Wijn en spijs en niets anders

Vergeet de Eiffeltoren. Vergeet de Mona Lisa en mijd de Sacré-Coeur. In Parijs is cultureel verantwoord doen zonde van je tijd. In Parijs is alles tijdverspilling, behalve wijn en spijs.

Wijn drinken, dat is wat je doet in Parijs. Eten, daarvoor reis je af naar de hoofdstad van de liefde. Van een mouthwathering lavendelmacaron tot de perfecte steak tartare, maak je volgende bezoek aan Parijs één dat om eten draait.

Wilde aarbeientaartjes bij Ladurée – 21 rue Bonaparte
Bij de naam Ladurée gaat vast een belletje rinkelen. In 1862 opgericht door een molenaar uit het zuidwesten van Frankrijk en nu vooral bekend van de macaron die in allerlei smaken en zoete kleurtjes beschikbaar is. Een bezoekje aan Parijs is voor de echte zoetekauw niet compleet zonder een bezoek aan een van de drie vestigingen. Bezoek de Ladurée-vestiging op rue Bonaparte en als je geluk hebt, ben je daar niet omringd door hordes toeristen en kun je in alle rust genieten van je kopje verse earl grey. Met een wild aardbeientaartje, natuurlijk.

Parijs Laduree
Au Petit fer à Cheval – 30 Rue Vieille du Temple

Wanneer je door de rommelige straatjes van de wijk Le Marais wandelt, zou je Au Petit fer à Cheval zomaar voorbij kunnen lopen. Echt uitnodigend ziet de hoefijzervormige bar er niet uit. De garçons dragen hun uniform en de tafeltjes staan er dicht op elkaar – een petit café zoals we gewend zijn, dus. Maar mocht je toch naar binnen lopen, dan blijken achter de bar nog wat tafeltjes geplaatst te zijn en een steak tartare bestellen bij Au Petit, was de beste tip die ik ooit opvolgde.

Fromage, oh fromage
De beste budgettip voor lekker eten in Parijs is gewoon een van de honderden kaaswinkeltjes binnenlopen die Parijs rijk is. Een stukje brie, une petite tomme de chèvre en natuurlijk zo’n lekker stinkend stukje Epoisse. Een stokbrood van de boulangerie van ernaast erbij en voor nog geen tien euro heb je een heerlijke lunch.

Parijs kaas
Chai 33 –
33 Cour Saint Emilion
Iets verder buiten het centrum vind je Chai 33. Naast een prima restaurant en cocktailbar heeft Chai 33 meer dan driehonderd verschillende wijnen en champagnes in de kelder liggen. Maak een keuze uit de immense kaart, laat je adviseren door het personeel of kies voor een wineflightarrangement. Je krijgt drie verschillende wijnen te proeven met een korte uitleg van de sommelier erbij.

Parijs steak
Le Comptoir – 37 rue Berger

Liefhebbers van de echte Franse keuken staan in de rij bij Le Comptoir. Letterlijk. De laatste keer dat ik Parijs bezocht, heb ik minstens een halfuur moeten wachten en de volgende keer dat ik Parijs bezoek, zal ik dit met alle liefde weer doen. Wanneer de Parijzenaren zelf met plezier in de rij staan, weet je dat je goed zit. De kaart staat vol met klassieke gerechten als boudin noir, steak tartare, soupe de poisson en crème brûlée. Le Comptoir is een must voor mensen met liefde voor de klassieke Franse keuken.

De rij te lang? Kijk ook eens bij de buren aan de linkerkant. Charcuterie (plankjes met fijne vleeswaren) en wijn werden staand aan de bar genuttigd en het zag er appetijtelijk uit. Zo goed, dat ik binnenkort maar weer naar Parijs moet om een nieuw lijstje met tips te creëren.

Beeld: Lindsey.

Share

Lindsey

Lindsey (1987) studeert bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hoewel deze wereldhavenstad haar thuis is, is ze er lang niet altijd te vinden. Zes maanden wonen en werken in Australië, studeren in Zweden, vertoeven op zandvlaktes... Je noemt het en zij doet het. Of heeft het al gedaan. Om onder andere haar reisvirus te kunnen bekostigen, werkt ze in de horeca. Dit doet ze al acht jaar lang bij verschillende restaurants, waardoor ze een brede kennis van diverse keukens heeft opgedaan. Lindsey schrijft dan ook niet alleen over reizen en eetgelegenheden voor de categorie 'Buiten', maar levert ook recepten voor 'Binnen'. Naast op Nadelunch.com vind je Lindsey ook op haar website: Dailylin.nl.