De meest veelbelovende films van 2012

Dit jaar barst het in bioscopen van grote titels als The Hunger Games, The Avengers en The Dark Night Rises, maar ook in de kleinere filmhuizen kunnen we enkele pareltjes verwachten. Nadelunch.com heeft de bijzonderste films van 2012 op een rij gezet.

Bron: Film-zeit.de2 Days in New York
Regie: Julie Delphy

Wie herinnert zich nog Richard Linklaters geweldige film Before Sunrise en het minstens zo geweldige vervolg Before Sunset? In Before Sunrise ontmoeten de Franse studente Celine (Julie Delphy) en de Amerikaanse toerist Jesse (Ethan Hawke) elkaar in de trein naar Wenen en na een onmiddellijke klik besluiten ze de dag samen door te brengen in de Oostenrijkse hoofdstad. Hier voeren ze één dag en één nacht gesprekken over het leven en hun dromen, met wederzijdse verliefdheid tot gevolg. Als Jesse de volgende dag zijn vliegtuig moet halen, spreken ze af elkaar over zes maanden weer te ontmoeten. Before Sunset toont dit weerzien, maar dan negen jaar later in Parijs. Voor degenen die nog altijd zwijmelen bij deze romantische klassiekers is er hoop: Julie Delphy heeft een nieuwe film. Dit keer is ze niet alleen in beeld te zien, maar heeft ze ook nog eens de regie in handen. 2 Days in New York is het vervolg op Delphy’s regiedebuut 2 Days in Paris en vertelt het verhaal van de neurotische Marion. Vol scherpe dialogen, awkward momenten en culturele botsingen doet deze film ergens een beetje aan Woody Allen denken. En een beetje aan Richard Linklater natuurlijk.

 April 2012.

Bachelorette
Regie: Leslye Headland

Vorig jaar maakte komedie Bridesmaids furore als de feministische chickflick waar iedere moderne zelfbewuste vrouw al jaren op zat te wachten. De film die volgens velen een einde maakte aan het cliché dat vrouwen geen humor hebben, werd door sommige critici zelfs als ‘feministisch manifest’ beschouwd. Of vrouwen aan de diarree nu echt zo’n toonbeeld zijn van revolutie laten we even in het midden, maar feit blijft dat Bridesmaids de weg vrij heeft gemaakt voor nieuwe films waarin vrouwen niet alleen mooi, maar ook nog eens grappig zijn. Zo ook de film Bachelorette, die vanwege een veelbelovende cast met onder andere Kirsten Dunst, Isla Fisher, Lizzy Caplan en Adam Scott misschien nog wel beter is dan voorganger Bridesmaids. Het verhaal is in ieder geval veelbelovend: drie vriendinnen worden gevraagd om bruidsmeisjes te zijn van een vrouw die ze op de middelbare school treiterden als ‘Pig Face’.

Verwacht in juni 2012.

Safety Not GuaranteedBron: Cine.gr
Regie: Colin Trevorrow

Ook de filmwereld moet met de tijd mee en daarom vormen tegenwoordig zelfs memes op het internet een bron van inspiratie voor scenarioschrijvers. Safety Not Guaranteed is gebaseerd op een advertentie in The Copenhagen Post, waarin een man op zoek is naar een tijdreisgenoot. Deze bizarre advertentie werd al snel viral op het internet en blijkt nu de basis voor deze film. In Safety Not Guaranteed gaat een groepje journalisten op zoek naar de man achter de krantenadvertentie. Klinkt saai? Oordeel niet te snel, want deze film is gewapend met een sterke cast. Jake Johnson kennen we onder andere van de komedie Get Him to the Greek en Aubrey Plaza is bekend van haar rol als de stuurse April Ludgate in de komedieserie Parks and Recreation. Een flinke dosis humor is dus gegarandeerd. Daarnaast is Safety Not Guaranteed het regiedebuut van Colin Trevorrow en een dergelijk debuut verdient altijd het voordeel van de twijfel.

Verwacht in juni 2012.

Celeste and Jesse Forever
Regie: Lee Toland Krieger

Nu we het toch over Parks and Recreation hebben, Rashida Jones verschijnt ook in een nieuwe film dit jaar. Naast haar rol als “Ann Perkins!” in Parks and Recreation zou je haar tevens kunnen kennen van The Office, I Love You, Man en The Social Network. In Celeste and Jesse Forever speelt ze Celeste, de voormalige wederhelft van Jesse (Andy Samberg). Na een huwelijk van zes jaar proberen ze bevriend te blijven, maar tijdens de scheiding ondervinden ze moeilijkheden om deze vriendschap te behouden. Celeste and Jesse Forever was te zien op Sundance Filmfestival – het grootste Amerikaanse filmfestival voor onafhankelijke films – en is daardoor eigenlijk al meteen een must see. Daarnaast speelt Elijah Wood een bijrol als de homoseksuele collega van Celeste, wat op z’n minst hilarisch moet zijn.

Onbekend wanneer deze film precies verschijnt. 

Bron: Outnow.chTake this waltz
Regie: Sarah Polley

In 2010 speelde Michelle Williams in het met een Oscar genomineerde liefdesdrama Blue Valentine, dit jaar is ze te zien in de film Take this Waltz. Deze film van Sarah Polley, die in 2006 haar regiedebuut maakte met het veelgeprezen Away From Her en als actrice bekend is van onder andere My Life Without Me, gaat over Margot (Michelle Williams), een gelukkig getrouwde vrouw die plotseling verliefd wordt op buurman Daniel (Luke Kirby). Wat volgt is een aaneenschakeling van verboden verlangens, ingehouden gevoelens en veel lust. Klinkt als een recept voor sentimenteel drama, maar de toevoeging van komediesterren Seth Rogen en Sarah Silverman kan voor de nodige vrolijke noot zorgen.

Verwacht in augustus 2012.

Anna Karenina
Regie: Joe Wright

Regisseur Joe Wright is bekend van onder meer kostuumdrama Pride & Prejudice en oorlogsdrama Atonoment. Beide films zijn gebaseerd op literaire bestsellers en beide films betekenden een hoofdrol voor actrice Keira Knightley. Heel toevallig is dit allemaal niet, want dit jaar doet Wright zijn patroon nog eens dunnetjes over met de verfilming van Tolstoys Anna Karenina. Met jawel, Keira Knightley in de rol van Anna Karenina, een Russische getrouwde aristocrate die verliefd wordt op de jonge graaf Vronski. Jude Law speelt de rol van Alexei Karenin, Anna’s twintig jaar oudere man. De beroemde roman van Tolstoy is al vele malen verfilmd, dus het is maar de vraag hoe deze adaptatie uit zal pakken. Desalniettemin: de moeite waard om in de gaten te houden.

Verwacht in oktober 2012.

Laurence Anyways
Regie: Xavier Dolan

Wonderkind Xavier Dolan is terug met een nieuwe film. Op twintigjarige leeftijd debuteerde hij al met de film J’ai tué ma mère, een drama over moeder en zoon dat hoge ogen gooide op filmfestival Cannes en drie prijzen in de wacht sleepte. Een jaar later verscheen de film Les amours imaginaires, waarmee hij tevens veel lof oogstte. Dit jaar komt zijn derde film Laurence Anyways uit en het belooft weer een juweeltje te worden. Dit keer geen complexe familieverhoudingen of driehoeksrelaties, maar een film over transseksualiteit. Op zijn dertigste verjaardag vertelt Laurence zijn vriendin Fred dat hij een vrouw wil worden. In tegenstelling tot zijn eerdere films zal Dolan in Laurence Anyways geen acteerrol op zich nemen. De film zal in première gaan op het prestigieuze filmfestival Cannes, dat van 16 tot 27 mei plaatsvindt. Hoewel we nog moeten afwachten of Dolans laatste film weer zo’n succes is, moeten we dit jonge talent hoe dan ook niet uit het oog verliezen.

Verwacht in september 2012.

The Great GatsbyBron: Moviereporter.de
Regie: Bas Luhrmann

Eigenlijk verschijnt deze film in Nederland pas in januari 2013, maar in de Verenigde Staten staat Kerstmis al volledig in het teken van Leonardo DiCaprio. Naast Tarantino’s nieuwe film Django Unchained, waarin DiCaprio de slechterik uithangt, is ook de verfilming van F. Scott Fitzgeralds meesterwerk The Great Gatsby te zien. De verwachtingen zijn hooggespannen, alleen al omdat de bewerking van dit klassieke verhaal in handen ligt van niemand minder dan Bas Luhrmann, bekend van Moulin Rouge! en Romeo + Juliet. Buiten dat liegt de cast er ook niet om: naast Leonardo DiCaprio schitteren onder meer Carey Mulligan, Isla Fisher en Tobey Maguire. Met de visuele pracht van de roaring twenties kan deze film bijna alleen maar een lust voor het oog zijn. Dat belooft wat.

Verwacht in januari 2013.

Beeld: Film-zeit; 1,  Cine.gr; 2,  OutNow; 3, Moviereporter; 4.  

Share

Britt

Britt Broekhaus (1991) studeert Cultural Analysis (research master) in Amsterdam. Ze is een culturele alleseter en is dol op mooie woorden, dromerige beelden en melancholische muziek. Haar onderzoeksinteresse bevindt zich op het gebied van globalisatie, machtsrelaties en identiteit. Na haar studie wil Britt veel van de wereld zien – Japan staat daarbij bovenaan haar lijstje – en vooral blijven schrijven en onderzoeken. Verder is Britt een fanatieke yogi, een tikkeltje obsessed met lekker (vegetarisch) eten en gezonde voeding, heeft ze een zwak voor buschauffeurs en vindt ze honden maar overschat. Voor Nadelunch.com schrijft ze voor de rubrieken Kopstukken en Beeld, en is ze eindredacteur voor Kopstukken.