• Home »
  • Beeld »
  • Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – Romantiek, maar dan net even anders

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – Romantiek, maar dan net even anders

Joel Barish komt erachter dat zijn vriendin hem uit haar geheugen heeft laten wissen, en besluit daarop hetzelfde te laten doen. Tijdens deze procedure verandert hij echter van gedachten en probeert hij zijn beslissing ongedaan te maken, om hun relatie een tweede kans te geven.

De verlegen en gesloten Joel (Jim Carrey) en de spontane, impulsieve Clementine (Kate Winslet) hebben meteen een klik als ze elkaar ontmoeten, maar door hun tegenstrijdige persoonlijkheden gaat het geleidelijk steeds slechter met hun relatie. Wanneer Joel van vrienden hoort dat zij hem uit haar geheugen heeft laten wissen, besluit hij het bedrijf dat hier verantwoordelijk voor is, Lacuna Inc., te bezoeken en hetzelfde te laten doen. Alles wordt bij hem thuis, tijdens zijn slaap, gedaan, door twee technici: Stan (Mark Ruffalo) en Patrick (Elijah Wood), die ondertussen een relatie begonnen is met Clementine. Stans vriendin Mary (Kirsten Dunst), die ook bij Lacuna Inc. werkt, komt ook langs, waardoor Stan niet echt meer op de procedure gefocust is en Joel de kans krijgt om een poging te doen deze procedure stop te zetten.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind #2 #3

Chronologie

Het eerste wat opvalt aan de film, is dat het verhaal van Joel en Clementine niet in chronologische volgorde verteld wordt. De film begint net zoals veel andere romantische films, met een ontmoeting tussen twee mensen die duidelijk meteen een klik hebben, al zijn er wel gelijk al aanwijzingen dat er iets niet klopt. Zo is Joels auto beschadigd en missen er een heleboel pagina’s uit zijn schetsboek. Bij een eerste keer kijken is het makkelijk om deze dingen over het hoofd te zien, wat ook komt omdat Carrey en Winslet een leuk koppel blijken. Carrey is hier eens niet de grapjas, maar een ingetogen, bedachtzame man, terwijl Winslet (die overigens een erg overtuigend Amerikaans accent kan aannemen) met haar felgekleurde haar en springerigheid zijn absolute tegenpool is.

Dan switcht de film abrupt naar een andere tijd, waarin Joel boos en gefrustreerd is over het einde van hun relatie. Nadat de procedure om Clementine uit Joels herinneringen te verwijderen is begonnen, zien we flarden van hun relatie, maar dan in omgekeerde volgorde verteld. We beginnen bij het einde, waar niets meer over is van de klik die ze ooit hadden, om vervolgens terug te werken naar al de leuke herinneringen die Joel aan zijn vriendin heeft. Tijdens dit proces is Joel zich ervan bewust dat het bezig is, en hij heeft het hier ook over met de Clementine in zijn herinneringen. Bovendien hoort hij Stan en Patrick soms praten, onder andere over het feit dat Patrick nu iets met Clementine heeft en dat hij bladzijden uit Joels notitieboek gebruikt om Clementine voor zich te winnen.

eternal sunshine of the spotless mind

Visuele effecten

Regisseur Michel Gondry gebruikte in de videoclips die hij regisseerde, voor hij de stap naar speelfilms zette, al regelmatig aparte visuele effecten, en die komen ook terug in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. De herinneringen van Joel worden gewist in zijn slaap, waardoor ze zich in een soort droomwerkelijkheid afspelen. Als herinneringen gewist zijn, zijn de gezichten van de mensen in die herinnering weggevaagd, alsof iemand hun ogen, neus en mond uitgegumd heeft. Gebouwen storten in rondom Joel en Clementine, en als ze van de ene naar de andere herinnering overgaan, lopen de locaties soms in elkaar over. Zo zitten ze op een gegeven moment in zijn appartement in de regen, omdat het regent in de herinnering waar ze heen willen gaan.

Zowel de visuele aspecten als de omgekeerde chronologie, maken van Eternal Sunshine een fascinerende soort droomwereld. Het klopt allemaal net niet, maar toch is het, op een rare manier, wel heel logisch. Wat knap is aan de film is dat, ondanks de sciencefiction technieken en de dromerige versie van de werkelijkheid die Gondry ons toont (ook dankzij het script van Charlie Kaufman, overigens), de relatie tussen Joel en Clementine geloofwaardiger en interessanter is dan die in veel standaard romantische films. Het acteerwerk van Carrey en Winslet helpt hier ook bij. Ook de andere relaties, tussen Stan, Patrick, Mary en hun baas Dr. Mierzwiak (Tom Wilkinson) krijgen door het sterke script en het goede acteerwerk meer diepgang dan je zou verwachten.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een erg fascinerende film, waar je goed voor moet gaan zitten, die op een originele manier een liefdesverhaal vertelt en uitbeeldt en waarin grote namen hun acteertalent tonen. Ook bij vaker kijken blijft de film interessant.

Beeld: Trailer/Youtube

Share

Marjolein (1989) heeft Media en Cultuur gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waar haar toch al brede interesse in films nog verder aangewakkerd werd. Ze kijkt eigenlijk te veel series, maar houdt gelukkig ook nog genoeg tijd over voor andere dingen, zoals naar concerten gaan, schermen, reizen en lezen. Schrijven deed ze als kind al erg graag, en ze zou er ooit graag haar brood mee verdienen. Voor Nadelunch.com kan ze haar liefde voor film en televisie combineren met haar passie voor schrijven, in de rubriek ‘Beeld’.