Freaks and Geeks (1999) – High school onder de tribunes

Eens in de zoveel tijd wordt er een film of serie gemaakt die zijn tijd ver vooruit is. Ondergewaardeerd door het publiek van toen, kan de productie een paar jaar later opeens tot culthit uitgeroepen worden. Dit gebeurde met de serie Freaks and Geeks.

Dertien jaar geleden kwamen Paul Feig (Bridesmaids) en Judd Apatow (Knocked Up) met een serie over twee groepen buitenstaanders van de William McKinley High School: de freaks en de geeks. Het eerste en tevens laatste seizoen bestaat uit achttien afleveringen, waarvan in eerste instantie alleen de eerste twaalf werden uitgezonden. Na een campagne, opgezet door fans, werden de resterende afleveringen een jaar later alsnog uitgezonden. Ondanks het feit dat Freaks and Geeks maar een seizoen heeft gedraaid, heeft de serie in dertien jaar tijd een aardige fanbase opgebouwd. Zelf ontdekte ik de serie nadat ik mijn James Franco IMDb-checklijstje voor de zoveelste keer naging. De andere namen op de IMDb-pagina waren veelbelovend (Jason Segel en Seth Rogen), en voor ik het wist keek ik één seizoen in twee dagen.

Freaks and Geeks
De familie Weir en consorten

Centraal in de serie staan Lindsay Weir (Linda Cardellini, ER) en haar jongere broertje Sam (John Francis Daley, Bones). Het is 1980. Lindsay is een straight A-student en een mathlete. Sam houdt van Star Wars en Dungeons & Dragons. Na de zomervakantie vinden beide tieners dat het tijd voor verandering is. Lindsay raakt bevriend met de impopulaire – maar stiekem enorm coole – ‘freaks’ van de school: Daniel, Nick, Ken en Kim. (1) Haar broertje Sam wil graag van zijn nerdimago af en doet zijn uiterste best om verkering te krijgen met de populaire cheerleader Cindy. Sams geekvrienden Bill en Neal steunen hem hierin, maar blijven qua populariteit achter op Sam. Iets dat soms zijn weerslag heeft op hun vriendschap.

De familie Weir wordt compleet gemaakt door de ouders, Harold en Jean Weir. Typisch Amerikaanse ouders misschien? Vader zeurt over de gevaren van het leven en hoe elke verkeerde keuze je dood kan betekenen. (“I had a friend that used to smoke. You know what he’s doing now? He’s dead.”) Moeder bakt koekjes en kan haar kindjes maar moeilijk loslaten. Maar het zijn de ouders in Freaks and Geeks die voor een balans zorgen bij het constante getwijfel van hun kinderen. Harold en Jean Weir weten wie ze zijn en zijn daar meer dan tevreden mee.

De serie brengt je een frisse kijk op het tienerleven, vergeleken met het huidige aanbod aan Amerikaanse tienerdrama’s. Ja, het bevat ingewikkelde liefdesrelaties, rebellie tegen ouders, huisfeestjes en ervaringen met alcohol en drugs. Wat thematiek betreft verschilt het misschien weinig van een serie als Gossip Girl. Wat Freaks and Geeks zo aantrekkelijk maakt, is de gewoonheid van de behandeling van die onderwerpen. Niets is over de top. Het geheel blijft qua verhaallijn en gebeurtenissen heel geloofwaardig. Alsof je het zelf zou kunnen meemaken, in tegenstelling tot de bootfeestjes in 90210. Een groot deel van die geloofwaardigheid wordt verzorgd door de echtheid van de personages. Alle belangrijke personages zijn zorgvuldig uitgewerkt; ze hebben allemaal plus- en minpunten die hen tot echte personen maken, met wie jij als kijker kunt meeleven.

Sterren spotten en 80’s radio
Waar de namen van Franco, Segel en Rogen bij het grote publiek aardig bekend zijn, is een leuk onderdeel van de serie juist het herkennen van de bijrollen. Freaks and Geeks zit namelijk vol kleinere rollen van acteurs waarvan je constant denkt: goh, waar ken ik die toch van? Zo wordt de mascotte van het schoolteam gespeeld door een jonge Shia Laboeuf, en is Jason Schwartzman te zien als een louche – maar geweldig grappige – dealer in identiteitskaarten.

Een ander element van de serie dat absoluut niet onbesproken mag blijven, is de soundtrack. Bad Reputation van Joan Jett opent elke aflevering en zet daarmee de toon voor de serie. Nummers van bands als Van Halen, Rush, Led Zeppelin en The Who passeren de revue. Het merendeel van de muziek in Freaks and Geeks komt uit de jaren 60 en gaat tot 1981, waardoor je nog meer in de sfeer van het begin van de jaren 80 terecht komt.

Is Freaks and Geeks geschikt voor iedereen? Misschien wel, misschien niet. Een voorkeur voor classic rock of James Franco kan helpen. Maar Freaks and Geeks is niet een serie die ongemerkt voorbijkomt. Eenmaal gezien, blijven de geweldige muziek en met name de personages je bij.


(1) Gespeeld door James Franco, Jason Segel, Seth Rogen en Busy Phillips.

Beeld: YouTube.com/Screenshot Freaks and Geeks Intro.

Share

Naomi den Hollander (1990) heeft taal- en cultuurstudies gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, met een specialisme in film- en televisiewetenschap. Door in september aan de master film- en televisiewetenschap te beginnen, hoopt ze de ultieme film- en televisiekenner te worden. Naast haar grote liefde voor bewegende beelden op welk scherm dan ook, houdt ze van lezen en is ze zeker niet vies van een paar uurtjes gamen. Voor Nadelunch schrijft ze stukken voor de categorie ‘Beeld’ over films en series die een cultuur liefhebbend mens absoluut niet mag missen.