• Home »
  • Beeld »
  • Léon: The Professional – Ongepolijst, ongepast en ongelofelijk goed

Léon: The Professional – Ongepolijst, ongepast en ongelofelijk goed

Leon – Leon & MathildaFilms mogen van mij wel een beetje rauw zijn. Niet te gepolijst, vooral niet te perfect en al helemaal niet te zoetsappig. Ik wil echte mensen zien, eventueel wat overdreven, maar in ieder geval wel met al hun ruwe randjes. Léon: The Professional (1994) is zo’n film.

Al vaak werd deze film me aangeraden, maar ik ben eigenwijs en op het eerste gezicht sprak het plot me niet zo aan. Léon vertelt het verhaal van een twaalfjarig meisje, Mathilda (Natalie Portman; Star Wars, Black Swan) en haar buurman Léon (Jean Reno; The Pink Panther, The Da Vinci Code). Mathilda woont samen met haar zus en broertje bij haar vader en stiefmoeder, die ze op haar broertje na liever kwijt dan rijk zou zijn. Haar vader is verwikkeld in een aantal drugszaken, tot dat op een dag fout loopt. Iedereen wordt vermoord, behalve Mathilda, die op dat moment niet thuis is.

Ze klopt aan bij Léon, die haar na enige aarzeling binnenlaat. In eerste instantie wil ze onderdak en bescherming, omdat de moordenaars van haar familie haar ongetwijfeld nog zoeken. Wanneer ze ontdekt wat Léon is, een cleaner noemt hij het zelf, vraagt ze echter meer van hem. Ze wil dat hij haar broertje wraakt of haar leert dat zelf te doen. Léon is erg op zichzelf en wil dat eigenlijk graag zo houden, maar Mathilda weet zich eerst zijn huis, dan zijn hoofd en later zijn hart in te werken.

Deleted scenesLeon – Mathilda (2)
Toen ik het verhaal las, had ik zo mijn vraagtekens bij de band tussen Léon en Mathilda. Wanneer een twaalfjarig meisje onder haar hoede wordt genomen door haar veel oudere buurman, zou je logischerwijs een vader-dochterband verwachten. Hoewel het daar soms ook wat van weg heeft, gaat het een stuk verder dan dat. Het is niet voor niets dat in de eerste Amerikaanse versie een aantal scènes is weggelaten, omdat het publiek de erotische spanning tussen Léon en Mathilda ongepast en ongeloofwaardig vond.

Ongepast, daar kan ik inkomen, maar ongeloofwaardig is het niet. Je vergeet haast dat Mathilda nog maar twaalf is, dat Léon de volwassene is. Zoals ze zelf al zeggen: Mathilda is volwassen, ze moet alleen nog ouder worden; voor Léon is dat andersom. Ze zijn aan elkaar gewaagd en hebben elkaar nodig. Ze lijken zo verschillend, maar allebei zijn ze ongeworteld, ongeliefd en vooral ontzettend onbeholpen. Ze houden elkaar op hun plek. Helpen elkaar. Hebben elkaar lief.

Leon (the professional)Van kwaad tot betoverend goed
Kijk deze film niet als je moeite hebt met scènes waarin een jong meisje leert drinken, moorden en oude mannen te versieren. Hoewel de film meestal binnen de grenzen blijft, schuurt hij er wel langs. Kijk niet als je niet tegen geweld kunt, zowel verbaal als fysiek. Kijk niet als je zin hebt om twee uur ontspannen te zitten glimlachen.

Kijk deze film als je wilt genieten van geweldig acteerwerk. In dit debuut van Natalie Portman zie je al hoe ver ze het nog zal schoppen. Ze schittert. Gary Oldman (Sirius Black in de Harry Potter-filmserie) speelt zijn rol van slechterik met verve; ik trok steeds onbewust mijn neus op als hij in beeld kwam. Wat een vies mannetje. Jean Reno wil je juist in je armen sluiten. Genadeloos in zijn werk, maar op losse schroeven als Mathilda zijn leven binnen komt wervelen. Hij probeert het goede te doen, maar weet niet wat dat is. En ik eigenlijk ook niet. Moreel gezien is de film een aaneenschakeling van slechte beslissingen, maar toch had ik niet anders willen zien.

Léon lijkt een film over wraak, maar schijn bedriegt. Al het geweld is niets meer dan een achtergrond waartegen de groeiende genegenheid nog beter uitkomt. Léon gaat over de relaties tussen mensen, over liefde. In welke vorm dan ook.

Share

Eva F.

Eva (1989) studeerde liberal arts & sciences met de hoofdrichting sociale geografie. Het liefst zou ze nog jaren doorstuderen – het maakt niet zo veel uit wat – maar gelukkig valt er ook buiten de collegebanken genoeg te ontdekken. Ze verslindt boeken, is verslingerd aan meer series dan goed voor haar is en ze reist wat af. Koffie in Londen, een taalcursus in Zuid-Spanje en in maart vertrekt ze voor een half jaar naar Californië. Voor Nadelunch is Eva eindredacteur voor de rubrieken Beeld en Binnen. Meer lezen van Eva? Bezoek haar website.