je daar wandelt, vraag je je soms af of je de enige op aarde bent. Je vindt hier bijzondere vogel-, vlinder- en plantensoorten.
  • Cranberrygebak smaakt nooit lekkerder dan na een strandwandeling. Neem een lekker cranberrygebakje in het Heartbreakhotel (in Oosterend), De Walvis (aan de Waddenzee) of een van de andere strandtenten aan het Noordzeestrand.

Geniet van Terschelling! In de zomer van de bedrijvigheid en het zwemmen in de zee, in de winter van de wind en het glinsterende water onder de laagstaande zon. Op de weg terug weet je vast dat je nog eens terug zult komen…

Beeld: Sigrid.

Share

Sigrid Leeuwerik (1989) studeert Nederlandse taal en cultuur in Groningen en specialiseert zich in de moderne letterkunde en het onderwijs. Ze heeft haar hart verloren aan boeken en taal(verwerving) en vindt het dan ook heel interessant om te zien wat mensen daarmee doen. Daarom werkt ze mee aan een voorleesproject en is ze taalcoach. In de uurtjes vrij van werk en/of studie houdt ze van films kijken, kunst bewonderen, de wereld zien en van lezen in haar op straat gevonden troon-achtige stoel, met kaarsjes aan en citroenthee. Daarnaast schrijft ze graag en veel, heeft ze een grote boekenkast (maar is eigenlijk toe aan een tweede...) en daarom schrijft ze met veel plezier voor de categorie 'Boek'.