Acht aanraders in het nieuwe theaterseizoen

Er mag dan een kaalslag gaande zijn op cultureel gebied, in de theaters valt nog genoeg te zien! Van indrukwekkende monologen tot dramatische familiehistories, van klassiek tot modern Shakespeare: het belooft een veelzijdig theaterseizoen te worden.

Theater heeft iets magisch. Je zakt weg in een met rood pluche beklede stoel, wacht in spanning af wat er gaat gebeuren en wordt meegenomen naar een compleet andere wereld. Bij films weet je dat het beeld gemanipuleerd is, decors en rekwisieten van piepschuim gemaakt zijn en scènes tien keer opnieuw worden opgenomen om perfectie te bereiken. Theater is écht. Het verhaal speelt zich voor je neus af. Zonder scherm, zonder Photoshop en zonder tweede take. Het nieuwe theaterseizoen begint op gang te komen en ook dit jaar toeren er meer dan genoeg veelbelovende voorstellingen door het land. Geen idee wat er speelt of wat je zou willen zien? Lees dan mijn acht tips voor een niet te dure, maar des te indrukwekkendere theateravond!

Theaterzaal
Heftige solo’s
Monologen zijn heftig voor zowel acteurs als toeschouwers. De speler staat alleen op het podium, zonder collega’s om op terug te vallen. Het publiek kijkt naar één persoon met één verhaal en heeft geen afleiding. Een intense ervaring. In Oxytocine vertelt Monic Hendricx over verliefdheid. Op een ander, maar ook op onszelf, onze vrijheid en onze rijkdom. Ze speelt niet één, maar twee vrouwen met tegengestelde problemen: de één reist van het noorden naar het zuiden om haar geregelde leven te ontvluchten, terwijl de ander de tegengestelde kant op gaat, op zoek naar juist datgene waar de ander voor vlucht.

In Coco Chanel Revisited wordt het leven verteld van het wereldberoemde stijlicoon achter een van de bekendste modehuizen ter wereld. Op het podium staat Trudy de Jong, een van Nederlands beste toneelactrices die het rijke, maar eenzame leven van deze eigenzinnige vrouw uitbeeldt.

Een net zo eenzame vrouw speelt Halina Reijn in de reprise van La Voix Humaine, waarin een vrouw een laatste telefoongesprek voert met haar ex-geliefde. Wanhopig probeert ze hem aan de lijn te houden en hoe minder dat lukt, hoe destructiever ze wordt.

Oxytocine: www.viarudolphi.nl
Coco Chanel Revisited: www.toneelgroepdorst.nl
La Voix Humaine: www.tga.nl

Theaterspel
Aangrijpend familiedrama 
Je familie kies je niet en dat levert vaak problematische situaties op. Ook als je wél bewust voor een gezin gekozen hebt, hoeft het leven echter niet vlekkeloos te verlopen en dat levert stof op voor twee nieuwe voorstellingen. Kramer versus Kramer is de allereerste toneelbewerking van de film uit 1979 waarvoor Meryl Streep haar eerste Oscar won. Het verhaal draait om de pas gescheiden Amerikaan Ted, in het toneelstuk gespeeld door Rick Engelkes, wiens vrouw hem alleen achterlaat met zijn jonge zoon Billy. Net als hij aan zijn nieuwe leven gewend is keert Joanna, gespeeld door Pia Douwes, terug en begint de strijd om hun zoon.

Everybody Happy? draait om een huwelijk dat uit elkaar dreigt te vallen door het succes van geluksgoeroe Eva (Lottie Hellingman). Haar partner Harry (Peter de Graef) leeft in haar schaduw en op het moment dat de twee elkaar kwijt dreigen te raken, weten ze juist dichter tot elkaar te komen.

Kramer versus Kramer: www.rep.nu
Everybody Happy?: www.matzer.org

Shakespeare
Spannend Shakespeare

De toneelstukken van William Shakespeare worden al sinds hun ontstaan veelvuldig opgevoerd. Vaak wordt er trouw gebleven aan de originele teksten, maar soms wordt het volledige stuk herschreven om een moderne, actuele versie neer te zetten. Met Cole Porter’s Kiss me Kate is dat laatste aan de hand. Van Shakespeare’s toneelstuk werd in 1948 een musical gemaakt, die nu door Daniël Cohen herschreven is. De voorstelling vertelt het verhaal van een componist die na een aantal geflopte musicals nog één keer probeert zijn vroegere succes te evenaren. Als hij twee jonge acteurs uitnodigt om zijn bewerking van Het temmen van de Feeks door te nemen, komen de spanningen tussen de componist en zijn vrouw naar boven en wordt de stemming langzaam grimmiger.

King Lear van Het Toneel Speelt is een klassiekere opvoering van Shakespeare die trouw blijft aan zowel de originele tekst als het plot. De voorstelling draait om Lear en zijn dochters, van wie de jongste niet meedoet aan de vleierijen richting haar vader. Dit tot grote woede van Lear, die haar vervloekt en meesleurt in een weergaloze machtsstrijd. Opgevoerd door een indrukwekkende cast met onder meer Mark Rietman, Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh belooft het stuk een ode te worden aan het Shakesperiaanse drama.

Midzomernachtsdroom, gespeeld door het Nationale Toneel, laat de komedische kant van Shakespeare zien in een bewerking van Theu Boermans. De voorstelling werd vorig jaar ook opgevoerd en kreeg dankzij het waanzinnige succes een reprise, gespeeld door een groep nieuwe acteurs. Veelbelovend zijn de recensies van de vorige versie, die de bewerking onder meer ‘‘adembenemend’’ en ‘‘een fris spektakel’’ noemen.

Kiss me Kate: www.m-lab.nl
King Lear: www.hettoneelspeelt.nl
Midzomernachtsdroom: www.nationaletoneel.nl

Op Kiss me Kate na toeren alle genoemde voorstellingen langs verschillende Nederlandse theaters. Prijzen verschillen per voorstelling en variëren tussen de 10 en 30 euro. Veel theaterplezier! 

 

Beeld: Flickr.com/Alan Cleaver, Photl.com/Studio CL Art en Flickr.com/tonynetone.

Share

Patricia Pos (1988) is afgestudeerd journaliste en volgt de master vertalen aan de Universiteit Utrecht. Naast haar studie is ze freelance tekstschrijfster en fervent reizigster, maar bovenal theaterliefhebster. Jaarlijks bezoekt ze tientallen voorstellingen, waar ze voor Nadelunch recensies over schrijft. Ook is ze regelmatig in filmhuizen en bioscopen te vinden en volgt ze naar aanleiding van een mateloze liefde voor ABBA, IKEA en Pippi Langkous een cursus Zweeds. Haar grote dromen zijn het worden van boekenschrijfster en musicalvertaalster en het wonen in Wenen of Stockholm. Wil je lezen of ze deze dromen ook daadwerkelijk waarmaakt? Neem dan een kijkje op haar website: Patriciapos.com