Revenge (2011) – Nog nooit heeft wraak zo zoet gesmaakt

Hatred is blind; rage carries you away; and he who pours out vengeance runs the risk of tasting a bitter draught”, aldus Alexandre Dumas. Maar wraak smaakt in de serie Revenge allesbehalve bitter.

Het citaat uit de inleiding komt uit het boek The Count of Monte Cristo waar de serie losjes op gebaseerd is. De Franse setting van 1815 wordt ingeruild voor The Hamptons en de gevangen genomen hoofdpersoon Edmond Dantès maakt plaats voor de moderne wreekster Amanda Clarke, die naar The Hamptons terugkeert. Haar bezoek heeft echter een ander doel dan alleen mooie jeugdherinneringen ophalen. Amanda komt haar vader wreken die lang geleden schuldig is bevonden aan een misdaad die hij niet heeft gepleegd. Hij belandt in de gevangenis en overlijdt daar tien jaar later, waarna zijn dochter met een flinke erfenis achterblijft. Met een nieuwe identiteit – Emily Thorne – en miljoenen op zak is zij van plan de mensen die haar vader hebben bedrogen en zijn dood op hun geweten hebben, te gronde te richten. En dat doet ze met volle overtuiging én met originaliteit.

Het begin van het einde
De serie begint met een aparte twist, namelijk bij het einde. We krijgen een flashforward te zien, waardoor we in het diepe gegooid worden en geen flauw benul hebben van wat zich afspeelt en welke rol de personages hebben. Persoonlijk vind ik het fijn om op een conventionele manier kennis te maken met de personages van een verhaal, maar dit concept greep mij wel aan en zou mijn aandacht ruim 22 afleveringen vast kunnen houden.

Moeders wil is wet
Na ruim zes minuten gaan we vijf maanden terug in het verleden en maken we dan eindelijk kennis met de protagoniste Emily Thorne (Emily VanCamp, Everwood en Brothers & Sisters). Deze rol lijkt haar op het lijf te zijn geschreven: een lieve, welopgevoede jongedame die haar zomer in The Hamptons wil doorbrengen. Schijn bedriegt! Want deze dame lijkt in niets op het stereotype beeld van een rijke meid die pappies geld verkwanselt aan droge martini’s en kaviaar. De bijenkoningin van The Hamptons, Victoria Grayson, vertolkt door Madeleine Stowe (genomineerd voor een Golden Globe), vertrouwt Emily niet en laat haar schaduwen om alles over haar te weten te komen. Wellicht staan haar moedergevoelens op scherp omdat Miss Thorne interesse blijkt te hebben in haar zoon Daniel Grayson (Joshua Bowman, Make it or break it). Wat is dan ook een betere manier om je vijand ten val te brengen dan haar zwakste punt te raken?

Emily’s plan werkt wanneer de oudste Grayson-telg op haar valt. Dit is dé manier om de Graysons van dichtbij te observeren, maar realiseert Emily zich wel dat ze op het punt staat het hol van de leeuw te betreden? En zullen haar gevoelens niet de overhand krijgen? Het mag tevens vermeld worden dat de acteerkunsten van de dames tot de topklasse behoren. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat Emily en Victoria werkelijk schoonfamilie van elkaar zijn. Dikwijls weet ik me geen raad bij de zoetsappige glimlach die vaak het gezicht van de dames siert. Moet ik lachen vanwege de valsheid die achter de gekunstelde glimlach schuilgaat, of bang zijn dat ik het volgende slachtoffer zal worden?

Oude gevoelens en verrassende wendingen
De cast van Revenge heeft uiteraard meer te bieden dan de twee weergaloze dames. We hebben tevens de rijke whizzkid Nolan Ross (Gabriel Mann, Mad Men) die vaak de comic relief van de serie is en Emily weleens te hulp schiet bij haar wraakacties. Daarnaast hebben we jeugdvriend Jack Porter (Nick Wechsler, Roswell), die gevoelens voor Emily krijgt zonder te weten dat het Amanda is, het meisje waaraan hij nog steeds denkt.

In de komende afleveringen van Revenge kom je voor verschillende verrassingen te staan en je vraagt je voortdurend af van wie de dag des oordeels deze keer is aangebroken. Het is een serie vol spannende verwikkelingen en schokkende geheimen, maar bovenal toont het een gezelschap van achterbakse en valse mensen die in een besloten luxueuze wereld leven, waar alles en iedereen te koop is en geld geen rol speelt. Je krijgt er simpelweg geen genoeg van en hunkert elke aflevering naar meer. Wees gewaarschuwd en onthoud: keep your friends close and your enemies closer. Welkom in The Hamptons.

Revenge is vanaf 9 oktober iedere dinsdag om 20:30 uur te zien op NET5.

 

Beeld: Youtube.com/Screenshot Revenge ABC Promo.

Share

Zara Mansourova volgde de masteropleiding Literatuur en cultuurkritiek aan de Universiteit Utrecht. Ze is echter nog niet klaar met haar carrière in de academische wereld en heeft nog vele ambities. Naast haar passie voor boeken lezen en schrijven, volgt ze dagelijks haar portie cultuur-gerelateerd nieuws op social media en houdt ze zichzelf graag creatief bezig met tekenen en films kijken. Haar liefde voor cultuur-gerelateerde zaken laat ze graag duidelijk merken aan een medecultuurliefhebber door ze te enthousiasmeren en net zo’n overvolle agenda te bezorgen als die van haarzelf. Voor Nadelunch.com verzorgt zij de eindredactie van de rubriek ‘Beeld’ en schrijft daarnaast – wanneer haar agenda het toelaat – stukken voor de rubrieken ‘Boek’ en ‘Beeld’.