• Home »
  • Buiten »
  • Ver van huis, maar toch thuis: overnachten in een boutiquehostel

Ver van huis, maar toch thuis: overnachten in een boutiquehostel

Op menig bucket list kom je het tegen: slapen in een boutiquehotel. Een hotel met themakamers, waar luxe en sfeer hoog in het vaandel staan en (helaas) een dikke portemonnee wordt verwacht. Toch kunnen budgetreizigers hun hart ophalen: tegenwoordig openen steeds meer boutiquehostels namelijk hun deuren.

De goedkopere variant van het boutiquehotel – dat overigens al in de jaren tachtig ontstond in steden als Londen, New York en San Francisco – is favoriet onder de jonge reiziger die graag meer kwaliteit wil dan de gemiddelde slaapzaal biedt, maar vooral ook van sfeer en gezelligheid houdt. Voor deze hostels is het belangrijk dat hun bezoekers zich thuis voelen, wat betekent dat je vaak zonder extra kosten gebruik kunt maken van een keuken, het ontbijtbuffet en zelfs een eigen badkamer. Voor Nadelunch heb ik de volgende drie boutiquehotels, allemaal in Europa en allemaal met een bed voor minder dan vijfentwintig euro per nacht, op een rij gezet.

Van Afrika tot tussen de sterren
Het Aventura Boutique Hostel ligt in Boedapest, Hongarije, op kruipafstand van zowel de rivier de Donau als Budapest-Nyugati – een van de drie grote treinstations in de stad. Dat je je hier thuis zult voelen staat vast. De thema’s van de kamers verschillen enorm, dus is er voor ieder wat wils: in ‘Japan’ slaap je laag op de grond, zit je (in kleermakerszit) op de grond en eet je natuurlijk met stokjes aan een lage tafel. De bedden in ‘India’ zijn bedekt met de mooiste kasjmieren doeken, in ‘Afrika’ deel je je kamer met een giraffe en kun je zelfs in een hangmat slapen, én er is een kamer met een ruimte-thema. Helaas niet met zwevend bed, maar dankzij het vele blauw, een plafond vol sterren en planeten geprojecteerd op de muur waan je je toch in de ruimte.


Geel maakt gelukkig
In Split – de tweede stad van Kroatië, voornamelijk bekend om haar oude centrum, prachtige stranden en witte huizen – vind je Goli ± Bosi, waar een andere kleur de hoofdrol speelt. Dit hostel is namelijk geel. Su-per-geel. De kleur valt niet alleen op als je Goli ± Bosi binnenstapt, maar het zal ook datgene zijn waar je bij thuiskomst het eerste aan terugdenkt. Gelukkig is geel de meest blije en optimistische kleur, dus lijkt me dit niet zo’n probleem. Toch is het niet alleen de felle kleur die dit hostel speciaal maakt. In bijna elke kamer vind je bedsteden (weliswaar in een modern jasje gestoken) en op de muur wordt ‘het verhaal van Split’ verteld. De eigenaren zijn het namelijk niet alleen eens over de kleur, maar ook over het feit dat elke reiziger wat moet leren over de plek die hij of zij bezoekt. En daar hoef je in dit geval het hostel dus niet eens voor uit. (Maar hé, wel doen hoor!)

Stijlvolle strepen
Een laatste tip voor ieder die het écht goed wil doen en liever meteen voor iets sjieks gaat: Revolutum in de Spaanse stad Salamanca is the place to be! De kamers zijn stuk voor stuk prachtig vormgegeven: strak, niet te druk en zeker niet te saai. Met een beetje geluk slaap je zelfs onder een heuse Michelangelo. Zo niet, wees ook dan niet getreurd. In de minstens zo hippe woonkamer van het hostel pronkt namelijk een eenhoorn op het plafond. Ook van de prachtige wereldkaart en de eivormige stoel zal menig hart sneller gaan kloppen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de chill-out die Revolutum heeft, het uitgebreide ontbijtbuffet, de binnenplaats vol planten en gekleurde krukjes en het café, dat zo hip is dat je binnen no time vergeet dat je eigenlijk maar in Salamanca bent, en maar in een boutiquehostel.

Niet getreurd
Ben je helemaal enthousiast geworden, maar zit een tripje Boedapest, Split of Salamanca er binnenkort niet in? Geen probleem! Met een beetje Google-talent en een zoekterm als “boutiquehostel (of lifestyle hostel of design hostel, zoals deze soort accommodatie ook wordt genoemd) + jouw bestemming” is de kans groot dat ook jij straks in de tofste themakamer slaapt. Mét een deel van je spaargeld om ook nog van de stad te kunnen genieten.

Beeld: Aventura Boutique Hostel 1, Goli ± Bosi 2 & Revolutum 3.

Share

Marlou

Met een bachelor Scandinavistieke en kersverse master in de journalistiek op zak bestelde Marlou (1989) een enkele reis naar Oslo. Zonder echt plan, maar met een kamer voor zeven weken en de droom om werk te vinden en te kunnen blijven. En dus een leven op te bouwen in de Noorse hoofdstad, inclusief productieve ochtenden, lange wandelingen, zelfgeplukte bessen, handgeschreven brieven en andere dingen waar ze zo gelukkig van wordt. Op Nadelunch.com kun je haar avontuur de komende weken volgen.