Vakantie vier keer anders

Je hebt nog aardig wat vakantiedagen en je bent van plan die uiterst goed te besteden. Dat betekent voor jou dat je dus niet met een citroenkaars voor een tent in Zuid-Frankrijk gaat zitten. Dat hoeft ook niet. Vier tips voor een anders-dan-andersvakantie.

Staycation
Madrid of Praag? New York of Rome? Stad of strand? Je weet het niet. En om eerlijk te zijn, werkt je bankrekening ook niet zo mee. Misschien moet je het in dat geval dichterbij zoeken: vier thuis vakantie. Suf? Nee, een trend, volgens Cherry Picker, en het heeft zelfs een naam: je gaat op staycation. Wat je dan doet? Wat je wilt – dat is het mooie. Dagenlang kamperen in je eigen achtertuin, tig barbecues met vrienden op het strand, toerist spelen in eigen stad of de mooiste, onontdekte plekken van Nederland bezoeken. Die laatste hebben we in ieder geval al voor je op een rij gezet.


Bicycle!

Fijn, zo’n compleet verzorgde vliegreis waarbij je acht dagen aan het zwembad kunt vertoeven. Met een beetje geluk rijdt er voor twee roebel nog een pendelbus naar de stad ook, waar je voor de vorm een kerk kunt bezoeken. Maar er zijn meer mogelijkheden. Waarom zou je een stad of een deel van een land niet per fiets verkennen? Dit betekent niet dat je met je Gazelle Nederland door hoeft te crossen omdat je geen tijd hebt om in die twee weken vrij naar Santiago di Compostella te fietsen. Sterker nog, je kunt veel verder denken dan dat: waarom niet naar Turkije vliegen en daar een fietstrektocht doen? Of, als je het nog iets exotischer wilt maken (en er wat van je spaargeld af kan), jezelf van Bonaire naar Curaçao trappen? Google maar eens op ‘fietsvakantie’ en ‘bijzondere bestemmingen’. Je zult ervan versteld staan wat je per zadel kunt ontdekken.

Als een local
De beste restaurants, de leukste barretjes, de indrukwekkendste bezienswaardigheden: je wilt eigenlijk al bij aankomst weten waar je moet zijn, zodat je het maximale uit je vakantie haalt. En, als je eerlijk bent, heb je het wel gehad met onpersoonlijke hotels. Liever verblijf je ergens waar je het idee hebt dat je niet op vakantie bent, maar er woont. Een local bent. Dat kan, bijvoorbeeld via Wimdu, die wereldwijd privéaccommodaties aanbiedt. In New York verblijven in een appartement dat even van jou voelt? ’s Ochtends de luiken openslaan en een kop koffie drinken op je balkonnetje in Barcelona? Geen probleem. Tik de bestemming van je keuze in en kies uit de tientallen verblijven van locals. Met een beetje geluk krijg je er nog wat must-sees van Fabio bij ook.

Italiaans balkon
De boom in

Voor wie een beetje uitgekeken is op een verblijf in een tent, bungalow of hotel of het wat hogerop zoekt: huur een boomhut. En nee, die ziet er niet uit zoals je die in 1998 met je vrienden op een saaie woensdagmiddag bouwde. Sterker nog: het kan heel luxe, met een een toilet, een heus terras en een ontbijtservice (lees: je takelt ’s ochtends een goedgevulde mand naar boven). Waar kan dat? Waar je wilt. Je kunt terecht in Kenia, maar ook in Frankrijk, België en in Nederland vind je hutten op enkele meters boven de grond. Het klinkt wel leuk, maar je kunt je er nog geen voorstelling van maken? De tien mooiste boomverblijven vind je hier.

 

Beeld: stock.xchng/lazydog en morgueFile.

Share

Fleur

Fleur (1986) volgde de opleiding Nederlandse taal en cultuur en studeerde af als taalkundige. Ze doet nu eigenlijk alles wat met taal te maken heeft: schrijven, redigeren, corrigeren en onderzoeken hoe mensen taal (willen) gebruiken. Tevens is ze hoofdredacteur van Nadelunch.com, waar ze wanneer dat kan voor 'Ook dat nog' schrijft, haar reislust loslaat op de rubriek 'Buiten' en columns verzorgt over taal.